Κόσμος

Λίβανος: Δεκάδες τραυματίες σε μια ακόμη νύχτα ταραχών στην Βηρυτό

Ακούστε το άρθρο

Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών ενάντια σε Λιβανέζους διαδηλωτές στο κέντρο της Βηρυτού χθες Σάββατο σε συγκρούσεις που συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και είχαν αποτέλεσμα δεκάδες ανθρώπους τραυματίες.

Από τις 17 Οκτωβρίου ο Λίβανος ζει ένα άνευ προηγουμένου κύμα διαμαρτυρίας το οποίο έχει παραλύσει τη χώρα με το κλείσιμο, τις δύο πρώτες εβδομάδες, των τραπεζών, των σχολείων και των πανεπιστημίων, με εκατοντάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν εξοργισμένοι ενάντια σε μια κυρίαρχη ελίτ που οδήγησε τη χώρα στη χειρότερη οικονομική της κρίση εδώ και δεκαετίες.

Οι διαδηλωτές πέτυχαν μια πρώτη νίκη στις 29 Οκτωβρίου, όταν παραιτήθηκε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι. Ωστόσο, ακόμη περιμένουν ακόμη τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών που δεν θα προέρχονται από την παραδοσιακή πολιτική ελίτ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι συγκρούσεις πολλαπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων οι οποίες, στις περισσότερες περιπτώσεις, ήταν ειρηνικές.

Αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν μαζικά στη Βηρυτό το βράδυ του Σαββάτου, κυνηγώντας διαδηλωτές, ξυλοκοπώντας και συλλαμβάνοντας μερικούς από αυτούς, ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας του Reuters και ένας διαδηλωτής.

Σύννεφα λευκού καπνού από δακρυγόνα γέμισαν την ατμόσφαιρα και σειρήνες ασθενοφόρων ακούγονταν καθώς οι διαδηλωτές έπαιζαν τη γάτα με το ποντίκι με τις δυνάμεις ασφαλείας το βράδυ στους δρόμους της κεντρικής Βηρυτού.

Διαδηλωτές πέταγαν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις ενώ άλλοι προσπάθησαν να περάσουν από μεταλλικά φράγματα που είχε στήσει η αστυνομία για να εμποδίσει την πρόσβαση στο κοινοβούλιο και την κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων NNA ανέφερε ότι από τα δακρυγόνα πολλοί άνθρωποι λιποθύμησαν, ενώ η λιβανέζικη υπηρεσία πολιτικής προστασίας τόνισε πως περιέθαλψε 54 ανθρώπους για τραυματισμούς, με τους περισσότερους από τους μισούς να διακομίζονται στο νοσοκομείο.

Οι δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας ανακοίνωσαν πως τουλάχιστον 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Παράλληλα χθες, δεκάδες νέοι, που είναι εχθρικοί στο κίνημα διαμαρτυρίας, από μια κεντρική συνοικία της Βηρυτού – που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ και του σιιτικού κόμματος Αμάλ – προσπάθησαν να περιβάλλουν τις σκηνές που είχαν στήσει οι διαδηλωτές στην Πλατεία Μαρτύρων, επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από τα μέσα Οκτωβρίου. Κάτω από αυτές τις σκηνές, που ήταν σχετικά άδειες όταν έφτασαν, οργανώνονται συνήθως συζητήσεις .

Η αστυνομία παρενέβη για να απωθήσει τους υποστηρικτές των σιιτικών κινημάτων, οι οποίοι πέταξαν πέτρες και κροτίδες στην αστυνομία. Η αστυνομία απάντησε με πυροδότηση δακρυγόνων, αναγκάζοντάς τους να υποχωρήσουν, σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Παρόμοια περιστατικά σημειώνονται στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις του Λιβάνου τις τελευταίες εβδομάδες, οδηγώντας τον Χασάν Νασράλα, ηγέτη του ισχυρού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ να απευθύνει έκκληση την Παρασκευή για ηρεμία στους υποστηρικτές του.

via

Όλη η επικαιρότητα