Κινηματογράφος

Λογιστής που τουίταρε «υπεύθυνος» για τη γκάφα στα Όσκαρ

Ακούστε το άρθρο

Ένας λογιστής της ελεγκτικής εταιρείας PricewaterhaouseCoopers (PwC) φαίνεται πως ευθύνεται για την επική γκάφα στα Όσκαρ, καθώς ήταν ο άνθρωπος που έδωσε τον λάθος φάκελο στον Γουόρεν Μπίτι και τη Φέι Νταναγουέι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της PwC -τη δεύτερη σε διάστημα λίγων ωρών- ο λογιστής Μπράιαν Κάλιναν (για τον οποίο μέσα ενημέρωσης λένε ότι τουίταρε στα παρασκήνια λίγο πριν το μεγάλο λάθος) είναι αυτός που αντί να δώσει τον φάκελο για την κατηγορία της καλύτερης ταινίας στους παρουσιαστές του βραβείου, έδωσε τον δεύτερο φάκελο για την κατηγορία του Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Η Wall Street Journal και το TMZ αναφέρουν ότι λίγες στιγμές πριν τη γκάφα, ο Κάλιναν ανέβασε στο Twitter μία φωτογραφία της νικήτριας με το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, Έμμα Στόουν.

Όσκαρ 2017: Μεγάλος νικητής το “La La Land” – Καλύτερη ταινία το Moonlight (VIDEO)

Η φωτογραφία εξαφανίστηκε αργότερα από το Twitter, αλλά είχε ήδη προλάβει να αναρτηθεί σε άλλα μέσα ενημέρωσης, ενώ μπορούσε κάποιος να τη δει και στην αποθηκευμένη εκδοχή της σελίδας.

Η εικόνα που είχε ανεβάσει ο Κάλιναν λίγο πριν τη γκάφα στα Όσκαρ:

«Ο Κάλιναν έδωσε κατά λάθος τον δεύτερο φάκελο για Α’ Γυναικείο Ρόλο, αντί για τον φάκελο Καλύτερης Ταινίας» στον Μπίτι και την Ντάναγουεϊ, ανέφερε η PwC.

«Μόλις συνέβη το λάθος, το πρωτόκολλο για την διόρθωσή του δεν τηρήθηκε αρκετά γρήγορα από τον κ. Κάλιναν ή τη συνεργάτιδά του» τονίζει η εταιρεία.

Το λάθος διορθώθηκε αφότου πριν οι παραγωγοί του La La Land έκαναν τους ευχαριστήριους λόγους τους και μάλιστα ο παραγωγός του μιούζικαλ, Τζόρνταν Χόροβιτς ήταν εκείνος που αναγκάστηκε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

«Παιδιά, παιδιά, συγγνώμη. Όχι. Έγινε ένα λάθος» είπε ο Χόρβιτς. «Moonlight, εσείς παιδιά κερδίσατε (το Όσκαρ) καλύτερης ταινίας. Δεν κάνω πλάκα» είπε ο παραγωγός.

Ανακοίνωση της Ακαδημίας 24 ώρες μετά

Η αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου εξέδωσε ανακοίνωση σχεδόν 24 ώρες μετά το συμβάν κι ενώ ήδη την ευθύνη είχε αναλάβει η PwC.

«Λυπούμαστε πάρα πολύ για τα λάθη που έγιναν στη διάρκεια της παρουσίασης στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας, στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής τελετής των Όσκαρ. Ζητάμε συγγνώμη στο καστ και το συνεργείο του La La Land και του Moonlight, των οποίων η εμπειρία άλλαξε σημαντικά εξαιτίας αυτού του λάθους. Χαιρετίζουμε την απίστευτη χάρη που επέδειξαν δεδομένων των συνθηκών. Σε όλους όσους ενεπλάκησαν -ανάμεσά τους και οι παρουσιαστές Γουόρεν Μπίτι και Φέι Νταναγουέι, οι κινηματογραφιστές και οι θαυμαστές που μας παρακολουθούσαν από ολόκληρο τον κόσμο -ζητάμε συγγνώμη.

» Τα τελευταία 83 χρόνια, η Ακαδημία έχει εμπιστευτεί την PwC για να χειριστεί την κρίσιμη διαδικασία της κατανομής αποτελεσμάτων, ανάμεσά τους και την έγκυρη παράδοση των αποτελεσμάτων. Η PwC ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για την παραβίαση του πρωτοκόλου που έλαβε χώρα στη διάρκεια της τελετής. Περάσαμε το χθεσινό βράδυ και τη σημερινή ημέρα ερευνώντας τις συνθήκες (κάτω από τις οποίες έγινε το λάθος) και θα αποφασίσουμε ποιες είναι οι σωστές κινήσεις για να προχωρήσουμε. Είμαστε αταλάντευτα προσηλωμένοι στο να διατηρήσουμε την ακεραιότητα του θεσμού των Όσκαρ και της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επίστημών».

Η δεύτερη γκάφα της τελετής των Όσκαρ

Όσο και αν η Ακαδημία θέλει να ρίξει αλλού την ευθύνη, γεγονός είναι ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης πέφτει και στην ίδια, καθώς δεν αντέδρασε αρκετά γρήγορα, αφήνοντας τους συντελεστές του La La Land να… τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.

Και αυτό δεν ήταν το μόνο λάθος της οσκαρικής βραδιάς.

Η φωτογραφία μιας παραγωγού, εν ζωή, βρέθηκε κατά λάθος μεταξύ των εκπροσώπων της βιομηχανίας του κινηματογράφου που απεβίωσαν.

Όταν άρχισε η παρουσίαση των φωτογραφιών, φόρος τιμής για όσους χάθηκαν, στην μεγάλη οθόνη του Dolby Theater στο Λος Άντζελες, η Τζαν Τσάπμαν, μια Αυστραλή παραγωγός, ανακάλυψε με τρόμο ότι το πρόσωπό της φιγουράριζε πάνω από το όνομα της φίλης της και συμπατριώτισσάς της, Τζάνετ Πάτερσον, που απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2016, όπως γράφει το περιοδικό Variety.

«Εξεπλάγην που χρησιμοποίησαν την φωτογραφία μου αντί της καλής μου φίλης και παλιάς μου συνεργάτιδας Τζάνετ Πάτερσον» είπε η Τσάπμαν στο περιοδικό.

«Είμαι ζωντανή και καλά στην υγεία μου. Συνεχίζω να εργάζομαι ως παραγωγός» σημείωσε.

«Η Τζάνετ ήταν πολύ όμορφη και είχε προταθεί τέσσερις φορές για βραβείο Όσκαρ, είναι πραγματικά απογοητευτικό που ένα τέτοιο σφάλμα δεν ανακαλύφθηκε νωρίτερα» τόνισε.

Η ενδυματολόγος Τζάνετ Πάτερσον απεβίωσε σε ηλικία 60 ετών στην Αυστραλία, την 21η Οκτωβρίου του 2016, σύμφωνα με τον ιστότοπο IMDB. Είχε συνεργαστεί με την Τζαν Τσάπμαν στην ταινία «Μαθήματα πιάνου» της Τζέιν Κάμπιον (1993).

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα