Λουτρά Καϊάφα: Αναγκαιότητα η άμεση περισυλλογή των νεκρών ψαριών

Την αναγκαιότητα άμεσης απομάκρυνσης των νεκρών ψαριών επισήμαναν χθες οι επιστήμονες του κλιμακίου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ΠΕ Ηλείας, μετά την αυτοψία που πραγματοποίησαν στο κανάλι της λίμνης Καϊάφα, μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφ.«Πατρίς».

Στο σημείο βρέθηκαν η προϊσταμένη του τμήματος Κτηνιατρικής, Βούλα Αγγελοπούλου, με την ιχθυολόγο του τμήματος Αλιείας, Ιωάννα Κούτρα, και διερεύνησαν όλη την περιοχή κατά μήκος του καναλιού της ανατολικής πλευράς που καταλήγει στη λίμνη, συνοδευόμενες από τον διευθυντή των Ιαματικών Λουτρών Καϊάφα, Νίκο Λευκαδίτη.

Όπως δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» η κα Αγγελοπούλου, το φαινόμενο πιθανότατα έχει συμβεί εδώ και περίπου μία εβδομάδα, κάτι που προκύπτει από τις μεταθανάτιες αλλοιώσεις σήψης στα περισσότερα ψάρια.

 

«Όλα είναι είδος κεφαλόπουλου και είναι προς τη μία κατεύθυνση της ανατολικής πλευράς της λίμνης του Καϊάφα. Το φαινόμενο πρέπει να έχει συμβεί εδώ και αρκετές ημέρες, γιατί σχεδόν όλα τα ψάρια εμφανίζουν μεταθανάτιες αλλοιώσεις σήψης. Εμείς συλλέξαμε δείγματα νεκρών ψαριών για να διενεργηθεί τοξικολογική και μικροβιολογική εξέταση», σημείωσε  η κα Αγγελοπούλου, διευκρινίζοντας ότι αυτό είναι εφικτό στο βαθμό που θα το επιτρέψουν οι μεταθανάτιες αλλοιώσεις και η προχωρημένη σήψη, η οποία δυσκολεύει τις  μικροβιολογικές εξετάσεις.

 

Στενή παρακολούθηση του φαινομένου

Η κα Αγγελοπούλου επισήμανε ότι, εφόσον χρειαστεί, θα επισκεφθούν ξανά την περιοχή, ώστε να διαπιστώσουν αν το φαινόμενο συνεχίζεται ή αφορά μόνο μία παρτίδα ψαριών.

«Από τη ζωή που βλέπουμε εδώ, φαίνεται ότι είναι ένα κοπάδι ψαριών που έχει πνιγεί. Μαζί με την ιχθυολόγο κα Κούτρα συλλέξαμε και δείγματα νερού από διάφορες περιοχές του καναλιού, γιατί υπάρχουν σημεία ευτροφισμού σε κάποια σημεία τα οποία είναι έντονα, σε σημεία που το πλαγκτόν από πράσινο έχει γίνει άσπρο και να διαλύεται. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ευτροφισμός και χαμηλή στάθμη του νερού και υπάρχει έντονη σήψη. Εκτός από τη μυρωδιά του θείου, που είναι και δικαιολογημένη λόγω των ιαματικών λουτρών έντονη, υπάρχει οσμή σήψης από μεταθανάτιες αλλοιώσεις», πρόσθεσε η κα Αγγελοπούλου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο θάνατος των νεκρών ψαριών οφείλεται σε περιβαλλοντικό πρόβλημα.

«Ο ευτροφισμός σε συνδυασμό με τη χαμηλή στάθμη του νερού και την πιθανή μεγάλη συγκέντρωση θείου, δημιουργούν έλλειψη οξυγόνου στα ψάρια, κάτι που φάνηκε και σε πιο φρέσκα σε θάνατο ψάρια, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ασφυξίας. Σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθήσουμε το φαινόμενο και θα δούμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων», δήλωσε η κα Αγγελοπούλου, ζητώντας την άμεση περισυλλογή των νεκρών ψαριών, για να αποτραπούν πηγές περαιτέρω μόλυνσης των ψαριών και του περιβάλλοντος, για λόγους δημόσιας υγείας.

«Υπάρχουν αλλοιώσεις σήψης τόσο στα ψάρια όσο και στο νερό. Εκλύονται αέρια σε κάποια σημεία και ελλοχεύει κίνδυνος»,  τόνισε η προϊσταμένη της Κτηνιατρικής συμπληρώνοντας ότι έχουν ήδη έρθει σε επαφή με το τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών για εξειδικευμένες πληροφορίες.

 

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Fopan83@gmail.com