Ομογένεια

«Λουλούδια Του Πελάγους», ένα μοναδικό σε πληρότητα ντοκιμαντέρ για την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη

gradous_waterfalls.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη προβολή στην Αυστραλία του ντοκιμαντέρ γύρω από την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη «Λουλούδια Του Πελάγους», που σκηνοθέτησε ο δημοσιογράφος, πρώην εκφωνητής του Ελληνικού Προγράμματος της SBS, πρώην διευθυντής της εφημερίδας «Ο Κόσμος» και συνεργάτης του «Νέου Κόσμου», Γιώργος Μεσσάρης, θα γίνει αύριο Κυριακή, 17 Μαΐου στις 4:30 το απόγευμα στην Κοινοτική Λέσχη (206 Lakemba Street, Lakemba). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η προβολή γίνεται με πρωτοβουλία της Κεφαλληνιακής Αδελφότητας Σίδνεϊ και Νέας Νότιας Ουαλίας.

Για την προβολή έχει ταξιδέψει από την Ελλάδα ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ, ενώ παρουσιαστής της εκδήλωσης θα είναι ο Θέμης Καλλός.

Το ντοκιμαντέρ απέσπασε πολύ καλές κριτικές στην Ελλάδα όπου προβλήθηκε πριν λίγες μέρες. Η ομότιμη καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Νίκη Καλτσόγια, έγραψε την ακόλουθη κριτική:

«Πόσο ωραιότερη ανθοδέσμη μπορεί να κρατήσει κανείς στην αγκαλιά του, σήμερα πρωτομαγιά, από αυτά που του προσφέρουν τα «Λουλούδια Του Πελάγους», το καταπληκτικό ντοκιμαντέρ του Γιώργου Μεσσάρη.

Γέμισε η οθόνη του P.C. μου, από νωρίς το πρωί, με ήχους, φωνές, εικόνες ενός τόπου που είχε την τύχη να βιώσει και να ενσωματώσει τη δυτική παράδοση, παρά τα αρνητικά της, στην πορεία της ιστορίας του, με την ψυχή ενός λαού που αναβλύζει από την ίδια του την ύπαρξη η ίδια η ομορφιά της φύσης που τον περιβάλλει και η αέναη κίνηση της θάλασσας που τον προκαλεί στο ταξίδι.

Βάζω σ’ αυτές τις λίγες γραμμές τη συγκίνηση, τα αισθήματα και τους συμβολισμούς που μου έδωσε αυτό το ντοκιμαντέρ και προσπαθώ, έτσι πρόχειρα, να τις πω όσο μπορώ πιο λογικά. Και πρώτα το ξεκίνημά του, με τις εικόνες του Σίδνεϊ, που χρόνια τώρα με συνδέουν δεσμοί φιλίας, αλλά και κοινών σκοπών, με εκλεκτά μέλη της ελληνικής παροικίας και βέβαια την τιμή που μου κάνουν να δημοσιεύουν άρθρα μου στην εφημερίδα «Ο Κόσμος».

Η πρώτη, άμεση εντύπωση είναι ότι ο Γιώργος Μεσσάρης έβαλε πολλή ψυχή σ’ αυτό το ντοκιμαντέρ. Αρχίζω λοιπόν από το ξεκίνημα. Τη λαχτάρα της οικογένειας και των παιδιών να βρεθούν κοντά στις ρίζες τους. Το καλωσόρισμα και η περιήγηση. Σε κάποια σκηνή η σκιά ενός μικρού αεροπλάνου πέφτει στη θάλασσα. Η γη το τραβάει. Μεγάλος συμβολισμός για μένα για το γεγονός ότι τελικά είμαστε γήινοι. 

Όλη η περιήγηση αναδεικνύει τις απίστευτες ομορφιές της ελληνικής φύσης – μιας φύσης που αναδεικνύεται μέσα από το σεβασμό της, κάτι που τη δένει με την ευαισθησία των ανθρώπων αυτού του τόπου. Ιστορία, πνευματικός πολιτισμός και επιδράσεις από την αρχαιότητα, τους παλιότερους και μέχρι τους νεότερους χρόνους. Μορφές του πνεύματος και των πρωτοπόρων της αναζήτησης της περιπέτειας σε άγνωστο κόσμο. Τη σύγκρουση σκοταδισμού της Εκκλησίας και του ανοιχτού πνεύματος, αλλά και τα νέα ρεύματα στον καλλιτεχνικό στίβο που πολύ αργότερα πέρασαν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Βέβαια, Κεφαλλονιά και Ιθάκη δε βίωσαν τουρκοκρατία και αυτό είναι μέγιστο πλεονέκτημα. Όλα αυτά παρουσιάζονται με τις αφηγήσεις ξεχωριστών πνευματικών ανθρώπων. 

Θάλασσες που έχω κολυμπήσει, παραλίες μοναδικές στις ρίζες ψηλών βράχων, για πολλά χρόνια απάτητες. Θρησκευτικές λατρείες και συμβολικοί μύθοι που τους δίνουν τη θέαση του Ουρανού και του Δημιουργού. Και οι ψαλμωδίες στον ήχο της επτανησιακής μουσικής παράδοσης. Και η Κεφαλλονιά του σήμερα. Αναγεννημένη μετά την καταστροφή από το σεισμό του 1953. Η Κεφαλλονιά που ανοίγεται στον αθλητή, αυτόν που ζητάει στον κίνδυνο την ουσία της ζωής. Η Κεφαλλονιά που ανοίγει την αγκαλιά της στον ξένο. Όποιος κι αν είναι. Η πρόσφατη ιστορία και αφηγήσεις βαρβαρότητας και ανθρωπιάς που ακόμα στοιχειώνουν τις ζωές μας και που πρέπει να επουλωθούν μέσα από την ανάγκη συνύπαρξης των λαών, στη σημερινή κυρίως εποχή.

Αλλά και το καράβι στο βυθό. Κι αυτό για μένα συμβολισμός. Η πάλη επικράτησης φύσης και υπερφίαλου εγωισμού του ανθρώπου που φθάνει στην ύβρη. Αυτό ταιριάζει με τη διαπίστωση του φυσικού επιστήμονα και ερευνητή που μιλάει στο ντοκιμαντέρ και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος για την επιβίωσή μας στον πλανήτη».

Είθε το ντοκιμαντέρ αυτό, που για μένα είναι μοναδικό στην πληρότητά του για την Κεφαλλονιά να δώσει ένα μάθημα για την ανάγκη του «μ έ τ ρ ο υ» και τη διάψευση της επιστημονικής πρόβλεψης.

Μόνο η παρουσίαση της Ιθάκης επισκιάζεται από τον όγκο της Κεφαλλονιάς. Ξέρω πόσο λιγότερα πράγματα έχει να διηγηθεί, αφού ήταν σχεδόν σε πρωτόγονη κατάσταση πριν από αρκετές δεκαετίες και γνωρίζω ότι ακόμα υστερεί. Μόνο απ’ αυτήν ξεκινάει το ταξίδι ο περίφημος Οδυσσέας και σ’ αυτήν ξαναγυρίζει.»

Βάσω Ν. Χαριτοπούλου

vasso-charitopoulou@hotmail.com

πηγή: Νέος Κόσμος

Όλη η επικαιρότητα