Πολιτισμός

Λύκειο Ελληνίδων Πύργου: «Σηκώστε να χορέψουμε, να κάνουμε βεγγέρα» την Κυριακή στα «Χαραλάμπεια

17157_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Αφιερωμένη στα ήθη και τα έθιμα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, του Πόντου, της Ανατολικής Θράκης και της Μικράς Ασίας θα είναι φέτος τα «Χαραλάμπεια», η κορυφαία εκδήλωση που διοργανώνει κάθε χρόνο το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου. Το παραπάνω γνωστοποιήθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου της προέδρου του Λυκείου Ελληνίδων Τούλας Καλαμπόκα η οποία κάλεσε τον κόσμο να παρακολουθήσει την εκδήλωση την Κυριακή στο θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η εκδήλωση-θεσμός για το Λύκειο Ελληνίδων του Πύργου θα πραγματοποιηθεί ανήμερα του εορτασμού του Πολιούχου της πόλης του Πύργου Αγίου Χαραλάμπους, δηλαδή την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου. Περισσότερα για την εκδήλωση που θα έχει τίτλο «Σηκώστε να χορέψουμε, να κάνουμε βεγγέρα», το βάρος της οποίας θα «πέσει» στις παραδόσεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, εξήγησε το μεσημέρι της Πέμπτης, παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου η πρόεδρος Τούλα Καλαμπόκα.

«Στα φετινά Χαραλάμπεια που όπως κάθε χρόνο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του πολιούχου του Πύργου Αγίου Χαραλάμπους, πραγματοποιούμε ένα οδοιπορικό εκεί που άλλοτε ήκμασε ο Πολιτισμός και ο Ελληνισμός. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε αυτό τον Πολιτισμό με έθιμα, χορούς και τραγούδια από την Κωνσταντινούπολη, την Ανατολική Θράκη, τον Πόντο και την Μικρά Ασία. Με τη σκέψη στους ξεριζωμένους Έλληνες που περιπλανήθηκαν σε στεριές και θάλασσες, με πόνο, νοσταλγία και μνήμες για τις αλησμόνητες πατρίδες τους αφιερώνουμε τα φετινά Χαραλάμπεια που έχουν τίτλο ?Σηκώστε να χορέψουμε να κάνουμε Βεγγέρα?. Όχημα σ` αυτό το ταξίδι είναι το Λύκειο μας και σκοπός μας είναι να διώξουμε τα γκρίζα σύννεφα που μας έχουν τυλίξει και να διασκεδάσουμε την εθνική κατάθλιψη που διακατέχει όλους μας. Άλλωστε, βεγγέρα σημαίνει η νυχτερινή συνάντηση με σκοπό την ψυχαγωγία. Προσκαλούμε λοιπόν και φέτος τους συμπολίτες μας, να μας τιμήσουν με την παρουσία τους στην εκδήλωση, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο στα Χαραλάμπεια»? τόνισε χαρακτηριστικά η κα Καλαμπόκα.

Σημειώνεται ότι η ώρα έναρξης της εκδήλωσης είναι στις 7 μ.μ. και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Γιώργος Γουβιάς

gougio@hotmail.com

Όλη η επικαιρότητα