Ηλεία Πολιτισμός

Λύκειο Ελληνίδων Πύργος – «Χαραλάμπεια 2019» : Εντυπωσίασαν και φέτος!

Ακούστε το άρθρο

Μια εξαιρετική μουσικοχορευτική παράσταση παρακολούθησε το πολυπληθές κοινό που νωρίς το βράδυ του Σαββάτου γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Π.Ε. Ηλείας. Τα «Χαραλάμπεια», η εκδήλωση – θεσμός του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου (ΛΕΠ), με τίτλο «Λύρες στεριάς και θάλασσας τον άνθρωπο μαγεύουν και τσι νεράιδες στο χορό βγαίνουνε και χορεύουν», ενθουσίασε το κοινό  που θερμοχειροκρότησε όλους τους συντελεστές…

“Τα Χαραλάμπεια είναι μια θεσμική γιορτή, αφιερωμένη στην πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή και κάθε συμπολίτη μας που τιμά και σέβεται τον Πολιούχο μας Άγιο Χαράλαμπο»… ανέφερε στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του ΛΕΠ Τούλα Καλαμπόκα που στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Πολιτισμό και την Ιστορία της Κρήτης καλωσορίζοντας παράλληλα και την αποστολή του Λυκείου Ελληνίδων του Ρεθύμνου που συμμετείχε στα φετινά «Χαραλάμπεια».

Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου, Φερενίκη – Ευφημία Βαλαρή, κρατά τα αναμνηστικά δώρα που λίγες στιγμές νωρίτερα της έχει παραδώσει η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου Τούλα Καλαμπόκα που διακρίνεται επίσης στη φωτο (δ).

“Έχει χαρές ο τόπος σας… μα και το Λύκειο σας… καμάρι είναι στην πόλη σας… στολίδι είναι δικό σας”… ήταν ο στίχος από μαντινάδα που είπε η πρόεδρος του φιλοξενούμενου Λυκείου, Φερενίκη – Ευφημία Βαλαρή, ευχαριστώντας για την πρόσκληση συμμετοχής στα «Χαραλάμπεια», ενώ ακολούθησαν ανταλλαγές αναμνηστικών δώρων μεταξύ των δυο πρόεδρων.

Η συνέχεια περιλάμβανε… ένα ταξίδι! Ταξίδι με «οδηγό» τον ήχο της λύρας στην οποία ήταν αφιερωμένη η φετινή εκδήλωση, αφού τα χορευτικά βήματα του ΛΕΠ οδήγησε το περίτεχνο μουσικό όργανο. Λύρες στεριάς και θάλασσας που μάγεψαν με το άκουσμά τους και μετέφεραν το κοινό σε πολλές περιοχές της Ελλάδας από τα Βόρεια μέχρι τα Νότια.

Η Χορευτική Ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου χόρεψε χαρακτηριστικούς Κρητικούς χορούς.

Ξεχωριστοί, έντονοι ακουστικά ήχοι με την Κρητική λύρα, την Ποντιακή, την Πολίτικη, τη Θρακιώτικη, τη Νησιώτικη συνόδευσαν τους χορούς από την Κρήτη και τα νησιά ως τον Πόντο, την Πόλη και την Δράμα, που παρουσίασαν οι χορευτικές ομάδες, φορώντας τις χαρακτηριστικές –για κάθε περιοχή- παραδοσιακές φορεσιές.

Το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου εκτός των Ποντιακών, παρουσίασε χορούς από την Δράμα, την Πόλη, την Λήμνο, την Ικαρία και την Λέρο. Την επιμέλεια και την διδασκαλία των χορών είχαν οι δάσκαλοι χορού Κώστας Τζανέτος (σ.σ. είχε και την επιμέλεια του προγράμματος), Νίκος Χρυσανθόπουλος, Γεωργία Μουρούτη και Αντρέας Μικελόπουλος. Η μικτή χορωδία του ΛΕΠ υπό την διεύθυνση της Κωστούλας Σακκά – Κυρίτση άνοιξε την παράσταση με τραγούδια παραδοσιακά και έντεχνα. Το Λύκειο Ελληνίδων του Ρεθύμνου χόρεψε Ρεθυμνιώτικη Σούστα, Χανιώτικο Συρτό, Μυλοποταμίτικο, Πηδηχτό, Λαζώτη, Σιγανό και Πεντοζάλι (σ.σ. με την επιμέλεια του δάσκαλου χορού Λάμπη Νικολουδάκη).

Να σημειωθεί ότι τα φετινά Χαραλάμπεια διοργανώθηκαν με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας (και της ΠΕ Ηλείας), του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας και του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου – Ολυμπίας.

Όλη η επικαιρότητα