Ηλεία Πολιτισμός

Λύκειο Ελληνίδων Πύργου: Τιμήθηκε ως ένα από τα τρία αρχαιότερα της Ελλάδας

Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η βραδιά της περασμένης Τρίτης, 4 Απριλίου, για το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Το Λύκειο των Ελληνίδων (Αθηνών) μέσω του τμήματος παραρτημάτων και της εφόρου του κ. Μαρίας Παπαμάρκου τίμησε το Λύκειο του Πύργου μαζί με τα Λύκεια του Βόλου και των Ιωαννίνων ως τα τρία αρχαιότερα Λύκεια της Ελλάδας. Έτος ίδρυσης για το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου είναι το 1920, των Ιωαννίνων το 1921 και του Πύργου το 1922.

Η γυναικεία φωνή στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, σε μια εποχή δύσκολη με πολλούς φτωχούς και πρόσφυγες, που έβγαινε από τον Α` για να οδηγηθεί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ειδικότερα το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου, ιδρύθηκε τη χρονιά της Μικρασιατικής Καταστροφής, το 1922, με πρωτοβουλία της Φανής Γιαννοπούλου και πρώτη πρόεδρο την Θεανώ Παπακωνσταντίνου. Πρωταρχικό του μέλημα, εκτός από την μέριμνα για τους πρόσφυγες ήταν η ίδρυση του «Κυριακού Σχολείου», όπου φοίτησαν 70 άπορα κορίτσια και Οικοκυρικής Σχολής για δωρεάν διδασκαλία κοπτικής και εργόχειρου.

Με εκδηλώσεις, χορούς, συναυλίες, διαλέξεις έκανε έντονη την παρουσία του στην πολιτιστική ζωή της περιοχής. Και όπως τονίστηκε από την ομιλήτρια κ. Φώφη Ραζή, έφορο φιλολογικού και συνέφορο του τμήματος παραρτημάτων –που αναφέρθηκε διεξοδικά στο πολυσχιδές έργου του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, εκείνο που το ξεχωρίζει εκτός από την προσφορά του στον πολιτισμό είναι η λαμπρή κοινωνική του προσφορά. Πάντα δίνει το παρόν. Άποροι, σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι, γέροντες, μικρά παιδιά και πολλοί άλλοι στηρίχτηκαν από το Λύκειο του Πύργου. Στην ταραγμένη εποχή του μεσοπολέμου στάθηκε δυναμικά μέχρι το 1940 που ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Τότε σταμάτησε τη λειτουργία του και επανιδρύθηκε το 1977 από την Παρασκευή Κριτσέλη, η οποία παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

Από τότε μέχρι σήμερα (1977-2017), συμπληρώθηκαν 40 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην πόλη του Πύργου. Με συμπαραστάτη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος – Π.Ε. Ηλείας, τον Δήμο Πύργου και πολλούς άλλους φορείς, με πολλά μέλη και φίλους, προσφέρει όαση πολιτισμού και διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις με κορυφαία τα «Χαραλάμπεια» προς τιμήν του προστάτη της πόλης Αγίου Χαραλάμπους.

Στην εκδήλωση στην Αθήνα παραβρέθηκε σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο με επικεφαλής την πρόεδρό του κ. Τούλα Καλαμπόκα. Το παρόν έδωσαν επίσης ο δάσκαλος χορού Κωνσταντίνος Τζανέτος, οι κυρίες Ματσούκα Νίκη και Αναστασοπούλου Ελένη, αντιπρόσωποι του Λυκείου στο κεντρικό, η Κωστούλα Σακκά – Κυρίτση που διευθύνει την χορωδία του Λυκείου, η Γωγώ Μουρούτη και η Μαίρη Μουστάκη.

Εκλεκτοί χορευτές – μέλη της Χορευτικής Ομάδας του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου και ειδικότερα οι, Ρούλη Μαλλιοπούλου, Ιουλία Κόλλια, Ακριβή Βλαχούλη, Δώρα Διαμαντοπούλου, Κώστας Ζώντος, Ανδρέας Μικελόπουλος, Νίκος Χρυσανθόπουλος, Βασίλης Γιαννόπουλος, κέρδισαν τις εντυπώσεις με τους χορούς που παρουσίασαν (Τάνγκαλος, Μέρμηγκας, Βγήκα ψηλά στα Διάσελα, Το μάθατε τι γίνηκε) και τις παραδοσιακές φορεσιές τους (Τεγέα και Φουστανέλα).

Όλη η επικαιρότητα