Οικονομία

Λύση για το χρέος μέχρι τον Απρίλιο ζητά ο Στουρνάρας

stournaras.jpg
Ακούστε το άρθρο

Λύση για το χρέος ακόμα και με έκτακτο Eurogroup, τον Απρίλιο, μόλις πιστοποιηθεί το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα, ζητά ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ημερησία του Σαββάτου», ο κ. Στουρνάρας ανοίγει τα χαρτιά του και σημειώνει: «Διαπραγματεύομαι με την τρόικα εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο. Πάντα βρίσκονται λύσεις. Έτσι πιστεύω ότι θα γίνει και τώρα».

Υπενθυμίζει μάλιστα ότι η τρόικα, στον έλεγχό της τον Ιούλιο. δεν είχε βρει δημοσιονομικό κενό και σημειώνει: «Από τότε μέχρι τώρα τα πράγματα πήγαν καλύτερα, δεν πήγαν χειρότερα. Ορισμένες αποκλίσεις σε υποτομείς της γενικής κυβέρνησης υπάρχουν, όπως επίσης, μέτρα τα οποία δεν λάβαμε. Οφείλουμε να βρούμε και να εφαρμόσουμε στοχευμένες μειώσεις δαπανών σε τομείς της γενικής κυβέρνησης ή και διαρθρωτικά μέτρα. Άλλωστε αυτό προβλέπεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που καταθέσαμε.»

Ξεκαθαρίζει όμως και αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αύξησης φόρων ή νέων περικοπών σε μισθούς και κύριες συντάξεις στέλνοντας το μήνυμα ότι «κανέναν δεν συμφέρει να προβάλει παράλογες θέσεις, σήμερα». Για τις περικοπές στις επικουρικές σημειώνει ότι θα γίνει μόνον ό,τι προβλέπεται σε νόμους που έχουν ήδη υιοθετηθεί και αφορούν στην εξυγίανση του ασφαλιστικού.

Ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει πως θεωρεί άδικο για την Ελλάδα να γίνει δεκτή η άποψη ορισμένων χωρών οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, «γιατί και εμείς πρέπει να πάμε σε ευρωεκλογές».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, ενώ για το εάν τον ενδιαφέρει ο πολιτικός στίβος, δηλώνει πως «είναι ακόμη πολύ νωρίς. Μέχρι να τελειώσει η Προεδρία και η μεγάλη διαπραγμάτευση για το χρέος, δεν βλέπω τίποτα άλλο μπροστά μου».

 www.protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα