Αρθρογραφία Πολιτική

M. Μπαλαούρας: «Προϋπολογισμός: Έπεσαν οι φερετζέδες»

Ακούστε το άρθρο

Με το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ, αποκαλύπτεται μια ακόμα (η πιο) σημαντική πτυχή της προεκλογικής παραπλάνησης του κ. Μητσοτάκη.

Φορολογικά μέτρα αύξησης των εσόδων προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, αντί των ελαφρύνσεων που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, ενώ κόβουν 600 εκατ. ευρώ, από τις δημόσιες επενδύσεις!

Ο κ. Μητσοτάκης εδώ και τρία χρόνια υπόσχεται ότι η κυβέρνηση του θα φέρει ανάπτυξη 4% για το 2020. Σήμερα προσγειώθηκε στο 2,8%. Όμως ακόμα και ο στόχος του 2,8%, είναι ανέφικτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων των διεθνών οργανισμών. Η Κομισιόν, το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ, αλλά και αναλυτές ξένων τραπεζών, βλέπουν τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας πολύ χαμηλότερα μεταξύ 1,8% και 2,2%. Πως όμως θα φτάσει σε αυτό το υπεραισιόδοξο νούμερο; Προφανώς, το υπουργείο Οικονομικών έθεσε υψηλότερο στόχο, σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα, προκειμένου να «βγουν» τα νούμερα των εσόδων και του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Γαλαντόμοι στις μεγάλες επιχειρήσεις αρπάζοντας από τους πιο αδύναμους

Η μεροληψία της ΝΔ υπέρ των μεγάλων εισοδημάτων επιβεβαιώνεται και στον προϋπολογισμό, διότι πάνω από τον μισό διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρος (600 εκατ.) χρησιμοποιείται για τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων  από το 28% στο 24%, καθώς και της φορολογίας των μερισμάτων. Από τις τεράστιες φορολογικές μειώσεις ωφελούνται άνισα οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις καθώς είναι αυτές που έχουν υψηλή κερδοφορία (αφού το 90% των επιχειρήσεων καταγράφουν κέρδη κάτω των 5.000 ευρώ, άρα θα δουν ελάχιστες ελαφρύνσεις). Είναι απορίας άξιο γιατί ένα τουλάχιστον μέρος από αυτά τα χρήματα δεν πάει στα μέτρα που εμείς είχαμε εξαγγείλει όπως πχ την μείωση της προκαταβολής φόρου ή της κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και της κατάργηση της μείωσης ΦΠΑ από το 13% στο 11%.

Αυξάνει τον ΕΝΦΙΑ

Και για να το κάνει αυτό, ο κ. Μητσοτάκης ακύρωσε μία σειρά από μέτρα ελαφρύνσεων για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Συγκεκριμένα:

Α) Ακυρώνει την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το 2020. Ακυρώνει ακόμα και τις ήδη ψηφισθείσες μειώσεις, που η ΝΔ διαφήμιζε για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ 200 εκ., από τα  οποία όμως τα 100 πήγανε στο πιο πλούσιο 3,5% τώρα τον αυξάνει ξανά.  Μένει να δούμε ποιος κοινωνικές ομάδες θα πληρώσουν αυτή την αύξηση και υπέρ ποιανών τελικά θα γίνει αναδιανομή. από αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων (αύξηση του ΕΝΦΙΑ κατά 142 εκ.) που θα ακολουθήσουν. Θυμίζουμε ότι επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών συνοδευόταν και από αλλαγές στους συντελεστές ώστε να μην επιβαρύνονται οι πολίτες.

Μειώνει και το αφορολόγητο

Προχωρά στην ουσιαστική μείωση του αφορολογήτου, αφού για να το διατηρήσει κάποιος στα 8.636 θα πρέπει ο φορολογούμενος το 30% του φορολογητέου εισοδήματός του να προέλθει με ηλεκτρονικές συναλλαγές, στις οποίες όμως δε θα συμπεριλαμβάνονται η συντριπτική πλειοψηφία των εξόδων του, δηλαδή το ενοίκιο και οι λογαριασμοί ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικού αερίου κλπ.

Ένα μέσο ενοίκιο 400 ευρώ το μήνα σημαίνει ότι από τα 9.000 ευρώ, τα 4.800 του ενοικίου δεν θα συνυπολογίζονται. Όπως επίσης δε θα συνυπολογίζονται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές οι λογαριασμοί. Τα χρήματα που απομένουν δεν αποτελούν καν το 30% του εισοδήματος για να μπορέσει να κάνει τις απαιτούμενες ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Τονίζεται ότι η υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων ισχύει και για το τεκμαρτό εισόδημα αν αυτό είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό. Παράδειγμα φορολογούμενος με πραγματικό εισόδημα 5.000 ευρώ, και τεκμαρτές δαπάνες ύψους 9.000 ευρώ, οφείλει να συγκεντρώσει αποδείξεις για το ποσό των 9.000 ευρώ και όχι για το εισόδημα των 5.000 ευρώ. Πρόκειται για μια παγίδα καθώς αρκετοί φορολογούμενοι θα χάσουν το αφορολόγητο λόγω των αποδείξεων, γιατί δεν θα μπορούν να τις καλύψουν και θα επιβαρυνθούν με περισσότερο φόρο. Πιθανόν, οι φορολογούμενοι που δεν θα συγκεντρώσουν τις ανάλογες αποδείξεις, θα τιμωρούνται με την επιβολή φόρου εισοδήματος 9% στη διαφορά μεταξύ του ποσού των ηλεκτρονικών αποδείξεων που όφειλαν να συγκεντρώσουν και εκείνων που τελικά συγκέντρωσαν.

Η παράταξη υπέρ της φοροδιαφυγής

Είναι εμφανές λοιπόν ότι τον κ. Μητσοτάκη δεν τον ενδιαφέρει καθόλου η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να η οριζόντια αφαίμαξη των φορολογουμένων μέσα από την μείωση του αφορολογήτου.

Με την μείωση των ορίων δαπανών σε διάφορες -μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστες- κατηγορίες δαπανών  που δεν μπορεί παρά να επιφέρει προβλήματα λειτουργείας στο δημόσιο η μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Αναφέρουν ότι από την πάταξη της φοροδιαφυγής θα εξοικονομήσουν 702 εκ. Και εδώ εμφανίζεται το νούμερο αυτό ως υπόλοιπο που τους χρειαζόταν για να μην υπάρχει κενό.

Γιατί υπόσχονται κάτι που είναι ενάντια στην ιστορία και πρακτική της παράταξής τους, αλλά και στην πρόσφατη κάλυψη του πρωθυπουργού τους με τις δηλώσεις του στο Καστελόριζο: «Το κράτος δεν πρέπει να στέλνει το ΣΔΟΕ».

Όλη η επικαιρότητα