Ηλεία

«Μάχη» με τα χιόνια στην Ηλεία!

Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκαν στην Ηλεία το βράδυ της Παρασκευής και χθες καθ` όλη την διάρκεια της ημέρας οι (κατά τόπους έντονες) χιονοπτώσεις της κακοκαιρίας «Σοφία». Χθες το πρωί σημειώθηκαν χιονοπτώσεις στην περιοχή της Ανδρίτσαινας, σε ορεινές κοινότητες της Ζαχάρως, στην ευρύτερη περιοχή της Λαμπείας ενώ χιόνι έπεσε ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στο δήμο Πύργου καθώς και στην παραλία του Επιταλίου!

Στις ορεινές περιοχές (σ.σ. άνω των 500 μ), των δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων συνιστάται να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και όταν αυτές γίνονται να χρησιμοποιούνται μόνο οχήματα τύπου τζιπ ή με την υποχρεωτική χρήση αλυσίδων…

Επί ποδός και σε κατάσταση διαρκούς επιφυλακής ο Κρατικός μηχανισμός με το σύνολο των τροχοφόρων μηχανημάτων της Περιφέρειας και της Πολιτικής Προστασίας των δήμων Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, που έδωσαν μάχη για να κρατήσουν τους δρόμους του ορεινού δικτύου ανοικτούς…

Η πόλη της Ανδρίτσαινας πολιορκήθηκε από το χιόνι ενώ α στην περιοχή της Λυνίσταινας και στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τους 60 πόντους!

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα δούλευαν πυρετωδώς ενώ ασταμάτητη ήταν και η ρίψη αλατιού από τα αλατοφόρα προκειμένου το οδικό δίκτυο να είναι προσβάσιμο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος δήλωσε στην ΠΑΤΡΙΣ «Χωρίς σταματημό από την Παρασκευή επιχειρήσαμε με τα μηχανήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και σε συνεργασία με τους δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια. Στην επαρχία Ανδρίτσαινας το χιόνι σε πολλές περιπτώσεις έφτασε σε ύψος τους 50 πόντους. Το βράδυ της Παρασκευής έκλεισαν για κάποιες ώρες ορισμένα σημεία, όπως το Νέα Φιγαλεία – Πετράλωνα αφού ήταν αδύνατο να μείνουν ανοιχτά λόγω της πυκνής χιονόπτωσης, ενώ σε 2 περιπτώσεις κάναμε και απεγκλωβισμούς αυτοκινήτων. Από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου όμως με νέες παρεμβάσεις ελευθερώθηκαν… στις Αμυγδαλιές, το Βρεστό και την Μίνθη τα μηχανήματα μπήκαν μέσα στα χωριά. Μετά τις 12 το μεσημέρι η χιονόπτωση σταμάτησε όμως η κυκλοφορία χρειαζόταν αλυσίδες και 4Χ4. Παραμένουμε σε επιφυλακή και θα πρέπει να πω ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί το βράδυ του Σαββάτου το χιόνι θα παγώσει και θα γίνει επικίνδυνο».

Όσον αφορά το δήμο Πύργου πρόβλημα παρουσιάστηκε, χθες νωρίς το πρωί, στην τοπική κοινότητα της Αγίας Κυριακής όπου έκλεισε το οδικό δίκτυο τις πρωινές ώρες ωστόσο η παρέμβαση των μηχανημάτων της Πολιτικής Προστασίας ήταν αποτελεσματική. «Είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση και με τα μηχανήματα που διαθέτουμε κάνουμε παρεμβάσεις όπου χρειαστεί. Μάλιστα το βράδυ του Σαββάτου τα μηχανήματα θα παραμείνουν στο Μουζάκι έτσι ώστε και το πρωί της Κυριακής αν υπάρξουν προβλήματα να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε» δήλωσε στην ΠΑΤΡΙΣ η προϊσταμένη της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πύργου Κική Διονυσοπούλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον δήμο Πύργου καταγράφηκε χιονόπτωση σε πολύ χαμηλά υψόμετρα όπως στον Ελαιώνα και στα πέριξ χωριά. Με έκπληξη αντίκρισαν, χθες το πρωί, την παραλία του Επιταλίου «στρωμένη» με χιόνι κάτοικοι αλλά και διερχόμενοι στο σημείο…

Υπενθυμίζουμε και την πρόβλεψη του προγνώστη Θοδωρή Κονδύλη που τόνισε πως «Την Κυριακή των Θεοφάνειων, το πρωί θα έχουμε παγετό, ενώ κυρίως το μεσημέρι, θα έχουμε λίγες τοπικές βροχές και τοπικές χιονοπτώσεις στα ημιορεινά – ορεινά, περίπου από τα 600μ. Η θερμοκρασία θα είναι σε άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές. Την Δευτέρα θα έχουμε εκ νέου πτώση της θερμοκρασίας με παροδικές χιονοπτώσεις στα ημιορεινά – ορεινά περίπου από τα 400μ και λίγες βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά. Η Τρίτη φαίνεται πως θα είναι η πιο κρύα μέρα της ψυχρής αυτής περιόδου, με πολύ ισχυρό παγετό και πιθανόν σε ακραίες τιμές για την περιοχή μας (-6, -7οC)».

Όλη η επικαιρότητα