Ελλάδα

Μάγδα Φύσσα: «Απαιτώ δικαιοσύνη, να διαλυθεί η εγκληματική οργάνωση που είναι στη Βουλή»

Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από μέλη της Χρυσής Αυγής και τη δίκη της οργάνωσης που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ο Γιάννης Παπαδόπουλος από την «Καθημερινή» συνάντησε τη Μάγδα Φύσσα και μίλησαν για εκείνο το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, για τη δίκη, για τις προσδοκίες της.

Παρά τη σημαντικότητα της δίκης γενικότερα για την ελληνική κοινωνία και ειδικότερα για τη δολοφονία του Παύλου, η μητέρα του υπήρξε αρκετές φορές η μοναδική παρουσία μαζί με κάποιον συγγενή της στη θέση του κοινού. «Κάποιες φορές είναι λυπηρό να μην είναι άλλοι στο κοινό, αλλά δεν με πειράζει, δεν με ενοχλεί να είμαι μόνη μου. Δεν είμαι εκεί γιατί έχω αντοχές, αλλά γιατί πρέπει. Το χρωστάω στον Παύλο. Νιώθω ότι είναι κι εκείνος εκεί και τους αντιμετωπίζει. Αυτή η δίκη όμως δεν αφορά μόνο εμένα, μας αφορά όλους, όλη την Ελλάδα», δηλώνει στην «Κ» η ίδια.

Από τη μέχρι τώρα εξέλιξη της δίκης και τα στοιχεία προκύπτει ότι το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου πριν 4 χρόνια, μέλη της χρυσής αυγής στη Νίκαια έλαβαν το εξής μήνυμα στο κινητό τους: «Όλοι τώρα στην τοπική. Όσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς». Η ομάδα που συγκεντρώθηκε κινήθηκε προς την Παναγή Τσαλδάρη και η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Γιώργος Ρουπακιάς έφτασε σ’ εκείνο το δρόμο με το αυτοκίνητό του, βγήκε από αυτό και μαχαίρωσε θανάσιμα τον Παύλο Φύσσα. Η μητέρα του δηλώνει πως δολοφονήθηκε «άνανδρα και άδικα» και αναρωτιέται γιατί δεν είχαν κινητοποιηθεί ήδη οι Αρχές από προηγούμενα ανάλογα περιστατικά βίας. «Γιατί έπρεπε να φτάσουμε εκεί; Γιατί έπρεπε να χάσει τη ζωή του ο Παύλος; Αυτά τα “γιατί” θα μας φάνε», επισημαίνει.

Τι περιμένει η κυρία Φύσσα με την ολοκλήρωση της δίκης; «Δεν περιμένω, απαιτώ. Απαιτώ δικαιοσύνη. Δικάζεται μια εγκληματική οργάνωση που είναι κόμμα στη Βουλή. Να διαλυθεί. Να μπει μέσα ο πιο μικρός μέχρι τον πιο μεγάλο ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης. Να φτάσει στο τέλος και να δω την καταδίκη τους», αναφέρει.

Αυτή η προσμονή είναι που την κρατά κάθε μέρα όρθια και παρούσα κάθε φορά στο δικαστήριο. Τι θα σημάνει, λοιπόν, για εκείνη και την οικογένειά της η επομένη της ανακοίνωσης της ετυμηγορίας του δικαστηρίου; «Για εμάς δεν θα αλλάξει κάτι. Δεν θα έχουμε τον Παύλο πίσω. Το θέμα είναι να βγει κάτι για τη γενιά σας, να μην υπάρξουν και άλλα θύματα. Έστω κι έναν να γλιτώσουμε, πιστεύω είναι πολύ σημαντικό».

Για τη στάση του κόσμου έως τώρα αναφέρει: «Ξέρουμε ποιοι ήταν οι Ταγματασφαλίτες και δε γίνεται να μη γνωρίζουν την Ιστορία (οι ψηφοφόροι). Είναι τόσο πρόσφατη για να την ξεχνούν ακόμα και οικογένειες που είχαν έστω κι ένα θύμα στην Κατοχή. Δεν πίστευα ότι θα ζήσω τέτοιες καταστάσεις. Οι δύο παππούδες του Παύλου έδιωξαν τους Γερμανούς και ξαφνικά χάνουν εγγόνι από τα χέρια των δωσίλογων. Δεν μπορούσα να το φανταστώ».

Επισημαίνει ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη διεξαγωγή της δίκης παραμένει η επιλογή της αίθουσας ενώ αναφέρεται και στις προκλήσεις που κατά καιρούς έχει δεχτεί από την πλευρά των υποστηρικτών της χρυσής αυγής στη διάρκεια της δίκης, τονίζοντας ότι αυτό που προσέχει περισσότερο δεν είναι τι της λένε ή ποιες κινήσεις κάνουν, αλλά το μίσος που βλέπει εκείνη την ώρα στα μάτια τους.

Η Μάγδα Φύσσα μιλά και για τη βεβήλωση του μνημείου του γιου της στο σημείο που έγινε η δολοφονία του με συνθήματα μίσους και αγκυλωτούς σταυρούς. «Την πρώτη φορά που βεβηλώθηκε το μνημείο μού το έκρυψαν. Το έμαθε η κόρη μου και έτρεξε με ανθρώπους του δήμου για να το καθαρίσουν. Όταν το έμαθα, τους ρώτησα γιατί. Ωραία, άλλη μία μαχαιριά, πειράξανε τον Παύλο. Στην ουσία όμως ένα κομμάτι τσιμέντο είναι. Το πλένεις και το καθαρίζεις. Ας ήμασταν το βράδυ της δολοφονίας εκεί και να μην είχε γίνει ποτέ. Να νιώσω περισσότερο μίσος από αυτό που ήδη νιώθω; Όχι. Τον Παύλο δεν μπορούν να τον πειράξουν πια, ό,τι και να κάνουν».

Απόψε, όπως και κάθε χρόνο από το 2013, η οικογένεια και φίλοι θα συγκεντρωθούν στο μνημείο του Παύλου, ενώ αύριο στις 17:00 από το ίδιο σημείο θα ξεκινήσει πορεία έως το Καστράκι Δραπετσώνας, όπου θα πραγματοποιηθεί αντιναζιστική συναυλία, με τη συμμετοχή διαφόρων καλλιτεχνών.

Όλη η επικαιρότητα