Ηλεία

«Μαγνήτισε» το κοινό η ομιλία του Χρήστου Λούκου στα Λεχαινά

Ακούστε το άρθρο

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα στο Κτίριο Μαστροβασίλη το βράδυ του Σαββάτου με αφορμή την ομιλία του ομότιμου καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Χρήστου Λούκου.

Ο καθηγητής με λόγο απλό και κατανοητό ανέπτυξε  τα χαρακτηριστικά που στοιχειοθετούν την ιστορία ενός κοινωνικού σχηματισμού ,την κοινότητα, το χωριό την πόλη, αποδεικνύοντας πως η μελέτη τους συμβάλλει, όχι μόνο στην ουσιαστική γνώση του παρελθόντος αλλά και στον καλύτερο σχεδιασμό του μέλλοντος;

Η ενδιαφέρουσα εκδήλωση δικοργανώθηκε από τον Ομιλο Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών και είχε θέμα: «Προτάσεις για την μελέτη των κοινωνικών σχηματισμών στο ελληνικό κράτος: πηγές, βοηθήματα, ερμηνευτικές προσεγγίσεις».

Συνδιοργανώθηκε  με τον Όμιλο για τη μελέτη της Ιστορίας και της Κοινωνίας (Ο.Μ.Ι.Κ).

Ο Χρήστος Λούκος είναι ομότιμος καθηγητής της ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Από το 1974-1992 ήταν ερευνητής στο Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών.

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι (1982-1985). Το 1992 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής και το 1996 Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι ιδρυτικό και ενεργό μέλος της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού, η οποία, μεταξύ άλλων, εκδίδει το ιστορικό περιοδικό Μνήμων.

Είχε τη γενική εποπτεία της ταξινόμησης του Δημοτικού Αρχείου της Ερμούπολης και της οργάνωσης των αρχειακών συλλογών που απόκεινται στα ΓΑΚ, Αρχεία Νομού Κυκλάδων (έδρα: Ερμούπολη).

Από το 1994-2006 διεύθυνε, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, το πρόγραμμα «Η πόλη στους νεότερους χρόνους». Έκτοτε, μετέχει στο διευρυμένο ερευνητικό πρόγραμμα, του ίδιου Ινστιτούτου, «Οι πόλεις της Ανατολικής Μεσογείου κατά τη νεότερη εποχή».

Τα ερευνητικά και διδακτικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Ιστορία της Επανάστασης του 1821, στην κοινωνική ιστορία των πόλεων και στην ιστορία της Λατινικής Αµερικής. (φωτο Ανδρέας Μίγκος)

Όλη η επικαιρότητα