Τεχνολογία

Mail επί πληρωμή στους «διάσημους» του Facebook

fb.jpg
Ακούστε το άρθρο

Εάν έχετε πολλούς φίλους και υπάρχουν πολλοί που δεν τους γνωρίζετε, δηλώνουν όμως πρόθυμοι να πληρώσουν για να σας στείλουν ένα μήνυμα, τότε η χρέωση για ένα e-mail στο Inbox σας μπορεί να ξεπερνάει τα 10 ευρώ. Αν όμως, δεν έχετε πολλούς «φίλους» και κανείς δεν θα πλήρωνε για να σας στείλει μήνυμα, τότε θα λαμβάνετε αφειδώς spam στο inbox σας.

Με κλιμακωτή χρέωση που θα αντικατοπτρίζει την δημοτικότητα των μελών του θα επιτρέπεται η αποστολή e-mail σε άγνωστους στο Facebook. Το μεγαλύτερο σάιτ κοινωνικής δικτύωσης πειραματίζεται με το νέο αυτό μοντέλο και στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστές πολλές λεπτομέρειες. Ανάλογα πειράματα διεξάγονται ήδη από τον Δεκέμβριο του 2012 στις ΗΠΑ.

Στο πείραμα στην Μ.Βρετανία, δεν περιλαμβάνεται η χρέωση 100 δολαρίων για την αποστολή μηνύματος σε πρόσωπα του βεληνεκούς του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ιδρυτή του Facebook, όπως είχε γίνει στις ΗΠΑ. Το σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Facebook θα ρίχνει στην προνομιακή θυρίδα «για φίλους και συγγενείς» τα μηνύματα όσων πληρώνουν για την επικοινωνία μέσω Facebook, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να διαβαστούν. Τα υπόλοιπα θα καταλήγουν στα υποψήφια για διαγραφή (στον φάκελο Other), χωρίς ωστόσο να χαρακτηρίζονται spam.

Η τιμή του μηνύματος θα εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους, ενδεικτικές της δημοτικότητας του παραλήπτη. Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι η κλίμακα θα ορίζεται από τον αριθμό των φίλων κάθε μέλους αλλά και από τον αριθμό όσων επιχειρούν να επικοινωνήσουν ιδιωτικά μαζί τους, όντας διατεθειμένοι να πληρώσουν για αυτό.

Το Facebook δηλώνει πως το σύστημα πληρωμής για την αποστολή μηνύματος στην θυρίδα μελών με τους οποίους ο χρήστης δεν συνδέεται με σχέση «φιλίας» αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του φαινομένου του spam. Από την άλλη, δεν αποκλείει την επικοινωνία με αγνώστους, αρκεί να πληρώνουν από 70 πένες έως και 10 λίρες για να καταλήξει το μήνυμά τους στο Inbox. Άγνωστο παραμένει εάν τα δημοφιλή μέλη του Facebook θα δικαιούνται μέρος από τα έσοδα που θα προκύψουν από τις αποστολές mail ή ποια θα είναι η εμπλοκή τους στην υπηρεσία (αν για παράδειγμα, θα εγγυάται μια απάντηση).

In.gr Τεχνολογία

Όλη η επικαιρότητα