Πολιτική Συνεντεύξεις

Μακάριος Λαζαρίδης: «Η ΝΔ είναι στα όρια της αυτοδυναμίας»!

Ακούστε το άρθρο

Ο Μακάριος Λαζαρίδης βρίσκεται τα τελευταία χρόνια πάντα σε κεντρικό ρόλο δίπλα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και είναι αυτός που χαράζει την επικοινωνιακή στρατηγική του κόμματος. Ο έμπειρος δημοσιογράφος, συνέδεσε την πολιτική διαδρομή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και συνέβαλλε τα μέγιστα στη νικηφόρα καμπάνια για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Στην εφ’ όλης συνέντευξη που παραχώρησε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Λαζαρίδης ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα εθνικά μας θέματα, ενώ προβλέπει εκλογές μέσα στο 2018 που θα δώσουν αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία.

 

Πως κρίνετε τη στάση της κυβέρνησης στην υπόθεση κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους; Τι διαφορετικό θα έκανε η Ν.Δ αν ήταν στην κυβέρνηση;

Ενώ είχαμε έμπρακτες ενδείξεις για την ένταση της τουρκικής προκλητικότητας από την Κύπρο ως το Αιγαίο και τον Έβρο, η Κυβέρνηση – εγκλωβισμένη στις αυταπάτες της – δεν μπόρεσε αντιληφθεί τα νέα δεδομένα. Ενώ οι δύο στρατιωτικοί μας είχαν ήδη μεταφερθεί χωρίς λόγο σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, ο κ. Τσίπρας εξακολουθούσε να μιλά για «σύνηθες περιστατικό» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προεξοφλούσε «σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων», εντάσσοντας κάθε άλλη άποψη σε «συνομωσιολογικά και κατασκοπευτικά σενάρια». Σε αντίθεση με την Κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πρώτη στιγμή, έθεσε το ζήτημα στις επαφές που είχε στις Η.Π.Α., στο Ε.Λ.Κ. και σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις του.  Απέδειξε – και αποδεικνύει σε κάθε περίπτωση – ότι η Νέα Δημοκρατία βάζει το εθνικό συμφέρον πάνω από όλα.

Σας ανησυχούν οι συνεχιζόμενες προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας;

Μέχρι τις τουρκικές εκλογές, ο Ταγίπ Ερντογάν θα είναι πιο νευρικός και απρόβλεπτος. Απαιτείται, λοιπόν, αυξημένη επαγρύπνηση και προσοχή ώστε να μην παίζει κανένας τα παιχνίδια του. Σίγουρα, όμως, η ένταση των τουρκικών προκλήσεων άρχισε πριν την προκήρυξη των τουρκικών εκλογών και θα συνεχιστεί μετά τη διεξαγωγή τους. Πέρα από τα ζητήματα που ήδη έχει εγείρει η Άγκυρα σε βάρος του Ελληνισμού έχει βάλει σαν επόμενο στρατηγικό στόχο της τα ενεργειακά κοιτάσματα στην Αν. Μεσόγειο, από την Κύπρο ως το Καστελόριζο και την Κρήτη. Ταυτόχρονα έχει περάσει από τους ισχυρισμούς για δήθεν «γκρίζες ζώνες», στον ισχυρισμό ότι τα νησιά που δεν κατονομάζονται στις διεθνείς Συνθήκες είναι δικά της. Έχει εντείνει και έχει αυξήσει τις προκλήσεις της σε όλο το ελληνοτουρκικό μέτωπο. Οφείλουμε, λοιπόν, να επαγρυπνούμε.

Η Ν.Δ είναι υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας για τα Σκόπια που προωθεί η κυβέρνηση;  Τι θα κάνετε αν έρθει το θέμα προς ψήφιση στη Βουλή;

Με τα σημερινά δεδομένα και τις προοπτικές που φαίνονται, είτε δεν θα υπάρξει συμφωνία, είτε η συμφωνία που θα υπάρξει δεν θα είναι αποδεκτή από τη Νέα Δημοκρατία. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς και δεν θα δεχτούμε εγκατάλειψη της ιστορικής παρακαταθήκης της Μακεδονίας .

Ασκείτε έντονη κριτική στην Κυβέρνηση ότι αναλώνεται σε επιδοματική πολιτική και δεν διαθέτει σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Τι διαφορετικό θα κάνετε εσείς;

Πρώτ’ απ’ όλα, η Κυβέρνηση αυτή υπήρξε σφαγέας των κοινωνικών επιδομάτων και των οικονομικά ασθενέστερων. Μείωσε τις συντάξεις και ψήφισε άλλη μια μείωση για την 1η του χρόνου, εξαιτίας της οποίας οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα χάσουν ένα μηνιάτικο. Μείωσε το αφορολόγητο και επέβαλε άλλη μείωση από το 2020, εξαιτίας τις οποίας θα πληρώνουν φόρου ακόμη και εργαζόμενοι των 500 ευρώ. Έριξε τσεκούρι στο ΕΚΑΣ, στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, στα πολυτεκνικά επιδόματα. Ταυτόχρονα έπνιξε επιχειρήσεις και νοικοκυριά με την υπερφορολόγηση και τις αυξημένες εισφορές. Μην της χαρίζουμε λοιπόν – γιατί δεν της ανήκει – την κοινωνική ευαισθησία. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της φτώχειας που αφενός περιλαμβάνει την καθιέρωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αφετέρου δίνει έμφαση στη δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Γιατί μην κάνουμε λάθος: Η φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνο με νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Και αυτό δεν μπορεί να το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θα μπορούσατε να εξειδικεύσετε πιο συγκεκριμένα τους στόχους και τις δεσμεύσεις σας απέναντι στη φτώχεια;

Ανάπτυξη στην οικονομία, η οποία θα τραβήξει όσο γίνεται περισσότερους πολίτες πάνω από το ετήσιο όριο της φτώχειας. Αν οι εκλογές γίνουν φέτος, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει ήδη επεξεργαστεί το σχέδιο και θα πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 4% για την περίοδο 2019 – 2021. Αυτό μεταφράζεται σε 600.000 νέες θέσεις εργασίας και μείωση της ανεργίας κατά 7 μονάδες σε σχέση με το 2017.
Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα καθιερωθεί  από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για 800.000 συμπολίτες μας με κόστος 1 δις ευρώ ετησίως αντί των 760.000.000 ευρώ σήμερα. Και θα συνδυαστεί με οικονομικές πρωτοβουλίες, όπως η χορήγηση μικρών δανείων, όπως έκανε η Γαλλία με το πρόγραμμα μικροπιστώσεων, το οποίο είχε πολύ θετικά αποτελέσματα για τους αποκλεισμένους πολίτες. Τα κριτήρια για την απονομή επιδόματος ανεργίας θα γίνουν ελαστικότερα, ώστε να μεγαλώσει ο αριθμός των δικαιούχων. Έχουμε προβλέψει 200.000.000 ευρώ επιπλέον σε ετήσια βάση για να καλύψουμε την αύξηση του αριθμού των δικαιούχων με τα ελαστικότερα κριτήρια που σας προανέφερα. Παράλληλα θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων για μακροχρόνια άνεργους κάτω των 35 ετών. Είναι απολύτως εφικτό να πιστοποιήσουμε 50.000 ανέργους σε γνώσεις βασικού προγραμματισμού μέσα από εντατικά εξάμηνα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από Ευρωπαϊκούς πόρους. Επιπλέον, κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικού σταθμού και φυσικά θα τηρήσουμε και τη δέσμευσή μας για  ολοήμερα σχολεία παντού, με σχολικά γεύματα εξασφαλισμένα. Ακόμη θα αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Πόσο πιθανό βλέπετε το σενάριο πρόωρων εκλογών μέσα στο 2018;

Προφανώς ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος θα κάνουν ό,τι μπορούν για να παραμείνουν έστω και μια μέρα παραπάνω στις καρέκλες τους.  Τα αδιέξοδα όμως που δημιούργησαν, η κατάρρευση του παραμυθιού τους για δήθεν καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια, οι επικείμενες νέα περικοπές συντάξεων και η επερχόμενη νέα μείωση του αφορολογήτου, οι χιλιάδες κατασχέσεις λογαριασμών,  οι πλειστηριασμοί που ξεκίνησαν ακόμη και για χρέη στην εφορία, θα τους αναγκάσουν να αποδράσουν  μέσα στο χρόνο.

Θα θέλατε αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές;

Είμαστε ήδη στα όρια της αυτοδυναμίας και ο στόχος αυτός είναι απόλυτα εφικτός. Παρόλα αυτά, ως Κυβέρνηση – όπως ήδη έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – θα επιδιώξουμε ευρύτερες κοινοβουλευτικές συνεννοήσεις και συναινέσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επενδύσει σημαντικά στην ανανέωση της Νέας Δημοκρατίας. Ποιες είναι οι πιο βαθιές τομές που έχουν γίνει στο Κόμμα;

Βασικό εργαλείο – πρωτόγνωρο στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας – είναι το μητρώο πολιτικών στελεχών. Νέοι άνθρωποι, επιστήμονες, επαγγελματίες καταξιωμένοι στην κοινωνία και τους χώρους της δουλειάς τους, πολίτες που δεν είχαν «μπάρμπα στην Κορώνη»,  πολίτες που δεν είχαν τη δυνατότητα να εμπλακούν στα κοινά, εμπλουτίζουν τις τάξεις μας. Από εκεί θα προέλθουν νέα πρόσωπα και νέες ιδέες.

Ευρεία ανανέωση προαναγγέλλει η ηγεσία της ΝΔ, ειδικά στις λίστες των επόμενων εκλογών. Προσωπικά ενδιαφέρεστε να διεκδικήσετε θέση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ;

Δεν έχω κρύψει το ενδιαφέρον μου για την Καβάλα. Ένα νομό με μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Οι αποφάσεις, όμως, για τις υποψηφιότητες θα ληφθούν από τον Πρόεδρο και τα αρμόδια όργανα του Κόμματος.

Όλη η επικαιρότητα