Ηλεία Υγεία

Μακρινός εφιάλτης πια το «λουκέτο» στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Πύργου – Στόχος το έκτο κρεβάτι!

Ακούστε το άρθρο

Σε νέα τροχιά λειτουργίας έχει μπει πλέον η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου «Ανδρέας Παπανδρέου», καθώς το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να στελεχωθούν με μόνιμο ιατρικό προσωπικό όλες οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις. Στα μέσα του Ιανουαρίου έγινε το Συμβούλιο Κρίσης και Επιλογής για τους υποψήφιους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις πέντε προκηρυγμένες θέσεις και ήδη από πλευράς νοσοκομείου έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες, καθώς έγινε η αξιολόγηση των υποψηφίων και τα ονόματα έχουν σταλεί στο υπουργείο Υγείας.

Η πνευμονολόγος-εντατικολόγος και διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου Πύργου, Ευστρατία Βρεττού εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δρομολογημένη ενίσχυση της Μονάδας, τονίζοντας ότι το 2017 βίωσε δύσκολες και δραματικές στιγμές που έφεραν τη μονάδα στα πρόθυρα της αναστολής λειτουργίας.

«Ήταν μια περιπετειώδης χρονιά, καθώς είχαμε δραματική μείωση του  μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Ως το καλοκαίρι ήταν δύσκολα, καθώς αναγκαστήκαμε, μέχρι να έρθει το απαιτούμενο προσωπικό, να μειώσουμε τις εισαγωγές και τις λειτουργούσες κλίνες, για αυτό και ο αριθμός των εισαγωγών ήταν μειωμένος. Υπολειτουργούσαμε  για μήνες για να μην κλείσουμε εντελώς, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» η κα Βρεττού και πρόσθεσε ότι η κατάσταση σταδιακά εξομαλύνθηκε.

«Ωστόσο, από το καλοκαίρι και μετά, με τον διορισμό επικουρικού προσωπικού μπορέσαμε σιγά σιγά ξαναβρούμε τον ρυθμό και αμείωτα από τον Σεπτέμβριο λειτουργούμε τα πέντε κρεβάτια, τα οποία είναι πάντα γεμάτα» είπε η κα Βρεττού.

Πάνω από 80 ασθενείς τον χρόνο στη ΜΕΘ

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται κατά μέσο όρο περίπου 80-90 ασθενείς ετησίως, ενώ πάντα υπάρχει πληρότητα στα πέντε κρεβάτια. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, ο ασθενής που έχει ανάγκη εντατικής και εξειδικευμένης φροντίδας, μετακινείται σε ΜΕΘ και άλλης πόλης αν δεν υπάρχει κρεβάτι στο νοσοκομείο της πόλης του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ΜΕΘ του Πύργου να έχει ασθενείς κι από άλλες περιοχές της 6ης ΥΠΕ, όπως το Μεσολόγγι, η Σπάρτη, το Αγρίνιο, κ.ά.

«Τα πέντε κρεβάτια τα λειτουργούμε πάντα. Εξυπηρετούμε όλη τη γεωγραφικη ζώνη της 6ης ΥΠΕ, ενώ όταν χρειάστηκε, είχαμε και ασθενείς και από άλλη υγειονομική περιφέρεια. Ο χρόνος παραμονής ενός ασθενούς στη ΜΕΘ δεν είναι σταθερό, αφού μπορεί  να μείνει πάρα πολύ καιρό αν η κατάστασή του είναι ασταθής. Ακόμα κι αν έχει βελτιωθεί, δεν μπορεί να μετακινηθεί», εξήγησε στην εφ. «Πατρίς» η κα Βρεττού και υπογράμμις τη σπουδαιότητα της απρόσκοπτης λειτουργίας της ΜΕΘ.

«Οι κλίνες της ΜΕΘ είναι πολύτιμες, υπάρχουν μέρες που έχομε και τρείς διασηλωνωμένους ασθενείς στην Ανάνηψη ή σε τμήματα, μέχρι να βρεθούν κρεβάτια σε άλλη Μονάδα. Σύμφωνα με μελέτες, δεν γίνει δυνατή η εισαγωγή στη ΜΕΘ μέσα σε ένα 24ωρο, αυξάνονται οι πιθανότητες του ασθενούς να  καταλήξει», είπε η διευθύντρια της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Πύργου, εκφράζοντας την αισιοδοξία της για τη νέα χρονιά με την πρόσληψη πέντε μόνιμων γιατρών.

Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου, Κώστας Διαμαντόπουλος, αναφέρθηκε στις δραματικές στιγμές του περασμένου καλοκαιριού, εξήρε τον ζήλο των γιατρών και τόνισε ότι στόχος είναι να προστεθεί και έκτο κρεββάτι στη Μονάδα.

«Κάποια στιγμή ένιωσα ότι θα έσκαγε στα χέρια μας. όμως πεισμώσαμε και χάρη στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό η Μονάδα έμεινε όρθια. Δώσαμε υπόσχεση να μην ξαναφτάσουμε σε αυτό το σημείο. Αυτό εκφράστηκε με συγκεκριμένο τρόπο, την προκήρυξη πέντε μόνιμων θέσεων, και για πρώτη φορά θα καλύψουμε και τις επτά οργανικές θέσεις. Στόχος μας δεν είναι απλά να την κρατήσουμε όρθια αλλά να μπορέσουμε να αποκτήσουμε και έκτο κρεβάτι, το οποίο για όσους καταλαβαίνουν την αγωνία των συνοδών των διασωληνωμένων ασθενών, είναι πολύ σημαντικό.

Παράλληλα είναι στα «σκαριά» συνεργασία με τη Μητρόπολη Ηλείας για τη διασφάλιση της διαμονής των συνοδών των ασθενών της Εντατικής σε χώρους φιλοξενίας, καθώς συχνά πυκνά φιλοξενούνται στη Μονάδα ασθενείς από άλλες περιοχές.

Όλη η επικαιρότητα