Αγροτικά Ηλεία

Μακρίσια: Λιοστάσια χωρίς …ελιές – Καύσωνας και ανομβρία «καίνε» την παραγωγή λαδιού

Ακούστε το άρθρο

Καθόλου ευνοϊκές δεν φαίνεται να είναι οι καιρικές συνθήκες κατά τους έξι πρώτους μήνες του 2017 για την ερχόμενη παραγωγή ελαιολάδου.

Οι αρκετά υψηλές θερμοκρασίες που επεκράτησαν και επικρατούν τώρα ακόμα περισσότερο, αλλά και οι πολύ χαμηλές βροχοπτώσεις της ίδιας περιόδου που είναι μειωμένες κατά 70% περίπου σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, οπωσδήποτε δεν ευνοούν την ομαλή εξέλιξη της ελιάς. Αν δε, η ανομβρία συνεχιστεί και τους επομένους μήνες του καλοκαιριού, τότε και η παραπέρα εξέλιξη της παραγωγής προμηνύεται προβληματική.

Καθώς στην ήδη παρατεταμένη ανομβρία, ήρθαν να προστεθούν και οι πρώτοι καύσωνες, με αποτέλεσμα η καταστροφή να μεγαλώνει. Και ο καρπός που υπάρχει πάνω στα δένδρα να πέφτει. Κάτω από τις συνθήκες αυτές, οι ελαιοπαραγωγοί είναι σε απόγνωση, βλέποντας ένα ακόμα βασικό τους προϊόν επιβίωσης να χάνεται… και μαζί να χάνεται και η αγροτιά.

Η ασυνήθιστη ανομβρία φαίνεται να θέτει σε δοκιμασία όχι μόνο αυτούς τους ελαιώνες που βρίσκονται σε ορεινότερες περιοχές, αλλά και τους άλλους, αυτούς δηλ. που έχουν μια σχετική υγρασία.

Όλη η επικαιρότητα