Ηλεία Πολιτισμός

Μακρίσια: «Συνοδοιπόροι» της ζωής του Μίκη

Ακούστε το άρθρο

   «Συνοδοιπόροι» για λίγο, στη ζωή του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, έγιναν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στο «Ξωκλήσι της ξενιτιάς», στον Αϊ Γιάννη Μακρισιών, για την 29η Γιορτή του Απόδημου Ελληνισμού που ετοίμασε ο ακούραστος ταλαντούχος καλλιτέχνης Γιάννης Τζουανόπουλος, που συγκινημένος παρακολούθησε την βραδιά από μια γωνιά της σκηνής.

Ο Γιάννης Τζουανόπουλος, καλωσόρισε τον κόσμο που είχε «πλημμυρίσει» τον χώρο, στηρίζοντας όλα αυτά τα χρόνια την σημαντική αυτή Γιορτή, που έχουν τιμήσει με την συμμετοχή και παρουσία τους σημαντικές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Και δεν ξέχασε να ευχαριστήσει όλους όσοι βοηθούν να πραγματοποιηθεί, ειδικά φέτος που λίγο έλειψε να μην γίνει.

Ο χώρος «πλημμύρισε» από χιλιάδες κόσμου που κάθε χρόνο τιμά την εκδήλωση

Τραγούδια ζωής

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης η κόρη του κορυφαίου συνθέτη, Μαργαρίτα Θεοδωράκη, με τις αφηγήσεις της, έγινε η «οδηγός» σ’ ένα ταξίδι στη ζωή του Μίκη, αφηγούμενη ιστορίες από την ζωή τους, στην Ελλάδα, στο εξωτερικό, στην εξορία…με σημαίνοντα πρόσωπα που περνούσαν το κατώφλι του σπιτιού τους. Ιστορίες με βασανιστήρια, με διώξει και φυλακίσεις, αλλά και απλές καθημερινές στιγμές που η ίδια θυμάται με την πατέρα της, να τους διηγείται ιστορίες και να παίζει μαζί τους, μη παραλείποντας να τα κρατά σφιχτά στην αγκαλιά του πριν την καληνύχτα. Ιστορίες και στιγμές που έγιναν τραγούδια, τα οποία ερμήνευσε καταπληκτικά ο ταλαντούχος ηθοποιός Παναγιώτης Πετράκης, μετά από κάθε «κεφάλαιο» της ζωής του Μίκη Θεοδωράκη.

Η κόρη του Μίκη, Μαργαρίτα Θεοδωράκη, αφηγήθηκε ιστορίες με τον πατέρα της

Το τραγούδι της φωτιάς

Με το συγκινητικό «Τραγούδι της Φωτιάς» σε στίχους του Γιάννη Τζουανόπουλου και μουσική του Μανώλη Καραντίνη (σ.σ γράφτηκε μετά τις φωτιάς του Αυγούστου 2007) που ερμήνευσε ο Γιώργος Αδαμόπουλος (μέλος της Ορχήστρας των Χρωμάτων της Ήλιδας) άνοιξε το 2ο μέρος της εκδήλωσης, στην οποία τελικά δεν συμμετείχε ο γνωστός ερμηνευτής Θέμης Αδαμαντίδης, «λόγω ξαφνικής ασθένειας, κατά τη διαδρομή για την Ηλεία», όπως εξήγησε ο κ.Τζουανόπουλος. Ωστόσο, οι ερμηνείες των λαϊκών τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη από τον ταλαντούχο νέο, αλλά και τα τραγούδια της Μαίρης Λίντα, που ερμήνευσε συγκινητικά η Μαρία Γράμψα, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου μέχρι την τελευταία στιγμή, που αρκετές φορές έγινε η «δεύτερη φωνή» και σιγοτραγούδησε αγαπημένα τραγούδια του Μίκη.

Και στο τέλος, όταν ο Παναγιώτης Πετράκος, η Μαρία Γράμψα και ο Γιώργος Αδαμόπουλος ερμήνευσαν μαζί τον «Καημό» του Μίκη Θεοδωράκη, ο κόσμος τους αντάμειψε με το πιο θερμό του χειροκρότημά του!

Όσοι βρέθηκαν εκεί, δεν παρέλειψαν να επισκεφθούν την Έκθεση Ζωγραφικής με έργα του κορυφαίου ζωγράφου Δημήτρη Κούκου, της συζύγου του Άντας Τσιροπούλου και της κόρης τους Βασιλικής Κούκου, αλλά και ανάψουν ένα κερί στον Αϊ Γιάννη.

Οι επισκέπτες είδαν την έκθεση έργων του Δημήτρη Κούκου και άναψαν ένα κερί στο ξωκλήσι του Αϊ Γιάννη

Το «ραντεβού» στο ξωκλήσι της ξενιτιάς ανανεώθηκε για το 2020, στην 30η Γιορτή του Απόδημου Ελληνισμού.

Μίκης Θεοδωράκης: «Πόσο πολύ θα ήθελα να ήμουν κι εγώ στο σπίτι που έζησα στον Πύργο»…

Όλη η επικαιρότητα