Πολιτική

Μαν. Χριστοδουλάκης: «Ή Κίνημα Αλλαγής ή διχασμός και νέες περιπέτειες»

Ακούστε το άρθρο

Την άποψη ότι η αντίστροφη μέτρηση για τις εθνικές εκλογές ξεκίνησε με την κρίση στις σχέσεις των κ. Τσίπρα και Καμμένου, εκφράζει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Η υφιστάμενη κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει να παίζει με το μέλλον της χώρας, υπονομεύοντάς το κάθε μέρα που περνάει. Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο για τους Έλληνες», υποστηρίζει και τονίζει ότι θα πρέπει «να γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι το βελούδινο ή μη προ καιρού διαγεγραμμένο διαζύγιο με τον Π. Καμμένο δεν πρόκειται να εξαγνίσει τη συνειδητή του επιλογή τα τελευταία τέσσερα χρόνια να πηγαίνει χέρι – χέρι με τα ακροδεξιά στοιχεία των ΑΝΕΛ. Πριν, λοιπόν, επιχειρήσουν να παρουσιάσουν τη σκηνοθετημένη ρήξη ως μέσο «προοδευτικής εξυγίανσης» να έχουν στο μυαλό τους ότι «όταν το βράδυ “κοιμάσαι” με τον Καμμένο, το πρωί δεν ξυπνάς σοσιαλδημοκράτης».

Ο γραμματέας της Κ.Ε του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει ότι χωρίς κυβερνητική πλειοψηφία δεν τίθεται καν θέμα ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Συμπληρώνει ότι ακόμα κι εάν βρει ο κ. Τσίπρας 151 βουλευτές «στη λογική “έλα εσύ από εδώ και εσύ από εκεί” και όχι κομματικά συντεταγμένα, αυτή η κυβερνητική πλειοψηφία τύπου “ρεφενέ” σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει τη λαϊκή ετυμηγορία των τελευταίων εθνικών εκλογών».

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης επαναλαμβάνει με έμφαση ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ενώ για τη θετική διάθεση που έχει εκφράσει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος σημειώνει ότι «έχει θέσει ως προϋπόθεση για τυχόν θετική στάση στο θέμα αυτό την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών από τον πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι απαιτούμενες αποφάσεις θα ληφθούν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας για το θέμα αυτό».

Για τη στασιμότητα του Κινήματος Αλλαγής, που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο κ. Χριστοδουλάκης απαντά: « Τις πραγματικές δημοσκοπήσεις τις κάνουμε έξω στην κοινωνία», ενώ τονίζει ότι το Σχέδιο Ελλάδα, είναι ο μοναδικός εγγυητής για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση με έμφαση στην κοινωνική συνοχή. «Στο κάλεσμά μας για συμπόρευση οι Έλληνες θα απαντήσουν στο δίλημμα: ή Κίνημα Αλλαγής ή διχασμός και νέες περιπέτειες. Γιατί είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να εγγυηθούμε την εθνική συνεννόηση την επόμενη μέρα των εκλογών και να γίνουμε ο καταλύτης των εξελίξεων», υπογραμμίζει ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής.

Ποιο είναι το σχόλιό σας, κ. Χριστοδουλάκη, για τη ρήξη ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο;  Πάμε σε εκλογές  σύντομα; Πότε τις βλέπετε;

Δυστυχώς, την τελευταία εβδομάδα παρακολουθούμε τον αλληλοεκβιασμό και τις διαπραγματεύσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων σε πανελλήνια τηλεοπτική μετάδοση, με συνεντεύξεις και σποτάκια, με μοναδικό αντικείμενο το πώς θα παραμείνουν για λίγο περισσότερο στην καρέκλα της εξουσίας. Έχουμε από τη μία τον δήθεν «ευαίσθητο πατριώτη» Π. Καμμένο να προσπαθεί να διασώσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και από την άλλη τον Α. Τσίπρα να επιχειρεί να του «πάρει» υπουργούς και βουλευτές. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά ο τυχοδιωκτικός θίασος των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι ο τρόπος με τον οποίο θα αποφασίσουν να αποδράσουν από τη διακυβέρνηση της χώρας δεν αφορά τους Έλληνες πολίτες και τα καθημερινά τους προβλήματα. Και πολύ περισσότερο να γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι το βελούδινο ή μη, προ καιρού διαγεγραμμένο διαζύγιο με τον Π. Καμμένο δεν πρόκειται να εξαγνίσει τη συνειδητή του επιλογή τα τελευταία τέσσερα χρόνια να πηγαίνει χέρι – χέρι με τα ακροδεξιά στοιχεία των ΑΝΕΛ. Πριν, λοιπόν, επιχειρήσουν να παρουσιάσουν τη σκηνοθετημένη ρήξη ως μέσο «προοδευτικής εξυγίανσης» να έχουν στο μυαλό τους ότι όταν το βράδυ «κοιμάσαι» με τον Καμμένο, το πρωί δεν ξυπνάς σοσιαλδημοκράτης. Η άποψή μου είναι ότι θα πάμε σε εκλογές άμεσα. Η υφιστάμενη κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει να παίζει με το μέλλον της χώρας, υπονομεύοντας το κάθε μέρα που περνάει. Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο για τους Έλληνες.

Ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι αν προκύψει θέμα εμπιστοσύνης στη Βουλή για την κυβέρνηση, θα βρεθεί η απαραίτητη πλειοψηφία για να συνεχίσει  να κυβερνά για να ολοκληρώσει τη θητεία του. Τι λέτε; Θα το καταφέρει;

Εάν ο Π. Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας δε βρει τους 151, αν και συνταγματικά προβλέπεται κυβέρνηση μειοψηφίας, η κυβέρνηση αυτή πολιτικά πλέον δεν υφίσταται. Την επόμενη μέρα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές. Ακόμα, όμως, και εάν βρει τους 151, στη λογική «έλα εσύ από εδώ και εσύ από εκεί» και όχι κομματικά συντεταγμένα, αυτή η κυβερνητική πλειοψηφία τύπου «ρεφενέ» σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει τη λαϊκή ετυμηγορία των τελευταίων εθνικών εκλογών. Και για να χρησιμοποιήσω και τα λόγια του ίδιου του Πρωθυπουργού από τη 1η Δεκεμβρίου του 2014: «όταν ένας Βουλευτής λειτουργεί αντίθετα στη θέση του κόμματος του, τότε μιλάμε για αποστασία. Και αυτός που διεκδικεί την ψήφο του, επενδύει στην αποσταθεροποίηση της χώρας». Η μόνη διαφορά είναι ότι σήμερα είναι ο ίδιος Πρωθυπουργός. Η κατά τον ίδιον κυβέρνηση αποστατών δε μπορεί να σταθεί στην κρίσιμη σημερινή πολιτική συγκυρία. Εάν ο Καμμένος αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, η χώρα πρέπει να πάει άμεσα σε εκλογές.

Συμμερίζεσθε την αισιοδοξία του κ. Τσίπρα ότι υπάρχει η πλειοψηφία  ώστε η Συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί από την Βουλή;

Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι εάν τελικά θα φτάσουμε εκεί, γιατί χωρίς κυβερνητική πλειοψηφία δεν τίθεται καν θέμα ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εάν με τις κυβιστήσεις του κυβερνητικού εταίρου προκύψει η νομιμοποίηση για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, αξιολογώντας τις τοποθετήσεις συγκεκριμένων Βουλευτών, φαίνεται πως η οποιαδήποτε σχετική πλειοψηφία είναι πάρα πολύ οριακή.

Προτάσεις όπως του Ποταμιού, πρώτα να επαληθευτεί η κυβερνητική πλειοψηφία και μετά γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών ή να ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας ότι θα γίνουν εκλογές μόλις ψηφισθεί η Συμφωνία, αφορούν το Κίνημα Αλλαγής;

Η δική μας θέση για τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν προκύπτει μέσα από τακτικίστικους χειρισμούς. Είναι από τη φύση του ένα εθνικό ζήτημα μείζονος σημασίας. Μιλάμε για μια συμφωνία που αντί να κλείνει θέματα, ανοίγει το δρόμο για πολύ σοβαρότερα στο μέλλον και η θέση του Κινήματος Αλλαγής είναι ότι δεν πρόκειται να την ψηφίσουμε. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι χωρίς συντεταγμένη κυβερνητική πλειοψηφία, δεν πρέπει να τεθεί καν ζήτημα ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Έχετε πάρει θέση κατά της συμφωνίας, πλην του κ. Θεοχαρόπουλου που την βλέπει θετικά. Θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας ;

Είναι προφανές ότι σε κάθε δημοκρατικό κόμμα ο καθένας μπορεί να έχει την άποψη του. Ο κ. Θεοχαρόπουλος έχει θέσει ως προϋπόθεση για τυχόν θετική στάση στο θέμα αυτό την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών από τον Πρωθυπουργό. Όπως ο ίδιος ο Α. Τσίπρας έκανε σαφές στη συνέντευξή του, τέτοιο θέμα δεν υφίσταται. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι απαιτούμενες αποφάσεις θα ληφθούν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας για το θέμα αυτό.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν καθηλωμένο το Κίνημα Αλλαγής και η αίσθηση πολλών είναι ότι «δεν τραβάει». Τι απαντάτε;

Εμείς τις πραγματικές δημοσκοπήσεις τις κάνουμε έξω στην κοινωνία. Οι γεμάτες αίθουσες σε όλες μας τις διαδικασίες και εκδηλώσεις στην Αττική και την Περιφέρεια, το κλίμα ενθουσιασμού των στελεχών μας, το μήνυμα συστράτευσης και ενότητας των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών γύρω από το εγχείρημα μας είναι η καλύτερη απάντηση στους καλοθελητές. Εξάλλου, μέσα στο κλίμα της πόλωσης στο οποίο επενδύουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Δημοκρατία, με τα καθημερινά προβλήματα των Ελλήνων να παραμένουν, η δική μας πρόταση, το Σχέδιο Ελλάδα, είναι ο μοναδικός εγγυητής για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση με έμφαση στην κοινωνική συνοχή. Στο κάλεσμά μας για συμπόρευση οι Έλληνες θα απαντήσουν στο δίλημμα: ή Κίνημα Αλλαγής ή διχασμός και νέες περιπέτειες. Γιατί είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να εγγυηθούμε την εθνική συνεννόηση την επόμενη μέρα των εκλογών και να γίνουμε ο καταλύτης των εξελίξεων.

Όλη η επικαιρότητα