Εκλογές

Μαρία Οικονομάκου: “Οι πολίτες να ψηφίσουν με το χέρι στην καρδιά και όχι με θυμό”

maria.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η υποψήφια βουλευτής Μεσσηνίας με το κόμμα της Ν.Δ., Μαρία Οικονομάκου, είναι από τα πρόσωπα τα οποία, μέχρι σήμερα, οι πολίτες του Δήμου Καλαμάτας έχουν εμπιστευθεί με την ψήφο τους και, μάλιστα, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Μαΐου τής έδωσαν την πρώτη θέση, με ένα μεγάλο – για τα δημοτικά δεδομένα- αριθμό ψήφων.
Αύριο το όνομά της θα είναι στο ψηφοδέλτιο για τις βουλευτικές εκλογές. Μιλώντας μαζί της, με αφορμή τη συνέντευξη που ακολουθεί, διαπιστώσαμε ότι σε αυτή τη δύσκολη εκλογική περίοδο δεν άλλαξε χαρακτήρα. Παραμένει ο άνθρωπος που δεν ωραιοποιεί καταστάσεις, λέει καθαρά αυτό που πιστεύει και, κυρίως, είναι έτοιμη να παρατήσει τις περιοδείες και να τρέξει να βοηθήσει κάποιον που αντιμετωπίζει πρόβλημα. Αυτό έκανε τα χρόνια της θητείας της στο Δήμο Καλαμάτας, αυτό κάνει και τώρα ως υποψήφια βουλευτής.
Στη θέση της, κάποιοι μπορεί να μη ρίσκαραν να εκτεθούν σε μια δύσκολη εθνική εκλογική αναμέτρηση. Η Μαρία, όμως, από τη στιγμή που δέχτηκε την πρόταση, θέλοντας να τιμήσει, έτσι, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και το κόμμα στο οποίο ανήκει η ίδια, δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά. Σήκωσε τα μανίκια και ρίχτηκε στη μάχη, με μοναδικό όπλο την αγάπη της στον άνθρωπο και την ειλικρίνεια στις σχέσεις της με τους πολίτες. Όπως μας τόνισε απλά, «εγώ να βοηθήσω θέλω τον τόπο που με γέννησε».

-Ποια είναι η πιο δύσκολη εκλογική αναμέτρηση για έναν υποψήφιο, όταν συμμετέχει στις δημοτικές ή όταν συμμετέχει στις εθνικές εκλογές;
Δε νομίζω πως μπορούν να συγκριθούν, καθώς πρόκειται για εκλογικές αναμετρήσεις που απευθύνονται σε διαφορετικές βάσεις ψηφοφόρων και η κάθε μία έχει τις ιδιαιτερότητές της.
Στις δημοτικές εκλογές απευθύνεσαι μόνο στους συνδημότες σου, ενώ στις εθνικές εκλογές σε όλους, εν προκειμένω, τους Μεσσήνιους πολίτες. Επίσης, στις δημοτικές εκλογές πρέπει να γνωρίζεις, κυρίως, τα προβλήματα που απασχολούν το Δήμο σου, ενώ στις εθνικές εκλογές οφείλεις να είσαι ενημερωμένος και για το πώς θα βελτιώσεις την ποιότητα ζωής των ανθρώπων των οποίων ζητάς την ψήφο, αλλά και γενικότερα για την παρούσα κατάσταση στη χώρα, για να μπορέσεις να εστιάσεις στα κρίσιμα και σημαντικά ζητήματα και να προσπαθήσεις να βρεις τρόπους αντιμετώπισής τους.
Αυτό που είναι βέβαιο, είναι πως κάθε φορά που εκτίθεσαι και ζητάς από τον κόσμο να σε εμπιστευτεί και να σε τιμήσει με την ψήφο του, οφείλεις να τον αντιμετωπίσεις με σεβασμό και να λειτουργήσεις με υπευθυνότητα και συνέπεια, ανεξάρτητα από το είδος της εκάστοτε εκλογικής αναμέτρησης.

-Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές κερδίσατε την εμπιστοσύνη ενός μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας, οι οποίοι σας εξέλεξαν πρώτη σε ψήφους δημοτική σύμβουλο. Γιατί αποφασίσατε να εκτεθείτε και στις εκλογές της Κυριακής και δεν προτιμήσατε τη σιγουριά της πρωτιάς και τη θέση της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας;
Γιατί τα κίνητρα ενασχόλησής μου με την πολιτική ήταν και παραμένουν ανιδιοτελή. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη χώρα μας ήθελα να είμαι παρούσα και να στηρίξω το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, θέτοντας υποψηφιότητα για το αξίωμα του βουλευτή Μεσσηνίας. Ακριβώς επειδή οι συνδημότες μου με τίμησαν για τρίτη συναπτή φορά, εκλέγοντάς με στις δημοτικές εκλογές του 2014 πρώτη σε ψήφους δημοτική σύμβουλο και στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας με εξέλεξε πρόεδρό του, ήθελα να εκτεθώ ξανά, αυτή τη φορά σε όλους τους Μεσσήνιους πολίτες, για να αποδείξω με αυτήν μου την πράξη πως πιστεύω στον αγώνα, στις προσπάθειες και το όραμα της Νέας Δημοκρατίας.
Στόχος μου δεν είναι η προσωπική μου καταξίωση, αλλά ένα καλύτερο αύριο για όλους μας. Γι’ αυτό, αν εκλεγώ βουλευτής Μεσσηνίας, θα δώσω το μέγιστο των δυνατοτήτων μου για να αξιοποιήσω την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχω αποκτήσει τα τελευταία οκτώ χρόνια, πάντοτε δίπλα στα προβλήματα των συντοπιτών μου. Γιατί για μένα η πρωτιά και η τιμητική θέση της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου είναι μια εν τοις πράγμασι αναγνώριση της σκληρής δουλειάς και με γεμίζουν ευθύνη, έτσι ώστε, από όποια θέση κι αν βρίσκομαι, να ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους και να γίνω ακόμα καλύτερη.

-Γιατί οι πολίτες να επιλέξουν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία και όχι κάτι «νέο» στις 25 Ιανουαρίου;
Θεωρώ πως η Νέα Δημοκρατία πριν από δυόμισι χρόνια ανέλαβε μεγάλες ευθύνες. Σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης και ανάπτυξης της χώρας μας επέβαλε αυστηρά μέτρα και όλοι μας ήρθαμε αντιμέτωποι με νέα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Όμως, τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν αναγκαία, έτσι ώστε η χώρα μας να επανακάμψει. Θα είναι άδικο, πάνω από όλα για τους δικούς μας κόπους, τώρα που ήρθε η ώρα οι θυσίες μας να ανταμειφθούν, να στραφούμε σε μια «νέα», επικίνδυνη πολιτική αστάθειας, αφού υπόσχονται πως θα δώσουν χρήματα που δεν υπάρχουν και δεν έχουν σταθερές και ξεκάθαρες θέσεις. Ακόμα δε γνωρίζουμε, αν σύμφωνα με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, θα παραμείνουμε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός της ζώνης του ευρώ, αν θα προβούν σε εσωτερικό δανεισμό, δηλαδή σε κούρεμα καταθέσεων όπως συνέβη και στην Κύπρο, ή αν θα πραγματοποιηθεί στάση πληρωμών, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι διεθνείς αγορές μάς αντιμετωπίζουν πλέον με εκτίμηση και σεβασμό και η χώρα μας μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης. Η Νέα Δημοκρατία, αναγνωρίζοντας πως χάριν στις δικές μας προσπάθειες κατάφερε να δημιουργήσει τις κατάλληλες βάσεις και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας μας- για την οποία μιλούν οι μετρήσεις και τα νούμερα-, είναι έτοιμη να την κάνει αισθητή και στην καθημερινότητά μας. Ας κάνουμε, λοιπόν, ένα βήμα μπροστά, διαφορετικά κανείς δε γνωρίζει πόσα βήματα πίσω θα χρειαστεί να κάνουμε με τη «νέα» αλλά αβέβαιη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τελικά το μόνο που μας εγγυάται είναι ότι δεν μπορεί να μας εγγυηθεί για τίποτα.

-Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, η προεκλογική τακτική της Νέας Δημοκρατίας δεν αποδίδει όσο θα ήθελε η ηγεσία της. Γιατί, κατά τη γνώμη σας, συμβαίνει αυτό;
Ο κόσμος αντιμετωπίζει δυσκολίες και νιώθει αγανακτισμένος. Δε λειτουργεί με ψυχραιμία. Αυτό οδηγεί σε αντιδραστικές συμπεριφορές και οι πολίτες δεν ασχολούνται με τις προγραμματικές δηλώσεις των κομμάτων. Αρκούνται μόνο στην επιθυμία της αλλαγής, χωρίς όμως τη διάθεση να ψάξουν αν αυτή η αλλαγή που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εφικτή και πραγματοποιήσιμη. Και αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί και καταθέσει τις προτάσεις του στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά αυτές δε γίνουν αποδεκτές, ποια θα είναι η επόμενη κίνησή τους και ποια μέτρα θα λάβουν; Όταν ένα κόμμα αξιώνει να κυβερνήσει, πρέπει να έχει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, απαντήσεις που λίγες μέρες πριν από τις εκλογές δεν έχουν ακόμα δοθεί. Γι’ αυτό ζητώ από τους πολίτες να βάλουν στην άκρη το θυμό τους, να αποφασίσουν με λογική και σύνεση, να ενημερωθούν και να αξιολογήσουν τις πολιτικές και τις θέσεις των κομμάτων πριν ψηφίσουν, καθώς πρόκειται για μια πλέον καθοριστική εκλογική αναμέτρηση για το μέλλον της χώρας μας.

-Αν η Νέα Δημοκρατία έρθει δεύτερο κόμμα και δεν υπάρχει αυτοδυναμία, ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η στάση της σε σχέση με την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης; Μπορεί να συνεργαστεί ακόμα και με το ΣΥΡΙΖΑ;
Ο Αντώνης Σαμαράς απέδειξε ότι πιστεύει στη δύναμη της συνεργασίας και ότι μόνος στόχος του είναι η πρόοδος και η ανάπτυξη της χώρας μας, καθώς είναι ο πρωθυπουργός της τρικομματικής κυβέρνησης που το 2012 γλίτωσε τη χώρα μας από τη χρεοκοπία και ο πρωθυπουργός της δικομματικής κυβέρνησης που συνέχισε την προσπάθεια για να κλείσει τη διαπραγμάτευση και σήμερα να μπορεί να διεκδικεί καλύτερους όρους για όλους μας. Άλλωστε και κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου ο πρωθυπουργός έχει καλέσει τις φιλοευρωπαϊκές παρατάξεις, προκειμένου να μπορέσουν μετά τις εκλογές να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Όμως, σε κάθε περίπτωση, οι συνεργασίες προϋποθέτουν σύγκλιση απόψεων. Αυτή τη στιγμή οι απόψεις, οι στόχοι και οι προτεινόμενοι τρόποι επίλυσης των προβλημάτων που εκφράζουν τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν κοινά σημεία και θεωρώ πως θα ήταν πολύ δύσκολο να ταυτιστούν. Επειδή, όμως, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας βάζει, πάνω απ’ όλα, το συμφέρον της χώρας μας, είναι ανοιχτό στο ενδεχόμενο μιας συζήτησης, προκειμένου να εξευρεθούν κοινοί τόποι μεταξύ των δύο κομμάτων.

-Το μήνυμά σας προς τους πολίτες της Μεσσηνίας ποιο είναι; Γιατί να προτιμήσουν τη Μαρία Οικονομάκου;
Κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής μου με τα κοινά, σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης ασχολήθηκα κυρίως με τους τομείς της κοινωνικής προστασίας, του αθλητισμού και της πρόνοιας. Ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς της κοινωνικής μου δραστηριότητας είναι η δημιουργία του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου το 2009, το οποίο στηρίζει εκατοντάδες οικογένειες του διευρυμένου Δήμου Καλαμάτας. Συνεπώς, κατά τη διάρκεια της οκταετούς μου θητείας συνάντησα και κλήθηκα να αντιμετωπίσω πολλά οικονομικά, επαγγελματικά και κοινωνικά προβλήματα των συμπολιτών μου. Διοχετεύοντας την εμπειρία που έχω αποκτήσει στο αξίωμα του βουλευτή Μεσσηνίας και πάντοτε με υπευθυνότητα, εντιμότητα και αξιοπρέπεια και, κυρίως, πολλή διάθεση για δουλειά, θα προσπαθήσω να καλυτερεύσω την καθημερινότητα του Μεσσήνιου πολίτη. Ειδικότερα, θα βοηθήσω τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν βιοποριστικά προβλήματα. Θα ασχοληθώ με τα ζητήματα των αγροτών, όπως οι επιδοτήσεις και η προώθηση των προϊόντων τους. Επιπλέον, θα προσπαθήσω να ληφθούν μέτρα για τη διατήρηση των μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων του νομού μας, αλλά και για τη χορήγηση κινήτρων για τη δημιουργία νέων, όπως με την εξασφάλιση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για τη Μεσσηνία, διότι με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα καταπολεμηθεί η ανεργία. Τέλος, θεωρώ πως η βαριά βιομηχανία της χώρας μας είναι ο τουρισμός, γι’ αυτό πρέπει να τον θέσουμε ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης της όμορφης Μεσσηνίας μας.
Ελπίζω να με εμπιστευτείτε και να μου δώσετε την ευκαιρία να προσφέρω στον τόπο που μεγάλωσα, κατοικώ και αγαπώ. 

Όλη η επικαιρότητα