Κόσμος

Μαρκ Ζούκερμπεργκ 2020: Ο Mr. Facebook επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ;

Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει μια θεωρία που κυκλοφορεί τελευταία στα δημοσιογραφικά γραφεία ή μυαλά που αντιλαμβάνονται ότι ο κόσμος αλλάζει με περισσότερους από έναν τρόπο. Σύμφωνα με αυτή, ο Mαρκ Ζούκερμπεργκ έχει προεδρικές φιλοδοξίες.

Είναι λογικό να αναρωτηθεί κανείς αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο. Άλλωστε ο ηγέτης ενός κοινωνικού δικτύου με συμμετοχική φύση που είναι φιλόδοξος και δισεκατομμυριούχος δεν έχει κρύψει ποτέ την πρόθεση του να αναλάβει ολοένα και πιο μεγάλες αποστολές και εγχειρήματα. Γιατί να μην πρόκειται για την ηγεσία μιας υπερδύναμης; Δεν είναι ότι έχει και μεγάλες πιθανότητες να προαχθεί σε κάτι άλλο μέσα στον επιχειρηματικό κολλοσό που δημιούργησε.

Οι κινήσεις του δεν βοηθάνε στο να υποθέσει κανείς και κάτι διαφορετικό. Τις τελευταίες εβδομάδες ο Ζούκερμπεργκ δεσμεύτηκε ότι για το 2017 θα περιοδεύσει σε κάθε μία από τις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ για να συναντηθεί με ανθρώπους από τις κατά τόπους κοινότητες. Αυτό είναι μια κίνηση που κάθε φιλόδοξος πολιτικός ηγέτης θα έκανε ως προυπόθεση να γνωρίσει τους υποψήφιους ψηφοφόρους του.

Σε αυτή την περιοδεία του ο Ζούκερμπεργκ προτίθεται να έρθει σε επαφή με ανθρώπους κάθε τάξης και επαγγέλματος. Επιπλέον δήλωσε ότι το ταξίδι του στις ΗΠΑ θα περιλαμβάνει στάσεις σε μικρές πόλεις και πανεπιστήμια, ταξίδια με τη γυναίκα του, επισκέψεις σε γραφεία της εταιρείας του, συναντήσεις με εκπαιδευτικούς και επιστήμονες, καθώς και ταξίδια σε κέντρα αναψυχής και διασκέδασης. Το κάλεσμα του είναι οικουμενικό.

Επιπλέον ο Ζούκερμπεργκ δεν δίστασε να ορίσει αυτή την αποστολή του με όρους που αν μη τι άλλο ενέχουν κάτι από πολιτική μέσα τους.

Αναλαμβάνω αυτή την πρόκληση σε καιρούς που μοιάζουν να είναι κρίσιμη καμπή στη σύγχρονη ιστορία” έγραψε σε ανάρτηση του στο Facebook. “Για δεκαετίες, η τεχνολογία και η παγκοσμιοποίηση μας έκαναν πιο παραγωγικούς και δικτυωμένους. Αυτό έχει δημιουργήσει πολλά οφέλη, αλλά για πολλούς ανθρώπους έχει κάνει τη ζωή πολύ πιο δύσκολη. Αυτή η διαπίστωση με έκανε να νιώσω την τεράστια διαίρεση των καιρών μας. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αλλάξουμε τους όρους του παιχνιδιού ώστε να λειτουργεί για όλους” πρόσθεσε.

Ο Ζούκερμπεργκ επίσης ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει μια σελίδα στο Facebook αφιερωμένη στην περιοδεία του 2017. Τέλος, μια ακόμη αλλαγή στη στάση του ως προς τα Θεία έκανε πολλούς να αναρωτηθούν τι τρέχει με τον Κύριο Facebook.

Όχι πια άθεος

mark4

O άθεος στο παρελθόν ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, πόσταρε στις 25 Δεκεμβρίου μια ανάρτηση-παραδοχή. “Η θρησκεία είναι σημαντική” έγραψε.

“Μεγάλωσα σαν Εβραίος και στη συνέχεια αναρωτήθηκα για την πίστη μου, για ένα διάστημα. Αλλά τώρα πιστεύω ότι η θρησκεία είναι σημαντική” απάντησε ο Ζούκερμπεργκ σε έναν από τους φαν του που του ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα και Hanukkah στη σελίδα που έχει για τους φαν του.

Μόλις πριν κάποιους μήνες, τον Αυγούστο του 2016, συναντήθηκε στο Βατικανό με τον Πάπα Φραγκίσκο και συζήτησαν για τους τρόπους καταπολέμησης της φτώχειας. “Στον Ζούκερμπεργκ αρέσει η ιδέα να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στους καθολικούς διαφόρων περιοχών της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής” σχολίασε το The Atlantic. Και όλοι γνωρίζουμε -ή θα έπρεπε να αντιλαμβανόμαστε- πόσο σημαντική είναι η θρησκεία στην πολιτική.

Αν και εφόσον ο Ζούκερμπεργκ αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2020, κανείς από όσους δίνουμε σημασία στα παρασκήνια των πολιτικών δρώμενων δεν θα πρέπει να νιώθει έκπληκτος ή σοκαρισμένος. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο πιο νέος, αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος των τεχνολογιών είναι ένας από τους ηγέτες του κόσμου ήδη, σε πολλά πεδία.

Το πολιτικό υπεροπλοστάσιο που λέγεται Facebook

mark 2

Το αν ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ θα χρησιμοποιήσει το οπλοστάσιο που λέγεται Facebook, με όλα τα δεδομένα για τους πολίτες των ΗΠΑ που έχει στη διάθεση του και τους αλγόριθμους που διαμορφώνουν στάσεις και συμπεριφορές είναι κάτι που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ότι θα το κάνει, αν και οι πιθανότητες είναι πως ναι.

Το Facebook είναι μια κυρίαρχη δύναμη στη ροή των ειδήσεων και πληροφοριών, και οι μηχανικοί του μπορούν με μερικές ανεπαίσθητες αλλαγές στη γλώσσα προγραμματισμού του να ορίσουν τα σημεία ενδιαφέροντος των εκατομμυρίων χρηστών του σε μαζική κλίμακα.

Το Facebook μπορεί ακόμη και να χειραγωγήσει τα συναισθήματα των 1,79 δισεκατομμύρια χρηστών του όπως αποκαλύφθηκε το 2014 προκαλώντας ανησυχίες σε όλους όσοι αναρωτιούνται την ύπαρξη ατζέντας ή όχι πίσω από το μπλε, τιτάνιο, κοινωνικό δίκτυο.

“Ανυπομονώ γι’ αυτή την πρόκληση και ελπίζω να σας δω εκεί έξω”

mark 1

Υπάρχουν αναρίθμητοι τρόποι που μπορεί να χρησιμοποιήσει την εξουσία του το Facebook για να δημιουργήσει εντυπώσεις, να προωθήσει ιδέες, να πνίξει άλλες και να ορίσει τον κοινό νου και δη του μέσου Αμερικανού ψηφοφόρου που σε τέσσερα χρόνια από τώρα θα κληθεί να ορίσει ξανά τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου. Ας μην κάνουμε τους Ινδιάνους, το Facebook στα χέρια ενός πολιτικού θα είναι ένα απίθανα λειτουργικό εργαλείο.

Τα σενάρια είναι πολλά. Ο Ζούκερμπεργκ θα κατέβει ως υποψήφιος το 2020, για τον αθρογράφο του Vanity Fair Nick Bilton ο 32χρονος σήμερα Ζούκερμπεργκ θα κατέβει το 2024 κοκ.

Τέλος, για όλους εσάς που θεωρείται ότι η πιθανότητα μιας προεδρικής υποψηφιότητας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι ένα σενάριο φαντασίας βγαλμένο από κάποιο επεισόδιο του φουτουριστικού τηλεοπτικού Βlack Mirror ας σας υπενθυμίσω ότι οι δημοσιογράφοι ρωτούσαν τον Ντόναλντ Τραμπ αν θα διεκδικήσει την προεδρία από τη δεκαετία του 1980. Σήμερα είναι ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

mark 3

Πηγή: CNN

Όλη η επικαιρότητα