Ηλεία Πολιτισμός

Master Classes και σεμινάρια για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο 20ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

Ακούστε το άρθρο

Από το ξεκίνημά του, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ξεχώρισε από τα άλλα κινηματογραφικά φεστιβάλ δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαιδευτική διάσταση αυτού του εγχειρήματος. Σε συνεργασία με επαγγελματίες του χώρου, ειδικούς παιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς, επεξεργάστηκε για πρώτη φορά προγράμματα για την κινηματογραφική παιδεία των νέων. Προγράμματα που χρόνο με το χρόνο πολλαπλασιάζονταν και πλούταιναν. Έτσι φτάσαμε στο σημείο η ενότητα School Cinema να αποτελεί σήμερα έναν από τους τρεις πυλώνες της διοργάνωσης με μια εξαιρετική δυναμική και φανατικούς φίλους.

Επαγγελματίες του κινηματογράφου, σκηνοθέτες, διευθυντές φωτογραφίας, μοντέρ, ανιμέιτορς αλλά και καλλιτέχνες από άλλους κλάδους καθώς και ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό προσφέρουν τις γνώσεις και την πείρα τους. Με την καθοδήγησή τους, τα παιδιά ταξιδεύουν στον μαγικό κόσμο της εικόνας και δημιουργούν οπτικοακουστικά έργα.

Οι ταινίες που παράγονται στα εργαστήρια προβάλλονται όλες σε ειδική εκδήλωση λίγο πριν από την τελετή λήξης. Οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια βλέπουν τη δουλειά των άλλων, κρίνουν και αξιολογούν. Μια επιλογή από αυτές τις ταινίες παρουσιάζεται στην τελετή λήξης.

Αλλά το School Cinema δεν σταματά εδώ. Φροντίζει για την πολύπλευρη επιμόρφωση των ενηλίκων και ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών που θέλουν να εντάξουν την οπτικοακουστική διδασκαλία στο δικό τους εκπαιδευτικό έργο. Ειδικά σεμινάρια από επαγγελματίες κινηματογραφιστές αλλά και επιστήμονες ή εξειδικευμένους φορείς που αναλύουν διάφορα θέματα και βοηθούν τους εκπαιδευτικούς να εμβαθύνουν στην πολυδιάστατη ανάγνωση των κινηματογραφικών εικόνων για την καλύτερη αξιοποίησή τους στο σχολικό ή στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Master Classes

Ο Νίκος Καβουκίδης, βετεράνος και πάντα δραστήριος κινηματογραφιστής, θα είναι κοντά μας με ένα πρωτότυπο master classe, με τίτλο «Τα μυστικά όπλα ενός διευθυντή φωτογραφίας», στον κινηματογράφο «Ορφέας» στον Πύργο, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, στις 15:00-17:00.  Στηριγμένος στην πλούσια εμπειρία του, θα μιλήσει για τα αναπάντεχα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο διευθυντής φωτογραφίας και τις ευφάνταστες λύσεις που βρίσκει. Προβάλλοντας σκηνές των ταινιών αυτών, θα περιγράφει τα «τεχνικά κόλπα» που χρησιμοποίησε.

Οι Αδελφοί Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζοι είναι οι μετρ των κινηματογραφικών εφέ. Την εμπειρία από τις συμμετοχή τους  σε μεγάλες διεθνείς παραγωγές όπως στον Χάρι Πότερ  αλλά και σε ελληνικές παραγωγές  μεταφέρουν για δύο μέρες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στον Πύργο και την Αμαλιάδα και δείχνουν πώς με απλά μέσα μπορούν να κάνουν εντυπωσιακά εφέ και στις δικές τους ταινίες.  Παρουσιάζουν τόσο τους «παραδοσιακούς» τρόπους όσο και τα εφέ της ψηφιακής εποχής. Τίτλος του master classe, που σήμερα Τρίτη πραγματοποιήθηκε στο 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας και αύριο στον Ορφέα στον Πύργο, από τις  11:00-13:00, είναι  «Τα εφέ στον κινηματογράφο – Από τον Χάρι Πότερ στη μαθητική ταινία».

Σεμινάρια

Την Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, η φιλόλογος – κοινωνιολόγος, στέλεχος Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων Εύα Σπαθάρα, αναλύει το θέμα «Δυστοπικός  Κινηματογράφος και Φύλο», στο Συνεδριακό Κέντρο στον Πύργο, από τις 15:00-18:00.

Είναι ο δυστοπικός κινηματογράφος προφητικός; Ταξιδεύουμε στο μέλλον για να δούμε, να ερμηνεύσουμε το παρόν; Μήπως το μέλλον έχει ήδη ξεκινήσει κι  είναι εδώ; Και ποια η θέση του φύλου σ΄ αυτήν την δυστοπική κοινωνία; Πώς σκιαγραφείται; Γιατί  όλο και συχνότερα η κινηματογραφική βιομηχανία καταφεύγει σε δυστοπικές ταινίες; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που το επιμορφωτικό εργαστήριο προτίθεται να διερευνήσει. Με αφετηρία αποσπάσματα ταινιών θα αξιοποιήσει τα εργαλεία της έμφυλης ανάγνωσης ταινιών για να ανιχνεύσει  τις  έμφυλες αναπαραστάσεις, τους  τρόπους απόδοσής τους,   το περιεχόμενο αυτών των φιλμικών κατασκευών αλλά και του τρόπου  παραγωγής  των  εκάστοτε σημασιών τους.

Αύριο Τετάρτη, στο 4ο Λύκειο του Πύργου, από τις 15:00-18:00, η σκηνοθέτις Λένα Φιλίπποβα πραγματοποιεί σεμινάριο με τίτλο «ΙΩΝ του Πλάτωνα – Ένας διάλογος για την Τέχνη». Στον  Ίωνα του Πλάτωνα, συνδιαλέγεται ο Σωκράτης με τον ομώνυμο ραψωδό, το όνομα του οποίου αποτελεί και τον τίτλο του έργου. Κύριο θέμα είναι η κατάρτιση των ποιητών (καθώς και των ραψωδών). Συγκεκριμένα, η αξιοπιστία όσων διατείνονται. Με άλλα λόγια, αν γνωρίζουν ενδελεχώς τα θέματα πάνω στα οποία στήνουν τα ποιήματά τους ή απλώς κατέχουν την τέχνη της ποιητικής αναπαράστασης. Δηλαδή αν, εν τέλει, τα ποιήματα και η περαιτέρω διερμηνεία τους από τους ραψωδούς, είναι ο καρπός μίας σώφρονος τέχνης ή το αποτέλεσμα του ένθεου αγγίγματος των Μουσών.

Με αφορμή αυτόν τον γνωστό διάλογο του Πλάτωνα το σεμινάριο θα επικεντρωθεί στην ανάλυση της έννοιας «διάλογος» και τη σημασία της στην τέχνη του θεάτρου και την τέχνη του κινηματογράφου. Θα προσεγγίσει επίσης διαχρονικά ζητήματα, όπως η σχέση της Τέχνης και της τεχνικής, η σημασία του επιχειρήματος, καθώς και το ρόλο της  έμπνευσης στη δουλειά του ερμηνευτή-ηθοποιού.

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε σήμερα Τρίτη και ολοκληρώνεται την Παρασκευή το σεμινάριο για το πολυφωνικό τραγούδι για παιδιά και νέους, με τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη και την Αλίκη Γκανά, μέλη του Πολυφωνικού Καραβανιού. Το σεμινάριο φιλοξενείται στο Τετράστιχο, από τις 15:30–17:30

Τα παιδιά και οι νέοι στα πολυφωνικά τραγούδια από την Ήπειρο, την Κάτω Ιταλία, τον Βώλακα Δράμας, σε ένα πρωτότυπο Εργαστήρι Πολυφωνίας με δασκάλους τους Αλέξανδρο Λαμπρίδη και Αλίκη Γκανά. Ένα μουσικό εργαστήρι με κινηματογραφικές προεκτάσεις.

Όλη η επικαιρότητα