Life

Μάθε να αναγνωρίζεις τα συναισθήματά σου

Ακούστε το άρθρο

Πολλές φορές αισθανόμαστε πράγματα, νιώθουμε περίεργα και επηρεαζόμαστε από όσα συμβαίνουν γύρω μας. Κι όμως, ακόμα και τότε δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε ακριβώς τι είναι αυτό που μας προβληματίζει. Φταίει που μπορεί να μην έχουμε μάθει να ερχόμαστε σε επαφή με τα αληθινά μας συναισθήματα, ίσως να τα αντιμετωπίζουμε επιφανειακά.

Και οι παρακάτω ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να καταλαβαίνεις κι εσύ τι αισθάνεσαι, αλλά και πώς να το διαχειριστείς καλύτερα.

1. Τι συνέβη;
Πολύ απλά και ξεκάθαρα, πάρε μια ανάσα και προσπάθησε να εξιστορήσεις το συμβάν που σε επηρέασε συναισθηματικά στο κεφάλι σου. Προσπάθησε να αναφέρεσαι μόνο στα γεγονότα, όχι να προσπαθείς να τα εξηγήσεις. Ξεκινώντας με στεγνή (αλλά αναγκαία) λογική, έχεις κάνει το σωστό πρώτο βήμα.

2. Γιατί συνέβη;
Ήταν κάτι υπό τον έλεγχό σου; Έπαιξες κάποιον ρόλο έμμεσα ή άμεσα στο να συμβεί ό,τι κι αν ήταν αυτό που σε πείραξε; Ξανά, η λογική είναι απαραίτητη, επειδή αν δεις τα πράγματα μόνο από την δική σου, υποκειμενική οπτική γωνία, κινδυνεύεις να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση του θύματος (που σημαίνει ακόμα περισσότερη ανεξήγητη μιζέρια), ή να κάνεις γενικεύσεις. Με το να δεις το ζήτημα ορθολογικά, θα καταλάβεις καλύτερα την συναισθηματική σου αντίδραση, αλλά και γιατί προέκυψε.

3. Πώς αισθάνθηκες;
Η ώρα της αλήθειας. Αφού έχεις αναλύσει τα γεγονότα, ήρθε η ώρα να παραδεχτείς (και φωναχτά, αν θες) στον εαυτό σου πώς σε έκανε να νιώσεις αυτό. Είτε ψυχολογικά (θλίψη, εκνευρισμό, κτλ), είτε και σωματικά (για παράδειγμα, σε κάποιους ανθρώπους το έντονο στρες «χτυπάει» στην μέση).

4. Τι θες να κάνεις για αυτό;
Πάρα πολύ απλά και τίμια: Εφόσον ξέρεις ποιο είναι το αληθινό σου συναίσθημα, πώς σκοπεύεις να προχωρήσεις; Αξίζει να αντιμετωπίσεις το άτομο ή την κατάσταση που σε ενόχλησε, ή δεν έχει νόημα; Σκέψου τι λέει το ένστικτό σου να κάνεις, και τι λέει ο παρορμητισμός σου. Και να θυμάσαι, ο παρορμητισμός δεν είναι συνήθως ο καλύτερος σύμβουλος.

via

Όλη η επικαιρότητα