Εκπαίδευση Ηλεία

Mάθημα με… δόσεις στο 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας!

epal-3.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Παιδιά ενός κατώτερου Θεού…»…


Έτσι αισθάνονται οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας γιατί έτσι τους έκαναν να αισθάνονται οι «φωστήρες» που εμπνεύστηκαν και έκαναν πράξη τις αλλαγές στον χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, αδιαφορώντας για ψυχές παιδιών που είχαν όνειρα για το μέλλον και που σήμερα δυστυχώς βιώνουν τον κοινωνικό ρατσισμό σε όλο του μεγαλείο.

Για τους μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, είναι σαν να μην έχει ξεκινήσει ακόμη το σχολικό έτος, ανεξάρτητα από το εάν αύριο έχουμε 1η Νοεμβρίου. Η αψυχολόγητη κίνηση να καταργηθεί ο τομέας υγείας και πρόνοιας του σχολείου, με τους καθηγητές να μπαίνουν σε διαθεσιμότητα, έφερε τα πάνω κάτω και σήμερα οι μαθητές πασχίζουν για μάθηση, κάτω από αντίξοες συνθήκες, χωρίς καθηγητές και βιβλία, σε τέτοιο σημείο μάλιστα που δεν πηγαίνουν στο σχολείο σε καθημερινή βάση!

Το δικαίωμα στη γνώση για κάποιους είναι αυτονόητο, για τους μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ όμως αποτελεί πλέον ζητούμενο και πρέπει να το διεκδικήσουν με κάθε τρόπο,
χτυπώντας πόρτες που είναι ορμητικά κλειστές.

 

Εξωφρενικές οι ελλείψεις

Από τη στιγμή που καταργήθηκε ο τομέας υγείας και πρόνοιας και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι καθηγητές, το Υπουργείο Παιδείας είχε δεσμευθεί ότι θα κάλυπτε με ωρομίσθιους καθηγητές τις ανάγκες της Γ’ Λυκείου, για να μπορέσουν απρόσκοπτα να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους, να λάβουν το πτυχίο τους και να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Ο διευθυντής του σχολείου κ. Κώστας Κωνσταντούλας, από την αρχή του σχολικού έτους δεν σταμάτησε να κάνει έγγραφα σε τοπικό επίπεδο, σε επίπεδο Περιφέρειας αλλά και στο Υπουργείο, αλλά μάταια.

Από τις 94 ώρες διδασκαλίας, έχουν καλυφθεί μέχρι σήμερα, μόνο οι 12! Που σημαίνει ότι το 90% των μαθημάτων στα δύο τμήματα νοσηλευτικής της Γ’ Λυκείου και στο ένα τμήμα βρεφονηπιοκομίας της Γ’ Λυκείου, δεν γίνονται και αυτή τη στιγμή καλύπτεται μόλις το 30% των μαθημάτων που θα κληθούν να εξεταστούν οι μαθητές στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Σημαντικές ελλείψεις παρουσιάζονται και στον τομέα οικονομίας, ενώ ένα ακόμη εξωφρενικό στην όλη υπόθεση, είναι ότι τα βιβλία ειδικοτήτων το Υπουργείο Παιδείας εδέησε να τα στείλει μόλις προχθές και αυτά όμως κουτσουρεμένα, αφού απεστάλη το 70% περίπου και όχι το 100%.

Τα παιδιά θέλουν να μάθουν

«Είναι προς τιμήν των παιδιών ότι δεν πέρασε ούτε για μια στιγμή από το μυαλό τους να χάσουν έστω και μία ώρα μάθημα μέσα από κατάληψη και σε συνδυασμό με την τεράστια προσπάθεια που κάνουν οι ήδη υπηρετούντες καθηγητές, προσπαθούν να καλύψουν στο μέτρο του δυνατού την προβλεπόμενη ύλη. Και πρέπει να ευχαριστήσουμε και όλους τους παράγοντες του κοινωνικού φροντιστηρίου του δήμου Ήλιδας, που προσπαθούν να αναπληρώσουν αυτά που δεν υλοποιεί και υποχρεούται να υλοποιεί η πολιτεία. Δυστυχώς, αυτό που βιώνουμε είναι κοινωνικός ρατσισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Patrisnews.com ο κ. Κωνσταντούλας, ο οποίος δεν άφησε αναπάντητη και την κίνηση βουλευτή να καταθέσει επερώτηση για το θέμα και τόνισε:

«Είδαμε προ ημερών βουλευτή του νομού του κυβερνόντος κόμματος, σχετικά με τις ελλείψεις καθηγητών στα ΕΠΑΛ. Πιστεύω ότι εάν ο συγκεκριμένος βουλευτής είχε κάνει τον κόπο να δεχθεί αντιπροσωπείες μαθητών και καθηγητών που είχαν προσπαθήσει να τον δουν το καλοκαίρι, θα είχε λάβει τις απαντήσεις στο ερώτημά του».

Ας τους κοιτάξουν κατάματα

Οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας δεν πηγαίνουν πλέον σε καθημερινή βάση σχολείο, γιατί δεν υπάρχουν καθηγητές. Είναι μαθητές που θέλουν να πάρουν ένα καλό πτυχίο, που θέλουν να δώσουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις και στοχεύουν σε καλές σχολές, δυστυχώς όμως αυτή τη στιγμή βιώνουν την απομόνωση. Ο αγώνας τους είναι μοναχικός, με μοναδικό σύμμαχο τους καθηγητές που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο σχολείο.

Και αυτό, γιατί κάποιοι ως άλλος «Πόντιος Πιλάτος» ένιψαν τα χέρια τους. Το ερώτημα όμως είναι, θα μπορέσουν άραγε να κοιτάξουν αυτά τα παιδιά κατάματα; Εάν μπορούν, ας το πράξουν…

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα