Μεσσηνία

Μαθητές από την Καλαμάτα, μέλη της Εθνικής ομάδας στο μπριτζ

Ακούστε το άρθρο

Μετρούν αντίστροφα τις ημέρες μέχρι τον Ιούλιο, όταν θα διεξαχθούν οι αγώνες μπριτζ στην Μπρατισλάβα. Ο λόγος για την άρτι συσταθείσα εθνική ομάδα παίδων που, παράλληλα με τα μαθήματα του σχολείου και τα φροντιστήρια, βρίσκει χρόνο για προπονήσεις μέσω… skype.

«Πρόκειται για τέσσερις μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, έναν της Β΄ Γυμνασίου και έναν της Γ΄ Γυμνασίου, που ζουν διασκορπισμένοι σε Αθήνα, Καλαμάτα και Αγρίνιο» εξηγεί στην «Καθημερινή» και στην Ιωάννα Φωτιάδη, η καθηγήτρια Βιολογίας στην Καλαμάτα και μέλος της επιτροπής παίδων της ελληνικής ομοσπονδίας μπριτζ, κ. Μαρίνα Λαντζούνη. «Στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων διδάσκω μπριτζ στα παιδιά» συμπληρώνει η ίδια, «ξεκινήσαμε με 45 μαθητές και συνεχίζουμε 30».

Όπως ισχυρίζονται οι γνώστες, έτσι συμβαίνει πάντοτε με το μπριτζ: «Είτε ενθουσιάζεσαι και “κολλάς” είτε δεν σε συγκινεί και το αφήνεις». Η εκπαιδευτικός και μητέρα τεσσάρων παιδιών –ένα εκ των οποίων είναι μέλος της εθνικής ομάδας– δεν κρύβει το πάθος της για το κορυφαίο πνευματικό παιχνίδι και τη φιλοδοξία της να το διαδώσει, όπως και να καταρρίψει τα στερεότυπα που το περιβάλλουν.

«Πολλοί μαθητές μου παραπονιούνται ότι τους αποκαλούν οι συνομήλικοί τους “χαρτόμουτρα”» λέει γελώντας η εκπαιδευτικός, «προβλήματα, βέβαια, έχουμε και με τους μεγάλους, καθώς τα μέλη του τοπικού ομίλου δεν δέχονταν αρχικά να παίξουν με ανήλικους, “νιώθω σαν να κλέβω εκκλησία!” ισχυρίζονταν». Πλάι στις εν λόγω δοξασίες, η πεποίθηση ότι το μπριτζ προορίζεται αποκλειστικά για διπλωματικά σαλόνια και αριστοκρατικούς κύκλους καλά κρατεί. «Ωστόσο, όλα τα παραπάνω είναι λανθασμένες προσεγγίσεις» απαντά η κ. Λαντζούνη, «το μπριτζ, ακριβώς όπως και το σκάκι, είναι ένα αναγνωρισμένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού πνευματικό παιχνίδι και το πιο δημοφιλές με τράπουλα διεθνώς». Τα χαρτιά, όπως υπογραμμίζει, «αποτελούν μόνον το μέσο, όπως στο σκάκι είναι βασιλιάδες και στρατιώτες, ποτέ όμως δεν έχουν κατηγορήσει το παιχνίδι ως πολεμοχαρές!».

Η ίδια είχε αρχίσει να μαθαίνει μπριτζ πριν ξεκινήσει να σπουδάζει, «ως φοιτήτρια, όμως, στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκα τον τοπικό όμιλο και καθώς είχα πολλά χρόνια διαφορά με τους υπόλοιπους αποκαρδιώθηκα και διέκοψα» θυμάται.

Χάρη στην άοκνη προσπάθειά της, σήμερα υπάρχει μια αξιόλογη μάζα νεαρών παικτών στην Καλαμάτα, οι οποίοι πολλά απογεύματα Κυριακής παίζουν ισότιμα με τα ενήλικα μέλη του τοπικού ομίλου, του πρώτου που ιδρύθηκε σε επαρχιακή πόλη. «Όχι μόνον παίζουν μαζί, αλλά συχνά οι μικροί νικούν τους μεγάλους» διευκρινίζει η ίδια γελώντας. «Στο μπριτζ δεν παίζει ρόλο η ηλικία, οι παίκτες χωρίζονται σε έξι κατηγορίες ανάλογα με την απόδοσή τους».

Παιχνίδι συνεργασίας

Οι δύο μικροί Καλαματιανοί που προετοιμάζονται για την Μπρατισλάβα βρίσκονται ήδη στην έκτη κατηγορία. «Το μπριτζ απαιτεί μνήμη, συγκέντρωση, στρατηγική σκέψη και συνεργασία με τον σύντροφό σου στο παιχνίδι» περιγράφει η ίδια. «Δείγμα γραφής» έδωσαν το Σαββατοκύριακο των Βαΐων, στο Δεύτερο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων και Παίδων, στην Αθήνα. Εκεί, το «παρών» έδωσαν 22 παιδιά, 9 έως 16 ετών, 44 νέοι 16 έως 25 ετών και μια αποστολή 22 παιδιών από το σχολείο της Καλαμάτας, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο. «Θα συνεχίσω να παίζω μπριτζ γιατί μου αρέσει πάρα πολύ και χάρη σε αυτό εξασκούμαι στο να συνδυάζω διάφορες εκδοχές μιας κατάστασης» απάντησε σε σχετική ερώτηση η 13χρονη Μαριάννα.

Πηγή: kathimerini.gr

Όλη η επικαιρότητα