Μαθητές ΕΠΑΛ Κρεστένων: «Η αποχή δεν γίνεται για … χαβαλέ»

«Δεν έχουμε μεταφορικό μέσο να έρθουμε από τα χωριά μας – Κινδυνεύουμε το χειμώνα όταν έχει άσχημες καιρικές συνθήκες»

Οι μαθητές που διαμένουν στις Αμυγδαλιές και στην Καλλιθέα του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και φοιτούν στο ΕΠΑΛ Κρεστένων, καθημερινά βάζουν σε κίνδυνο την ζωή τους, αφού, λόγω της απουσίας δρομολογίου του ΚΤΕΛ σε αυτές τις κοινότητες, αναγκάζονται να έρχονται με ιδιωτικά αυτοκίνητα ή με ταξί στο σχολείο τους, από έναν δρόμο που τον χειμώνα λόγω της βροχής και του πάγου είναι πολύ επικίνδυνος.

Γι’ αυτό τον λόγο λοιπόν, οι μαθητές του ΕΠΑΛ Κρεστένων, συμπαραστεκόμενοι στο πρόβλημα των συμμαθητών τους, προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου τους, ζητώντας άμεσα λύση.

Δηλαδή να βρεθεί μέσο για την μεταφορά τους στο σχολείο και φυσικά κατόπιν στις κοινότητες που διαμένουν.

Πέρα από το θέμα της μεταφοράς στο σχολείο, των μαθητών που είναι από ορεινές περιοχές, οι μαθητές του ΕΠΑΛ Κρεστένων ζητούν να βρεθεί λύση και για το κυλικείο του σχολείου που είναι κλειστό.

«Δώστε λύσεις άμεσα» ζητούν οι μαθητές του ΕΠΑΛ Κρεστένων

Οι μαθητές του ΕΠΑΛ Κρεστένων στις δηλώσεις τους ζητούν άμεσα να εισακουστούν από τους υπεύθυνους τα αιτήματα τους και να υλοποιηθούν, για να σταματήσουν την κατάληψη, αλλά κυρίως για να μην κινδυνεύει η ζωή τους.

Ο μαθητής Π.Κ. τόνισε χαρακτηριστικά.

«Γιατί δεν υπάρχουν λεωφορεία για να έρχονται τα παιδιά από τα χωριά Αμυγδαλιές, Καλλιθέα και τα υπόλοιπα ορεινά χωριά. Ενώ τώρα δεν έχουμε και κυλικείο. Από κτηριακές εγκαταστάσεις είμαστε καλά. Αυτά τα δυο είναι τα κύρια προβλήματα που έχουμε και μας οδήγησαν στην κατάληψη».

Η μαθήτρια Κ.Θ. που είναι από ορεινή περιοχή του δήμου επισήμανε με την σειρά της.

«Δεν υπάρχει μεταφορικό μέσο για να ερχόμαστε στην Κρέστενα από τις Αμυγδαλιές και την Καλλιθέα. Εγώ πηγαίνω στην Γ’ Λυκείου και δεν κάνω την κατάληψη για χαβαλέ. Αύριο, μεθαύριο θα πιάσει πάγος και πολύ κρύο και εκτός του ότι ρισκάρουμε τη ζωή μας συνέχεια, θέλουμε να εξασφαλίσουμε την καθημερινή έλευση μας στο σχολείο.

Ακόμη ο μαθητής Κ.Λ. ανέφερε.

«Έχουμε πρόβλημα με την μεταφορά μας και δεν μπορούμε να πληρώνουμε κάθε μέρα 10 με 15 ευρώ για να ερχόμαστε στην Κρέστενα και στο σχολείο μας. Μερικές οικογένειες δεν μπορούν να δώσουν αυτά τα χρήματα. Τώρα που έχει καλό καιρό μπορούμε να ερχόμαστε στο σχολείο. Τον χειμώνα όμως τι θα κάνουμε; Πέρυσι είχαν γίνει πολλά ατυχήματα σε αυτό τον δρόμο. Πολλά παιδιά κινδύνευαν μάλιστα. Άρα το μεγάλο μας θέμα είναι το μεταφορικό και το κυλικείο».

Τέλος ο μαθητής Κ.Κ. στάθηκε και στα υπέρογκα έξοδα που υπάρχουν για να έρθουν τα παιδιά στο σχολείο από τις ορεινές περιοχές του δήμου.

«Τα παιδιά δεν έχουν την δυνατότητα να έρχονται από την Καλλιθέα και τις Αμυγδαλιές. Πληρώνουν περίπου 320 ευρώ κάθε μήνα που δεν μπορούν να ξοδευτούν σε αυτούς τους καιρούς που είμαστε. Η διευθύντρια μας προσπαθεί εδώ και δυο χρόνια να λύσει αυτό το πρόβλημα, ενώ από την περιφέρεια ακούσαμε να λένε ότι του χρόνου μπορεί να γίνει κάτι. Δηλαδή την σχολική χρονιά 2020-21. Υπάρχει θέμα και με το κυλικείο που έχει μπει σε πλειστηριασμό και σε ένα μήνα, τον Νοέμβριο θα το έχουμε».

 

Σάκης Μπαλιούκος: «Δίκαια τα αιτήματα των παιδιών, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις»

Ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος τόνισε ότι τα αιτήματα των παιδιών και ιδίως για το μεταφορικό είναι δίκαια και επισήμανε πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να λυθούν, πάνω απ’ όλα για την ασφάλεια των παιδιών που έρχονται στο ΕΠΑΛ Κρεστένων από ορεινές περιοχές του δήμου.

«Πληροφορήθηκα την κίνηση των παιδιών και έχουν δίκιο. Πρόκειται για εφτά μαθητές που έχουν ως αφετηρία τις Αμυγδαλιές, και την Καλλιθέα και έρχονται στο ΕΠΑΛ στην Κρέστενα. Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό των αρμόδιων υπηρεσιών. Και πέρσι υπήρχε το πρόβλημα με τα παιδιά από την Καλλιθέα που έπρεπε να κατεβαίνουν στην Πλατιάνα και δεν κατάλαβα γιατί το ΚΤΕΛ δεν μετακινούσε το δρομολόγιο για 5 λεπτά για να πάρει τα παιδιά, χειμώνα καιρό, να μην βρέχονται. Θα πάρουμε εμείς την πρωτοβουλία, έχω ζητήσει από τον Αντιπεριφερειάρχη να δούμε πως θα λύσουμε το ζήτημα. Όσον αφορά το κυλικείο μας αιφνιδίασε αρνητικά ο προηγούμενος ιδιοκτήτης. Ο νομός προβλέπει ένα μήνα διαγωνιστικής διαδικασίας που έχει ξεκινήσει για να μπει άλλος εκμεταλλευτής και υπάρχει ενδιαφέρον. Πάντα το ΕΠΑΛ έχει πρόβλημα με το κυλικείο του γιατί δεν το προτιμούν οι ιδιώτες. Υπάρχει αυτή την στιγμή ενδιαφέρον για το κυλικείο του ΕΠΑΛ και θα δούμε τι θα γίνει».