Εκπαίδευση

Μαθητικός ξεσηκωμός στα σχολεία της Αμαλιάδας

poreia-6.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μαθητικός ξεσηκωμός χθες στην Αμαλιάδα, σε μία συγκέντρωση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία και σε συμμετοχή και σε παλμό, με τη νέα γενιά να δίνει δυναμικό παρών και να διεκδικεί δημόσια- δωρεάν παιδεία.

Οι μαθητές βγήκαν στο δρόμο φωνάζοντας συνθήματα, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη μόρφωση, στις ίσες ευκαιρίες, στη δημιουργία, διεκδικώντας τη θέση τους στην κοινωνία.

Τα παιδιά των σχολείων της Αμαλιάδας, έχοντας στο πλευρό τους και γονείς, οργάνωσαν μαθητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όχι για να χάσουν μαθήματα, αλλά για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί για τη 1 το μεσημέρι, καθώς σε ορισμένα σχολεία έγινε κανονικά μάθημα, ενώ σε άλλα οι μαθητές προχώρησαν σε καταλήψεις.

 

Ήταν όλοι εκεί

Το ραντεβού των μαθητών είχε δοθεί στη συμβολή των οδών Ερμού και Καλαβρύτων, για να φωνάξουν όλοι μαζί για τα κακώς κείμενα στο χώρο της εκπαίδευσης και να διεκδικήσουν δωρεάν παιδεία για όλους. Με δεδομένο ότι τα προβλήματα κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά είναι πολλά και παραμένουν άλυτα, τα παιδιά δεν θα μπορούσαν να σφυρίζουν αδιάφορα, γι’ αυτό και αποφάσισαν να αντιδράσουν δυναμικά.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ένα από τα συνθήματά τους, καθώς τα παιδιά βροντοφώναξαν χθες ότι δεν είναι δυνατόν να βρίσκουμε νερό στον Άρη και να μην υπάρχουν λεφτά να διατεθούν για την παιδεία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μέχρι και στον Άρη βρήκανε νερό και δεν υπάρχει σάλιο μας λένε για σχολειό»! Φυσικά, από τα συνθήματα δεν θα έλειπαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, στους οποίους έστειλαν το μήνυμα, ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί…

 

«Δεν σκύβουν το κεφάλι»

Η μαθητική πορεία ξεκίνησε από την οδό Καλαβρύτων, συνεχίστηκε στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, τα παιδιά προχώρησαν στην οδό Δεληγιάννη, συνέχισαν στην οδό Ερμού, από εκεί στην οδό 3ης Μεραρχίας και μέσω της οδού Καποδιστρίου η πορεία κατέληξε έξω από το Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας. Οι μαθητές δεν σταμάτησαν να φωνάζουν συνθήματα και αυτό που χαρακτήρισε την πορεία ήταν η μεγάλη συμμετοχή μαθητών από όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της Αμαλιάδας, ενώ η κινητοποίηση ενισχύθηκε και από τους μαθητές του Μουσικού σχολείου Βαρθολομιού. Έξω από το Δημαρχείο φώναξαν τα συνθήματά τους και χωρίς παρατράγουδα απομακρύνθηκαν από το χώρο.

Δύο ήταν τα πανό που κυριάρχησαν στην πορεία. Το κεντρικό πανό με το σύνθημα: «Η νέα γενιά έχει ιδανικά- Ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά» και το πανό του 2ου Γενικού Λυκείου Αμαλιάδας με το σύνθημα: «Οι μαθητές δεν σκύβουν το κεφάλι-Παλεύουν για μόρφωση και κοινωνία άλλη».

Στη σχετική ανακοίνωση που είχαν εκδώσει οι μαθητές ανέφεραν μεταξύ άλλων: «Ο μόνος δρόμος είναι ο συντονισμένος αγώνας των μαθητών για να καλυφθούν οι ανάγκες μας, για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, για μια παιδεία που δεν θα είναι εμπόρευμα».
Τα παιδιά είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν να διεκδικούν το δίκιο τους, θα συνεχίσουν όπως λένε να αγωνίζονται για μία καλύτερη παιδεία. 

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα