Ελλάδα

«Μαύρα Χριστούγεννα» φέτος για τους εμπόρους του Αγρινίου

Ακούστε το άρθρο

«Η τοπική αγορά δεν έχει εορταστικό ρυθμό. Ο τζίρος δεν έχει αυξηθεί, δεν υπάρχει επισκεψιμότητα ή το μέγεθος της επισκεψιμότητας άλλων ετών» τονίζει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Πάνος Μπεσίνης

Παρά τις ουρές που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες στα ΑΤΜ και στις τράπεζες τα χρήματα φαίνεται να μην διατίθενται στα εμπορικά καταστήματα του Αγρινίου! «Μαύρα Χριστούγεννα» φαίνεται πως θα ζήσει φέτος ο εμπορικός κόσμος του Αγρινίου, την στιγμή που άλλες χρονιές στο παρελθόν οι έμποροι, την αντίστοιχη χρονική περίοδο, ήδη είχαν το πρώτο «κύμα» καταναλωτών.

Πλέον, η πλειοψηφία των καταναλωτών έχει εξαλείψει και τις διερευνητικού τύπου βόλτες, μέσω των οποίων τα τελευταία χρόνια κατέληγε στην πιο συμφέρουσα οικονομικά λύση, αν και εφόσον μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους και στις έκτακτες εορταστικές τους ανάγκες.

Ωστόσο πάντα υπάρχει ελπίδα. Ανέκαθεν τις ημέρες αυτές, η ψυχολογία των καταναλωτών επιτάσσει… την αγορά έστω και ενός συμβολικού δώρου, είτε για τα αγαπημένα πρόσωπα, είτε για προσωπική τους χρήση.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Πάνος Μπεσίνης μιλώντας στη «Σ» τόνισε πως: «η αγορά δεν έχει εορταστικούς ρυθμούς, δεν υπάρχει επισκεψιμότητα ή το μέγεθος της επισκεψιμότητας άλλων ετών. Οι καταναλωτές που ψωνίζουν είναι μετρημένοι και κινούνται με σκεπτικισμό, πόσα χρήματα θα χαλάσουν και που. Ακόμη και αν υπάρξει αισθητή άνοδος του τζίρου την εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς για τους εμπόρους δεν θα λύσει κάποιο πρόβλημα. Ο τζίρος δεν έχει αυξηθεί, οι μέρες είναι φτωχές. Η τοπική αγορά και φέτος παρά τις αντίξοες συνθήκες ετοιμάστηκε να υποδεχθεί και να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο τους καταναλωτές. Υπάρχει πληθώρα προϊόντων και ανταγωνιστικές τιμές. Οι έμποροι του Αγρινίου, παρά την κακή ψυχολογία και τις αντίξοες συνθήκες που υπάρχουν έδωσαν τον κατάλληλο εορταστικό τόνο στην εικόνα της αγοράς, με τον στολισμό που έκαναν στις βιτρίνες των καταστημάτων τους. Δεν έχουν οικονομική δυνατότητα οι καταναλωτές και θα συνεχίσουν να μην έχουν όσο δεν θα υπάρχουν πραγματικά εισοδήματα. Όσα εισπράττουν τις μέρες αυτές οι συμπολίτες μας, τα επιδόματα φτώχιας, προορίζονται να καλύψουν άλλες ανάγκες και διάφορα χρέη, παρά να διατεθούν για αγορές και ας είναι εορταστική περίοδος. Όσο οι πολιτικές δεν αλλάζουν προς όφελος των πολιτών και του εισοδήματός τους και περιοριζόμαστε στα επιδόματα φτώχιας, η αγορά δεν έχει να περιμένει πολλά πράγματα».

Πηγή: Εφ. «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»

Όλη η επικαιρότητα