Ηλεία

«Μαύρα σύννεφα» για το νέο ασφαλιστικό – Τι συζητήθηκε σε εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο του Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Δυσοίωνες όπως φαίνεται είναι οι προβλέψεις για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, σύμφωνα με όσα ανέλυσαν οι ομιλητές της εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΕΛΜΕ Ηλείας στο Εργατικό Κέντρο του Πύργου και η οποία είχε στόχο να ενημερώσει τον κόσμο σχετικά με τις επιπτώσεις που αναμένεται να υπάρξουν μακροχρόνια στις ζωές όλων.

Εισηγητές της συγκεκριμένης εκδήλωσης ήταν ο δικηγόρος και εργατολόγος Διονύσιος Τεμπονέρας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Τάσος Σταυρόπουλος, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Αλέκος Αρβανιτίδης και το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ Γρηγόρης Καλομοίρης. Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο βουλευτής Ηλείας με το ΣΥΡΙΖΑ Διονύσιος Καλαματιανός, με τη γενική παραδοχή που προέκυψε από τις ομιλίες να είναι πως το νέο νομοσχέδιο της ΝΔ ανοίγει την πόρτα στην ιδιωτική ασφάλιση.

Καταδίκη των νέων εργαζομένων

Ο Διονύσιος Τεμπονέρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υποστήριξε πως με το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται σύντομα να αποτελέσει νόμο του κράτους, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να χαϊδεύει αυτιά σε μικρές μειοψηφίες εις βάρος της μισθωτής εργασίας. Δυστυχώς, όπως υποστήριξε, πρόκειται για τακτική που υποθηκεύει το μέλλον των συντάξεων και καταδικάζει τους νέους εργαζόμενους σε μόνιμη κοινωνική ανεπάρκεια.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι με το νέο ασφαλιστικό οι εργαζόμενοι και υποψήφιοι συνταξιούχοι, ακόμα και μετά από 30 χρόνια, μένουν εγκλωβισμένοι σε συντάξεις πείνας. «Από το νομοσχέδιο, παρόλο που αυτό αναγορεύεται στη μεταρρύθμιση, απουσιάζει οποιαδήποτε πρόβλεψη για ενίσχυση της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων για το μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η ΝΔ χρησιμοποιεί το ασφαλιστικό για να εκφράσει το κοινωνικό πολιτικό μπλοκ που εξουσιάζει τη χώρα», συμπλήρωσε. Είναι ζητούμενο για τα συνδικάτα και τον κόσμο της εργασίας, όπως υπογράμμισε, να καταλάβουν το κενό και να εκφράσουν ένα συνεκτικό σχέδιο αντιμετώπισης της υποβάθμισης της κοινωνικής προστασίας.

Ιδιωτικοποίηση ασφάλισης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Τάσος Σταυρόπουλος, σημείωσε πως το νομοσχέδιο ανοίγει παράθυρο για την ιδιωτικοποίηση στην ασφάλιση. Όπως υποστήριξε, θωρακίζει το νόμο Κατρούγκαλου και τον νομιμοποιεί, ενώ δεν παρέλειψε να εστιάσει και στην προεκλογική δέσμευση και εξαγγελία της ΝΔ που ήταν να φέρει όλη την επικουρική σύνταξη σε ιδιωτικά ασφαλιστικά γραφεία, γεγονός που επιτυγχάνεται με το νομοσχέδιο αυτό.

Θωράκιση προηγούμενων αντιασφαλιστικών

Το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ Γρηγόρης Καλομοίρης εστίασε στη θωράκιση προηγούμενων αντιασφαλιστικών νομοσχεδίων που αναμένεται να επιφέρει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση. Στόχος όπως τόνισε είναι η αφύπνιση του κόσμου και η πάλη για την ανατροπή μιας πολιτικής που ουσιαστικά οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Επιπτώσεις σε βάθος χρόνου

Τέλος, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Αλέκος Αρβανιτίδης στάθηκε στην κοινωνική ασφάλιση και τις επιπτώσεις που αναμένεται να προκαλέσει το νέο νομοσχέδιο της ΝΔ σε βάθος χρόνου, καλώντας παράλληλα τον κόσμο να αφυπνιστεί πριν να είναι πολύ αργά.

Όλη η επικαιρότητα