Ηλεία

«Μαύρη» αγορά τάφων – Κορεσμός στο κοιμητήριο Ζαχάρως

Ακούστε το άρθρο

Με… τρίπατους τάφους προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα κορεσμού του κοιμητηρίου Ζαχάρως οι κάτοικοι της περιοχής, αφού ο χώρος έχει γεμίσει ασφυκτικά από μνήματα και πλέον δεν υπάρχει δυνατότητα για κατασκευή νέων τάφων!

Το πρόβλημα στη Ζαχάρω έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετοί δημότες να αναγκάζονται να επιλέγουν άλλο κοιμητήριο από αυτό της πόλης τους, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια στους οικείους των εκλιπόντωνς, ενώ –σύμφωνα με την περιρρέουσα φημολογία- ορισμένοι δεν διστάζουν να προσφέρουν ακόμα και 10.000 ευρώ για τη «μαύρη» αγορά ενός τάφου!

Όπως τόνισε στην εφ.«Πατρίς» ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ζαχάρως, Βασίλης Στολάκης, το «καμπανάκι» έχει χτυπήσει εδώ και καιρό από τους ιερείς, για αυτό και ο δήμος έχει ήδη ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες για να βρει νέο χώρο για την ίδρυση δημοτικού κοιμητηρίου.

«Έχει επέλθει κορεσμός, δεν υπάρχει χώρος για ταφή νεκρών, οι ιερείς εδώ και καιρό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γιατί δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Επειδή το θέμα χρονίζει, ήδη στη ΔΕ Ζαχάρως έχει συζητηθεί και έχει αποφασιστεί ότι πρέπει να προβούμε στη σύσταση δημοτικού νεκροταφείο. Λόγω του ότι οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, πρέπει άμεσα το δημοτικό συμβούλιο να συζητήσει το ζήτημα και να πάρει αποφάσει, καθότι και οι προϋποθέσεις που θέτει ο νομοθέτης για τη σύσταση νεκροταφείου  είναι πάρα πολλές και δύσκολες», επισημαίνει ο κ.Στολάκης την ώρα που βαδίζουμε μέσα στο νεκροταφείο και διαπιστώνουμε ότι τα περισσότερα μνήματα είναι «κολλημένα» μεταξύ τους, ενώ πλέον οι δημότες κατασκευάζουν τάφους με δύο και τρεις «ορόφους» για να κερδίσουν χώρο.

Ο κ.Στολάκης υπογραμμίζει τη δυσκολία εύρεσης του κατάλληλου χώρου, λόγω της αυστηρής νομοθεσίας.

«Θέλει τα ανάλογα στρέμματα, να μην έχει οπτική επαφή με την πόλη, να μη διέρχεται υδροφόρος ορίζοντας ή πηγές πόσιμου ύδατος, πρέπει να υπάρχει αντίστοιχη άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία και το δασαρχείο, να μην είναι κοντά σε νοσοκομείο ή κλινική, ενώ ακόμα και οι ισχύοντες πνέοντες άνεμοι να μην έχουν κατεύθυνση προς την πόλη», σημειώνει στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Στολάκης προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα της γραφειοκρατία τέτοια θέματα είναι χρονοβόρα.

Οσον αφορά τις φήμες περί «ύποπτων» αγοραπωλησιών, ο ίδιος διευκρινίζει ότι δεν έχει υποπέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή του και ότι έχει ακούσει μόνο φήμες χωρίς κάποιο βάσιμο στοιχείο.

Ο αντιδήμαρχος Ζαχάρως, Παναγιώτης Γκόγκας, δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ότι η δημοτική αρχή έχει ήδη κάνει προεργασία και έρευνα για νέο χώρο, κατανοώντας τις αιτιάσεις των δημοτών.

«Έχω ενημερωθεί από τον πρόεδρο της ΔΚ Ζαχάρως, ενώ υπάρχει και η σχετική “πίεση” από το εκκλησιαστικό συμβούλιο. Είναι ζήτημα που απασχολεί πολλούς δήμους πανελλαδικά. μας αφορά όλους διότι όλοι εκεί καταλήγουμε κάποια στιγμή. Πολύ σύντομα θα φέρουμε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, θα συσταθεί ειδική επιτροπή που θα αναζητήσει τον κατάλληλο χώρο, διότι και οι προδιαγραφές αδειοδότησης είναι αυστηρές. Θέλει έδαφος επικλινές για να αποφεύγονται οι πλημμύρες, να μην είναι εμφανές στην πόλη, να έχει ελεγχθεί η φορά των ανέμων, κ.ά.», ανέφερε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Γκόγκας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει κατατεθεί μια πρόταση, με την οποία συμφωνεί και το εκκλησιαστικό συμβούλιο.

Όσον αφορά τις φήμες περί αγοραπωλησιών, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν έχει γίνε καμία επίσημη αναφορά σε υπηρεσία του δήμου και πρόσθεσε ότι πέρα από φήμες δεν υπάρχει κάτι άλλο.

«Δυστυχώς ακούγονται θόρυβοι για πράξεις ακατανόητες. Κάτι τέτοιο υπερβαίνει την ηθική μας. Στόχος μα είναι να ευοδωθούν οι προσπάθειες για την αγορά έκτασης για την ίδρυση δημοτικού κοιμητηρίου, διότι θα προσφέρουμε και θέσεις εργασίας και θα δώσουμε και κάτι στον λαό μας», δηλωσε ο κ.Γκόγκας.

Από το 2008 ο Συνήγορος του Πολίτη έχει επισημάνει την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού της σχετικής νομοθεσίας, η οποία βασίζεται σε νόμο της δικτατορίας του 1968, στον οποίο έγιναν ορισμένες τροποποιήσεις δέκα χρόνια αργότερα.

Όλη η επικαιρότητα