Οικονομία

«Μαύρη τρύπα» 1,62 δισ. στα έσοδα τον Ιούνιο

esoda.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη μείωση στο έλλειμμα παρουσίασε ο κρατικός προϋπολογισμός τον Ιούνιο. Παρότι έλειψαν 1,617 δισ. ευρώ έσοδα από φόρους  που υπολόγιζε η κυβέρνηση, το πρωτογενές έλλειμμα του α΄εξαμήνου περιορίστηκε σε 1,5 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 3,9 δισ. ευρώ  στο Μνημόνιο και 3,3 δισ. πέρυσι.

Τα προσωρινά στοιχεία εξαμήνου που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δείχνουν μεγάλη υστέρηση εσόδων που καλύφθηκε από μεγαλύτερη εξοικονόμηση δαπανών και νέα περικοπή του ΠΔΕ.

Ο κ.Σταϊκούρας χαρακτήρισε «εφικτό τον στόχο επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων στο τέλος του έτους» και «αντιμετωπίσιμη» την υστέρηση των εσόδων. Αναγνώρισε πάντως ότι είναι δύσκολο το εγχείρημα, αφού συνολικά οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων εν μέσω ύφεσης, είναι υψηλές και συσσωρεύονται στο β΄εξάμηνο του έτους. Εκτίμησε πάντως πως τελικά θα καλυφθούν.

«Μαύρη τρύπα»

Στο α΄εξάμηνο έλειψαν 906 εκατ. καθαρά έσοδα στο εξάμηνο. Χωρίς να υπολογίζονται όμως οι επιστροφές φόρων όμως, εισπράχθηκαν περίπου 1,62 δισ. λιγότερα από όσα αναμένονταν. Ο  Ιούνιος αποδείχθηκε «μαύρος μήνας» για τα έσοδα αφού δεν εισπράχθηκαν:

–          300 εκατ. από τον φόρο εισοδήματος λόγω της παράτασης ποτ δόθηκε στην υποβολή των δηλώσεων

–          Περίπου 250 εκατ. από την απεργία των εφοριακών τις τελευταίες δύο εργάσιμες μέρες του Ιουνίου, που είχε ως αποτέλεσμα οι πληρωμές ΦΠΑ και άλλων φόρων να μετατεθούν μέσα στις δύο πρώτες του Ιουλίου.

–          Περίπου 109 εκατ. από άμεσους φόρους περασμένων ετών, λόγω καθυστέρησης στην αποστολή ειδοποιητηρίων των ΦΑΠ 2011 και 2012.

–           447 εκατ. ευρώ από την είσπραξη από τις τραπεζες της απόδοσης του 10% του εισφερομένου κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

–          312 εκατ. ευρώ λόγω μετάθεσης είσπραξης των ομολόγων από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.

Καλύτερα πάντως από το στόχο κινήθηκαν οι εισπράξεις από φόρους περιουσίας (ΕΕΤΗΔΕ), λοιπούς φόρους κατανάλωσης και έσοδα από ΦΑπ του 2010 και ρυθμίσεις χρεών περασμένων ετών.

Την υστέρηση στα έσοδα υπερκάλυψε η συγκράτηση των κρατικών δαπανών. Οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν στα 21,4 δισ. ευρώ, δηλαδη 2,8 δισ. χαμηλότερα από πέρυσι ή 2 δισ. χαμηλότερα από το στόχο για το α΄εξάμηνο, παρότι στο διάστημα αυτό πληρώθηκαν επιπλέον χρήματα για νοσοκομεία, εμβόλια, ασφαλιστικά ταμεία και επίδομα θέρμανσης.

Επιπλέον ψαλιδίστηκε κατά 2,3 δισ. το ΠΔΕ έναντι των στόχων εξαμήνου.

πηγή:protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα