Ομογένεια

Μαζική στήριξη στους Έλληνες που δέχθηκαν αήθη επίθεση σε Ντίσελντορφ και Βαυαρία

1-aristera-o-dimarxos-thomas-giesel-o-idioktitis-theodoros-ntora-kai-o-genikos-proksenos-grigoris-delavekouras-kopie.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθούν ορισμένοι να την αναγάγουν σε κόντρα των δύο λαών.


Σε αυτή την… επιθυμία ορισμένων, που τα κίνητρά τους εξετάζονται, μεμονωμένα γεγονότα έρχονται να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Αρχικά στο Ντίσελντορφ και λίγες ημέρες αργότερα στη Βαυαρία, Έλληνες εστιάτορες έπεσαν θύματα ενός ιδιότυπου ρατσισμού καθώς δέχθηκαν ανώνυμες επιστολές και τηλεφωνήματα από Γερμανούς με υβριστικό χαρακτήρα. Πρακτικές που σε καμία περίπτωση δε συνάδουν με τις αρμονικές σχέσεις που έχουν αναπτύξει οι δύο λαοί στο πέρασμα των δεκαετιών και μετά την κοινή τους πορεία όπου οι Έλληνες βοήθησαν την Γερμανία να αναπτυχθεί.


Όμως, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, οι τοπικές αρχές και άρχοντες, ο απλός κόσμος, αλλά και η Εκκλησία έδειξαν γρήγορα και ισχυρά αντανακλαστικά ώστε να «αγκαλιάσουν» όσους έπεσαν θύματα αυτών των επιθέσεων.

Κρυμμένοι πίσω από ανώνυμη επιστολή

Πριν από μερικές ημέρες τα ελληνικά αλλά και τα γερμανικά μέσα απασχόλησε η απαράδεκτη και ρατσιστική ανώνυμη επιστολή που έστειλε κάποιος στην οικογένεια Ντόρα, που είναι ιδιοκτήτρια του ελληνικού εστιατορίου «Πλάτων» στο Ντίσελντορφ.
Ένα πολύ σκληρό και απαράδεκτο γράμμα που η οικογένεια δημοσιοποίησε, όχι για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά για να δείξει πως «κακοί» υπάρχουν παντού. Το ζήτημα πήρε μεγάλες διαστάσεις, ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να μιλήσουν για κόντρα ανάμεσα στους δύο λαούς που μεγάλωσε λόγω των πολιτικών διαφορών ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις. (…)

   

Στήριξη από ανώνυμους και επώνυμους

Αρχικά, μέσω των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης όπου κι έγινε γνωστό το θέμα, ο κόσμος, Έλληνες και Γερμανοί έδειξαν την συμπαράστασή τους. Από τη στιγμή που το θέμα έφτασε και στα ΜΜΕ, οι αρχές θέλησαν να λειτουργήσουν πυροσβεστικά. Έτσι, μετά από μερικές ημέρες στο εστιατόριο «Πλάτων» βρέθηκε ο Δήμαρχος του Ντίσελντορφ, Thomas Geisel, μαζί με τον Γενικό Πρόξενο στην πόλη, Γρηγόρη Δελαβέκουρα (…), ο οποίος δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία του Δημάρχου Thomas Geisel να επισκεφθεί το εστιατόριο. Είναι μια συμβολική ενέργεια, με την οποία δείχνει ότι η πόλη του Ντίσελντορφ στέκεται δίπλα στους Έλληνες πολίτες της. Εξίσου σημαντική είναι η ανταπόκριση των Γερμανών πολιτών, που εξέφρασαν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους προς την οικογένεια Ντόρα. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο Ελληνισμός στο Ντίσελντορφ έχει ιστορική παρουσία για περισσότερα από 60 χρόνια και ότι οι Έλληνες είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα της πόλης, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και της ταυτότητας του Ντίσελντορφ.»

Το γεγονός αυτό, καταδίκασε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, η οποία είχε πρόσφατα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κ. Κέλερ απέδωσε την αιτία για ανάλογα ρατσιστικά φαινόμενα στον εμπρηστικό λόγο γερμανικών ταμπλόιντ.

Βάσω Ν. Χαριτοπούλου

vasso-charitopoulou@hotmail.com

πηγή: www.europolitis.eu

Όλη η επικαιρότητα