Μεσσηνία

Με «αρνήσεις» και αποχές της συμπολίτευσης και «κατά» της αντιπολίτευσης ο προϋπολογισμός του Δήμου Τριφυλίας

Ακούστε το άρθρο

Με δύο «λευκά» και δύο αποχές από τη συμπολίτευση και «όχι» από τη μείζονα μειοψηφία «πέρασε» το βράδυ της Πέμπτης – μετά την αναβολή της συνεδρίασης της προηγούμενης Πέμπτης λόγω έλλειψης απαρτίας – ο προϋπολογισμός έτους 2019 του Δήμου Τριφυλίας, τον οποίο ενέκριναν μόνον οι υπόλοιποι παριστάμενοι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, εκ των οποίων εκφράστηκαν αντιφατικές και συγκρουόμενες απόψεις – θέσεις, συν τον προερχόμενο από την αντιπολίτευση αντιπρόεδρο του Δ.Σ.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 22.811.497,76 ευρώ και την εισήγηση και ανακεφαλαίωσή του ανέφερε στο Σώμα η πρόεδρος της Ο.Ε. και αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννα Κωνσταντέλου.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, καταληκτικά σημείωσε ότι «συζητάνε ή συζητάμε άνθρωποι που θέλουν να συζητήσουνε» και είπε ότι τα έργα δεν προέρχονται μόνο από το δημοτικό προϋπολογισμό και ότι γίνονται έργα από το ΠΔΕ, από υπουργεία, την Περιφέρεια, ΕΣΠΑ κ.α. «και είναι άδικο αν νομίζει κανείς ότι αυτά έρχονται ουρανοκατέβατα ή γιατί είμαστε όμορφοι και για να έρχονται κάποιοι έχουνε δουλέψει…».

Αναφέρθηκε δε αναλυτικά σε έργα και παρεμβάσεις που έχουν γίνει και άλλα που έχουν υποβληθεί για ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα, σημειώνοντας: «Δε χαρίζονται και δε χαρίζεται κανείς σε κανέναν και αυτό που είναι βέβαιον, είναι ότι όταν δίνεις καθημερινές μάχες βγαίνεις νικητής».

Ο Σωτήρης Μπακούρος από την αντιπολίτευση είπε ότι ο προϋπολογισμός είναι ένας μπούσουλας λογιστικός, προκειμένου να λειτουργεί ο Δήμος, «όμως υπάρχει η εξής διαφωνία: Με τον τρόπο σύνταξης. H σύνταξη του προϋπολογισμού ήταν προϊόν μια ευρείας σύσκεψης, μίας ευρείας πρότασης όλων των τοπικών παραγόντων; Εκλήθησαν οι πρόεδροι Κοινοτήτων να φέρουν τα αιτήματά τους, να ιεραρχηθούν και να ενταχθούν;». Πρόσθεσε, δε, ότι έχει ενστάσεις για την κατάρτιση και την υλοποίηση του προϋπολογισμού, σημειώνοντας ότι η υλοποίηση γίνεται μεροληπτικά, δυσκίνητα και αποσπασματικά και ότι η κατάρτισή του πρέπει να έχει αναπτυξιακή χροιά και αναπτυξιακό προσανατολισμό, που όμως δε φαίνονται.

Η επικεφαλής της Ρ.Α.ΚΙ., Ιωάννα Μαραβελή, τόνισε ότι «δε σας αρέσει ο διάλογος, δε σας αρέσει η συζήτηση, δε σας αρέσει να συμφωνήσουμε σε κάποια πράγματα» και επισήμανε ότι «το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός απλά αποδεικνύουν αυτό που είχα αναφέρει στο ψήφισμα της ΚΕΔΕ: Επιθυμείτε να συμπεριφέρεστε σαν μονάρχες ή ως εκλεκτοί του μονάρχη Μεσσηνίας. Οι συνεργασίες σάς δημιουργούν ασφυξία, γιατί οι συνεργασίες θέτουν ερωτήματα τα οποία απαιτούν απαντήσεις». Και πρόσθεσε: «Μας αγνοήσατε, αδιαφορήσατε για κάθε άποψη και πρόταση…». Συμπλήρωσε δε ότι «υπάρχει πρόβλημα και θα πρέπει να γίνει από εσάς μία αυτοκριτική. Θα πρέπει να λειτουργεί η συμπολίτευση και να συνεργάζεται… Η καταψήφιση του προϋπολογισμού είναι μονόδρομος».

Ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης, ανέφερε ότι τα χρόνια που πέρασαν ταυτίζονται με την υλοποίηση βάρβαρων πολιτικών, φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης στο λαό. «Η τοπική διοίκηση συμμετέχει στην αντιλαϊκή επίθεση με αιχμή τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, τη λεγόμενη αποκέντρωση…», τόνισε.

Η Μαρία Πανουσιοπούλου σημείωσε ότι «φτάνουμε στο τέλος της θητείας αυτής της Δημοτικής Αρχής. Είμαστε στον τελευταίο προϋπολογισμό πριν από τις εκλογές… Ξεκινήσαμε με πολλή όρεξη και πολύ μεράκι να πραγματοποιήσουμε το όραμά μας. Έργα έγιναν, είναι και κάποια όμως που έπρεπε να έχουν γίνει ή τουλάχιστον να έχουν συμπεριληφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του 2019» και αναφέρθηκε αναλυτικά σε μια σειρά έργων και παρεμβάσεων που δεν έγιναν, περιοριζόμενη στη Δ.Ε. Κυπαρισσίας από την οποία εκλέγεται, ενώ αναφέρθηκε και σε κάποια για όλες τις άλλες Δημοτικές Ενότητες. Αίσθηση δε προκάλεσε η αναφορά της σε κωδικό με 350.000 ευρώ για δημοτική οδοποιία στο Τ.Π. του 2018, αλλά τα 350.000 ευρώ δεν υπάρχουν για να μεταφερθούν στο Τ.Π. του 2019.

Ο Αλέκος Κουτρουμπής είπε ότι η «η σοβαρότητα του θέματος του προϋπολογισμού φαίνεται από τις κινήσεις του κάθε δημάρχου, πώς το έφερε στο προηγούμενο συμβούλιο, μαζί με 36 άλλα θέματα σε συνεδρίαση πριν, που ήταν κι ο Βιολογικός των Γαργαλιάνων, που είναι ένα θέμα μόνος του, και πήγε η ώρα κοντά στις 12 (σ.σ. τα μεσάνυχτα) και αποχώρησα φυσικά…». Μίλησε ακόμα για ψέματα της Δημοτικής Αρχής και του ίδιου του κ. Κατσίβελα επί τεσσεράμισι χρόνια, τονίζοντας ότι «σχολίασε στην προηγούμενη συνεδρίαση ο κ. δήμαρχος ότι θα μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι αν δεν ψηφιζόταν ο προυπολογισμός. Προϋπολογισμός ψηφίζεται και το Μάρτη. Όμως, είδαμε τον πόνο του το καλοκαίρι όταν ήθελε να διώξει τα 8μηνα και είδαμε και τη θέση της δική μας, είδαμε και στα stage, είδαμε και στη ΕΔΕ της Πετροπούλου…».

Ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, που ψήφισε «λευκό, είπε ότι «το ζήτημα είναι κατά πόσο εμείς που καλούμεθα να ψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό, είχαμε την παραμικρή συμμετοχή στην κατάρτισή του. Το ζήτημα είναι κατά πόσο εμείς που κληθήκαμε προχτές να ψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα, είχαμε συμμετοχή, ούτε καν ενημέρωση. Ο θεσμικός μας ρόλος είναι να μεταφέρουμε τις θέσεις και τις προτάσεις της κοινωνίας και των συμπολιτών μας, που μας εμπιστεύθηκαν σε αυτή τη θέση στο τοπικό κοινοβούλιο της Τριφυλίας. Δεν εκλήθημεν ποτέ να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Δε συγκλήθηκε ποτέ ούτε καν η ομάδα της πλειοψηφίας για να διαμορφώσουμε και να καταρτίσουμε ένα σύγχρονο και θα έλεγα αναπτυξιακό τεχνικό πρόγραμμα για το δήμο μας. Πολυτέλεια να κληθούν και οι σύμβουλοι και των άλλων παρατάξεων. Δεν κληθήκαμε ούτε κι εμείς που είμαστε στην πλειοψηφία. Τρία χρόνια η παράταξη της πλειοψηφίας είναι στο γύψο. Και ακριβώς είναι στο γύψο και κάθε δημοκρατική λειτουργία και στο Δήμο αλλά και στους δημοτικούς συμβούλους… […] Κάποιοι σοφοί φτιάχνουν το πρόγραμμα ερήμην όλων, ερήμην της κοινωνίας, της τοπικής διαβούλευσης και μας καλούν να έρθουμε να ψηφίσουμε ένα ξένο σώμα, ένα ξένο κείμενο που δεν είναι δικό μας και πολλές φορές είναι και αντίθετο από αυτά που είχαμε προτείνει κατά καιρούς εδώ στα δημοτικά συμβούλια από την προηγούμενη κιόλας δημοτική Αρχή που πιστεύω, σε πολύ μεγάλο βαθμό, λειτουργούσε η εσωτερική δημοκρατία….
[…]  Συνεπώς, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι πολιτική πράξη ευθύνης να μην ψηφίσω έναν προϋπολογισμό ο οποίος είναι προϊόν μιας κλειστής διαδικασίας και όχι μιας ευρείας συμμετοχής. Ζητάτε την ψήφο εκείνων τους οποίους περιφρονητικά έχει αποκλείσει από κάθε διαδικασία, που είναι επιβεβλημένη εκ του νόμου και εκ της δεοντολογίας και εκ της δημοκρατίας. Δε φύγαμε απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν το περιφρονήσαμε. Είμαστε πάντοτε εδώ. Αξιοπρεπώς αποχωρήσαμε για να καταλάβουν κάποιοι ότι δε λειτουργεί έτσι η δημοκρατία. Είναι περιφρονητικό για το συμβούλιο να λειτουργεί έτσι ο Δήμος. Και για την κοινωνία στην οποία αύριο θα πάμε για να πάρουμε την ψήφο της. Είναι πολιτική πράξη ευθύνης να μην ψηφίσω τον προϋπολογισμό για να μη νομιμοποιήσω και δώσω ψήφο εμπιστοσύνης σ’ ένα πολύ κακό και κλειστό σύστημα διοίκησης το οποίο περιφρονεί κάθε έννοια δημοκρατίας. Ένα πολύ κακό σύστημα διοίκησης το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει διολισθήσει σε αυταρχικές και αυτοκρατορικές, θα έλεγα, τάσεις. Μιας διοίκησης η οποία έχει καταργήσει το διάλογο, τη συμμετοχή, την πολυφωνία, την συναπόφαση. Έχει καταργήσει, θα έλεγα, ακόμα και τη διαφωνία, τον έλεγχο, κάθε δημοκρατική λειτουργία. Έχει καταργήσει την ίδια τη δημοκρατία. Ε, λοιπόν, εδώ, ο ρόλος μας και η συνείδησή μας και οι αρχές απέναντι σ’ αυτό το αυτοκρατορικό σύστημα που οικοδομήθηκε τα τελευταία χρόνια, είμαστε απέναντι. Γι’ αυτό και το καταψηφίζω».

Οι αντιδήμαρχοι, Γιάννης Κατσούλας, Γιάννης Μερκούρης, Γιώργος Τσακανίκας, Βασίλης Παπαθεοδοσίου, έκαναν λόγο για ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο προϋπολογισμό. «Λευκό» ψήφισε και ο Τάσος Αδρακτάς, ο οποίος είπε ότι με κάποιους κωδικούς συμφωνεί, αλλά με άλλους διαφωνεί.

Στην «παραταξιακή συνείδηση» μίλησε ο αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Τσίγγανος, σημειώνοντας ότι ευθύνη της παράταξης που δημιουργήθηκε το 2010 είναι να φέρει όσους έφυγαν και να φέρει κι άλλους, αλλά και να συνθέσει και τόνισε ότι «η παράταξη δεν είναι του Κόλλια, δεν είναι του Κατσίβελα, δεν είναι του Τσίγγανου, δεν είναι του Καλκαβούρα. Είναι παράταξη…».

Όλη η επικαιρότητα