Με εισοδηματικά κριτήρια θα μειωθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα

symmetoxh.jpg

Μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, με βάση εισοδηματικά κριτήρια και ριζικές αλλαγές από τον Ιούνιο στο σύστημα των ραντεβού, προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Όσον αφορά τη μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, μιλώντας στο Mega o υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε ότι συγκεκριμένες αποφάσεις θα υπάρξουν στο επόμενο δίμηνο – τρίμηνο.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα προβλέπεται η συμμετοχή στο φάρμακο ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των ασφαλισμένων, με προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες.

«Δεν είναι δυνατόν εγώ να πληρώνω την ίδια συμμετοχή με έναν άνεργο. Υπάρχουν περιπτώσεις που η συμμετοχή μπορεί να φτάνει και στο 80%», σημείωσε.

Ο υπουργός Υγείας επιτέθηκε στους προκατόχους του υποστηρίζοντας ότι «πριν από πέντε χρόνια η συμμετοχή ήταν στο 12% και πλέον έχει φτάσει στο 34% κατά μέσο όρο. Ο κόσμος πλήρωσε 300 εκατομμύρια. Δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν το ποσό αυτό οι βιομηχανίες μέσω clawback; (μηχανισμός αυτόματων επιστροφών). Το φορτώσανε όμως στον κόσμο».

Για το σύστημα των ραντεβού δήλωσε ότι από τον Ιούνιο το σύστημα των ραντεβού, θα γίνεται μέσω ίντερνετ και ο πολίτης θα απαλλαγεί από τα κόστη που υφίσταται. Πρόσθεσε ότι ολοκληρώνεται ο φάκελος ασθενούς. «Πάμε να νοικοκυρέψουμε τις στρεβλώσεις» σημείωσε.

«Προτιμάμε να πάμε σπίτια μας παρά να είμαστε υποτακτικοί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας. «Όλη η Ευρώπη καταλαβαίνει οτι δεν υπάρχει προοπτική με λιτότητα», πρόσθεσε.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε δε ότι θα εκπλήξουν θετικά οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα νοσοκομεία που θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.