Υγεία

Με προβλήματα στην εξυπηρέτηση η «πρεμιέρα» του ΠΕΔΥ

pedy2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Δεύτερη… πρεμιέρα με προβλήματα και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, έκανε την Τετάρτη η Μονάδα Υγείας ΠΕΔΥ του Πύργου, αφού ακόμα και οι -μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού- γιατροί, δεν μπορούσαν να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας σε όσους απευθύνθηκαν, λόγω γραφειοκρατικών και άλλων πρακτικών προβλημάτων.


Από την Πέμπτη 20 Μαρτίου, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία των Μονάδων, έγιναν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τους εργαζόμενους -διοικητικό και υγειονομικό προσωπικό- για την υποδοχή και εξυπηρέτηση ασφαλισμένων και ανασφάλιστών, ωστόσο την Τετάρτη το πρωί δεν ήταν δυνατή η εξυπηρέτησή τους.

Έπιασαν δουλειά αλλά…

   Αν και όλοι οι γιατροί, στις 7:00 το πρωί βρίσκονταν στις θέσεις τους, ωστόσο δεν κατάφεραν να εξυπηρετήσουν όσους ασθενείς απευθύνθηκαν στη Μονάδα Υγείας του Πύργου, ούτε για συνταγογράφηση, αφού δεν είχαν παραλάβει τις σφραγίδες τους.

Βέβαια, αυτό δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα, καθώς, όπως εξήγησε ο υπεύθυνος της Μονάδας Υγείας Βασίλης Στασινόπουλος, έχει καθυστερήσει και η δημοσίευση των διαπιστωτικών πράξεων διορισμού των εργαζομένων στο ΦΕΚ, κι αυτό, είναι βασική προϋπόθεση για την ανάληψη καθηκόντων τους στις Μονάδες Υγείας που θα ενταχθούν.

Αυτό το γραφειοκρατικό κώλυμα, ενδεχομένως να έχει λυθεί μέχρι σήμερα και να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά η Μονάδα, με τους θεράποντες γιατρούς να προσφέρουν υπηρεσίας υγείας στους ασθενούς. Όσο βέβαια, και αυτό είναι εφικτό, καθώς οι θεράποντες ιατροί είναι μόλις τέσσερις, δηλαδή μία Γιατρός Υποδοχής, δύο Πνευμονολόγοι και ένας Ουρολόγος.

«Χωρίς γιατρούς δεν μπορεί να λειτουργήσει το ΠΕΔΥ, αλλά, όπως με ενημέρωσε ο αναπληρωτής διοικητής της 6ης ΥΠΕ Τάκης Αντωνακόπουλος, θα γίνουν προσλήψεις 900 επικουρικών γιατρών, με τριετή σύμβαση, κάτι που είναι θετικό, αφού σίγουρα θα υπάρχει ανταπόκριση. Βέβαια, οι διαδικασίες θα πάρουν έναν περίπου μήνα, οπότε, μέχρι τότες θα μείνουμε με αυτούς τους γιατρούς, εκτός και υπάρχει ενίσχυση από κάποιους γιατρών Κέντρων Υγείας», λέει ο κ.Στασινόπουλος.

Με…δεμένα χέρια οι Οδοντίατροι

   Μεταξύ των θεράποντων ιατρών βρίσκονται και δύο οδοντίατροι, οι οποίοι όμως είναι με… δεμένα χέρια, καθώς δεν υπάρχει οργανωμένο οδοντιατρείο, τα μέσα και τα εργαλεία, για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς. «Θα υποβάλουμε ερώτημα στην 6η ΥΠΕ να δούμε τι θα γίνει, πώς θα δουλέψουν οι οδοντίατροι, αφού δεν υπάρχουν τα μέσα για να παρέχουν υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς», εξηγεί ο κ.Στασινόπουλος.

Μόνο ερωτήσεις…

Την Τετάρτη το πρωί, μετά και τις ανακοινώσεις για τη λειτουργία της Μονάδας Υγείας και στον Πύργο, αρκετοί ήταν οι πολίτες που πέρασαν την πόρτα της προκειμένου να εξυπηρετηθούν, τόσο για ιατρικές επισκέψεις όσο και -κυρίως- για συνταγογραφήσεις.

Βέβαια, πάλι δεν κατάφεραν να εξυπηρετηθούν, παρά μόνο να ενημερωθούν για τα προβλήματα, για το μειωμένο προσωπικό και να… παραπεμφθούν στο Νοσοκομείο του Πύργου, αν δεν μπορούν να περιμένουν λίγες ημέρες για την επίλυση των προβλημάτων.

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα