Συνεντεύξεις

Με «πυρήνα» τα παιδιά και την προσφορά σε αυτά

13646794_10206629319033706_647203650_o.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ένας νέος συγγραφέας στο χώρο του παιδικού βιβλίου, ένας νέος άνθρωπος που αγαπά τα παιδιά και διαθέτει κοινωνική συνείδηση, είναι ο σημερινός φιλοξενούμενος της στήλης μας.

Ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος, σε λίγες ημέρες θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο, με τίτλο «Ο μπαμπάς μου… ο ήρωάς μου» που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική.

Με κεντρικό μήνυμα «Το παιδικό βιβλίο καταλύτης θετικών μηνυμάτων, προσφοράς και αλληλεγγύης για το παιδί», ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος, κάνει πράξη μια σημαντική αλήθεια. Ότι η προσφορά είναι ένα είδος που δεν αγοράζεται ούτε όμως, εξαγοράζεται. Και για το λόγο αυτό, τα έσοδα από τα βιβλία του για τα παιδιά ο 40χρονος συγγραφέας τα επιστρέφει στα παιδιά στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο Ιδρύματα που έχουν σχέση με το παιδί.

Ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος γεννήθηκε την 1η Ιουνίου 1976, στα Χανιά. Είναι παντρεμένος με την Κυριακή Σεραφειμίδου, Διοικητική υπαλληλο της ΕΡΤ και έχουν ενα κοριτσάκι, την Καλλιόπη, εννέα ετών. Τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια τα έζησε στην Αμαλιάδα. Το 1997 επιτυγχάνει σε Πανελλαδικό Διαγωνισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και κατάσσεται με τον βαθμό του Λοχία στον Ελληνικό Στρατό όπου υπηρετεί μέχρι και σήμερα και φέρει τον βαθμό του Αρχιλοχία (ΠΖ). Έχει λάβει μέρος σε ειρηνευτικές αποστολές στο Κόσοβο και εχει τιμηθεί με εύφημο μνεία από το ΝΑΤΟ το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΣ για την προσφορά του αυτήν. Από το 2010 έχει εισαχθεί στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Πολιτισμού και βρίσκεται στο 3ο έτος της φοίτησής του. Είναι Γεν. Γραμματέας του Πολιτιστικού Σύλλογου Κοντοπούλων Κεραμειών. Το 2014 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Χανίων. Πλούσια η δράση του στα κινήματα Γονέων σε Χανιά και Παλλήνη Αττικής. Άλλα συγγραφικά του έργα: 1. Το χρυσαφένιο κουκούτσι, εκδόσεις Περίπλους, 2014, 2. Η Μαγεμένη ευχή, εκδόσεις Anima, 2015.

«Ο μπαμπάς μου… ο ήρωάς μου»

Το καινούργιο βιβλίο του Παναγιώτη Δημητρόπουλου, προλογίζει η Σκηνοθέτης – Ηθοποιός Μαρία Γ. Τζομπανάκη, η οποία σημειώνει μεταξύ των άλλων: «“Γονιός δεν είναι αυτός που κάνει παιδιά, αλλά αυτός που ζει για τα παιδιά του” λέει ο αφηγητής στη μικρή του κόρη, όταν εκείνη, μ’ ένα μεγάλο ερωτηματικό, ψάχνει το μέγεθος της διαφοράς, ανάμεσα στον θετό και τον φυσικό γονιό. Ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος, ευαισθητοποιημένος κάτω από την ιδιότητα του πατέρα και ευαίσθητος με τα παιδιά, σαν συγγραφέας, αφού διάλεξε με αγάπη να γράφει γι’ αυτά, καταπιάνεται απαλά και με τρυφερότητα προς τον νεαρό αναγνώστη, με το θέμα του υιοθετημένου παιδιού. Εξηγεί τη “διαφορά”, ανάμεσα στο ψεύτικο και το αληθινό, με ένα τρόπο ασφαλή και συγκινητικό, όπως θα το έκανε κι ένα παιδί… πράγμα που εξασφαλίζει την κατανόηση και της πιο δύσκολης, για την παιδική ψυχή, έννοιας. Δίνει “απαντήσεις”, με λόγο απλό και διαλόγους ζωντανούς και με αισιοδοξία μιλάει κατευθείαν στην καρδιά του αναγνώστη. Και διδάσκει τον ιδανικό τρόπο να καταλάβει κανείς την ψυχή ενός παιδιού: Την αγάπη!..» #ελληνοεκδοτική #Παιδικο_βιβλίο_για_καλό_σκοπό

Ποσά Βιβλία έχετε εκδώσει;

«Τα βιβλία μου τα οποία εκδόθηκαν και κυκλοφορούν είναι «Το χρυσαφένιο κουκούτσι» από τις εκδόσεις, Περίπλους και πραγματεύεται το θετικό μήνυμα για τα παιδιά της υγιεινής διατροφής μέσα από τα φρούτα και τα λαχανικά για ηλικίες 4 έτων και πάνω. «Η μαγεμένη ευχή» από τις εκδόσεις Anima μιλούν για τις αξίες και τα ιδανικά αλλά και τα σωστά πρότυπα έναντι στον πλούτο και την ύλη για ηλικίες 6 ετών και πάνω. «Ο μπαμπάς μου… ο ήρωάς μου» κυκλοφορεί εντός των ημερών από την Ελληνοεκδοτική και απάντα σε ερωτήματα που είτε μας έχουν τεθεί ως γονείς είτε πρόκειται να μας τεθούν στο μέλλον».

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγγραφη;

«Η συγγραφή για εμένα γεννήθηκε χάρη στην ανάγκη για προσφορά και αλληλεγγύη στα παιδιά μας. Είμαι τυχερός που αυτή η προσφορά μεταφέρεται επάνω σε ένα βιβλίο που και από μόνο του είναι προσφορά για τους μικρούς μας φίλους. Φιλοσοφία μου και πιστεύω μου είναι πως αν θέλουμε να δούμε τα παιδιά μας να ζήσουν αύριο σε μια κοινωνία όπως την ορματιζόμαστε, πρέπει εμείς οι γονείς να κοιτάζουμε σήμερα τα μάτια του παιδιού μας μέσα από όλων των παιδιών τα μάτια. Οφείλουμε όλοι μας, όταν πρόκειται για τα παιδιά, να τοποθετούμε το μικρό λιθαράκι προσφοράς που μας αναλογεί… Είναι χρέος μας στο Αύριο. Αν στραφούμε στο σήμερα και στο χθες θα καταλάβουμε το ΓΙΑΤΙ… Εύχομαι οι σκέψεις μου αυτές να γίνουν κτήμα των γονέων και τα θετικά μηνύματα των βιβλίων μου να γίνουν κτήμα των παιδιών μας».

Μιλήστε μας για την πρωτοβουλία που έχετε αναλάβει να προσφέρετε τα έσοδα των βιβλίων σε κοινωνικούς σκοπούς.

«Πριν από ένα χρόνο είχα την σκέψη και την πρωτοβουλία με κύριο μέσο πάντα το παιδικό βιβλίο, ο κύκλος της προσφοράς να μην μείνει ημικύκλιος, διότι το βιβλίο από μόνο του είναι προσφορά αλλά εγώ θέλησα να προσθέσω στην προσφορά αυτή και την όποια αμοιβή των σκέψεων μου στο κίνητρο που δεν είναι άλλο από τα ίδια τα παιδιά. Βιβλία μου ταξιδέψαν σε όλη την χώρα με σκοπό να μοιράσουν χαμόγελα στους μικρούς μας φίλους μιας και τα έσοδά από αυτά αποδόθηκαν στα κατά τόπους ιδρύματα που σχετίζονται με παιδιά. Τίτλος των ημερίδων που πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται σε όλη την Χώρα είναι: «Το παιδικό βιβλίο καταλύτης θετικών μηνυμάτων, προσφοράς και αλληλεγγύης για το παιδί». Στο διάβα αυτών των παρουσιάσεων συνεργαστήκαμε με πολλούς φορείς στα Χανιά, στην Αμάρυνθο Εύβοιας, στο Ηράκλειο Κρήτης στην Αμαλιάδα σε συνεργασία με τρία Σχολεία της Αμαλιάδας, το 3ο, 4ο, 6ο Δημοτικό, στην Βέροια, στον Βόλο, στο Δήμο Αχαρνών, στην Δράμα.

Λιγα λογια για το χαρακτηρα σας.

«Όσον αφορά τον χαρακτήρα μου θα μου επιτρέψετε να σταθώ στο εξής: ’’Ας είναι δυνατόν να μου δίνει την δύναμη ο θεός να μπορώ να προσθέτω και εγώ το λιθαράκι που μου αναλόγει για να αλλάξουν όλα αυτά που θέλουμε να αλλάξουν με θετικό πρόσημο’’».

Η οικογένεια σας πως αντιμετωπίζει την απόφαση σας αυτη;

«Η οικογένεια μου είναι το στήριγμα μου, σε αυτούς οφείλεται όλη η δυναμική και η δημιουργία ετούτου του αλλιώτικου ταξιδιού».

Της Πηγής Γιακουμέλου

Όλη η επικαιρότητα