WEB tv Ηλεία

Με θετικούς οιωνούς ξεκινά το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας στην Ηλεία (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Με θετικά σημάδια αναμένεται να ξεκινήσουν οι φετινές διαδικασίες για την υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας στην Ηλεία και σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν χθες το πρωί, κατά τη συνάντησης των στελεχών της ΠΕ Ηλείας με τους εργολάβους δακοκτονίας στο Διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο.

Φέτος τα κονδύλια είναι αυξημένα  κατά 100.000 ευρώ και φτάνουν τα 630.000 ευρώ, ενώ υπάρχει και «μαξιλάρι» 70.000 ευρώ περίπου, το οποίο προέκυψε από την περσινή μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13%.

Όπως τόνισε ο προϊστάμενος του τμήματος Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας, Γ. Μικέογλου, τα αυξημένα κονδύλια στην α’ κατανομή παρέχουν τη δυνατότητα για ένταξη περίπου 500.000 ελαιοδέντρων στο φετινό πρόγραμμα, τα οποία θα καλύψουν την παραλιακή ζώνη της Αμαλιάδας, αλλά και επιπλέον ψεκασμούς σε ευάλωτες περιοχές.

«Με την πρώτη κατανομή στις 630.000 ευρώ, μας δίνεται η δυνατότητα να εντάξουμε μισό εκατ. δέντρα και να καλύψουμε ένα κενό στην παραλιακή ζώνης της Αμαλιάδας και να κλείσουμε όλη την παραλία. Επίσης είναι σημαντικό το γεγονός ότι θα έχουμε ενιαία τιμή στις εργολαβίες, ενώ προβλέπουμε τρεις ψεκασμους στις πιο ευάλωτες περιοχές», τόνισε ο κ. Μικέογλου και εξέφρασε την αισιοδοξία για επιτυχη απορρόφηση των 67.500 ευρώ που προέκυψαν από τη μείωση του ΦΠΑ.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Μητρόπουλος, δήλωσε ότι η φετινή ελαιοπαραγωγή «έσωσε» την τοπική οικονομία και σημείωσε ότι για το 2018 θα αυξηθούν οι τομείς κάλυψης, το σύνολο των προστατευόμενων δέντρων αλλά και οι ψεκασμοί σε συγκεκριμένες περιοχές.

«Υπάρχει πρόβλεψη για ένταξη 500.000 ελαιοδέντρων σε περιοχές όπου το πρόγραμμα δεν έχει εφαρμοστεί τα τελευταία έξι χρόνια, σε Αμαλιάδα, Γεράκι και Καρδαμά. Άρα από τα 3,7 εκατ. δέντρα θα πάμε στα 4,2 εκατ. Έτσι, όλη η παραλία από Κυλλήνη ως Γιαννιτσοχώρι θωρακίζεται. Μια σημαντικη διαφοροποίηση φέτος είναι το ύψος της ανώτατης τιμής ανά προστατευόμενο ελαιόδεντρο, ενιαία σε όλο τον νομό, ενώ έχει προβλεφθεί η διενέργεια έως και τριών δολωματικών ψεκασμών στις ζώνες που ιστορικά έχουν τη μεγαλύτερη διακύμανση σε δάκο», εξήγησε ο κ. Μητρόπουλος.

Θετικός ο περσινός απολογισμός

Όσον αφορά την περσινή χρονιά,  διαπιστώθηκε θετικό πρόσημο καθώς το πρόγραμμα υλοποιήθηκε απρόσκοπτα και αποτελεσματικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Μικέογλου, προστατεύθηκαν συνολικά 3,7 εκατ. ελαιόδενδρα σε 72 τοπικές κοινότητες, ενώ καλύφθηκε επαρκώς και η παραλιακή ζώνη, που είναι και η πιο επίφοβη. Μέσος όρων των ψεκασμών ήταν 2,4 στα ελαιόδενδρα συνολικά, ενώ υλοποιήθηκαν επτά εργολαβίες τόσο στους δολωματικούς ψεκασμούς όσο και στις παγιδοθεσίες. Η συνολική δαπάνη έφτασε τις 446.000 ευρώ.

«Όπου υπάρχουν συνεργασίες με κοινό στόχο θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Φέτος το ελαιόλαδο έδωσε το φιλί της ζωής στην τοπικη οικονομία με παραγωγή ικανοποιητική και ποιοτικά άριστη, κάτι που οφείλεται και στην επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας», είπε κ. Μητρόπουλος και πρόσθεσε ότι με τον ίδοο τρόπο θα υλοποιηθεί η δακοκτονία σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος, δήλωσε ότι το 2018 είναι καλύτερη χρονιά χρηματοδοτικά και επιδίωξη είναι να καλυφθούν περισσότερες περιοχές και με επαρκέστερο ψεκασμό, τονίζοντας ότι η ελαιοπαραγωγή ήταν ικανοποιητική.

«Τα πράγματα πήγαν καλά στην παραγωγή λαδιού, τόσο στην παραγωγή και την ποιότητα, όσο και στην τιμή. Είμαστε κατεξοχήν αγροτικός νομός και το λάδι είναι παραγωγή που διατρέχει όλο τον νομό. Δίνουμε ιδιαίτερη βάση στη διαδικασία, ξεκινάμε νωρίτερα φέτος και είμαστε σε καλύτερη συνεργασία με τους δακοκτόνους για το καλό του νομού και της οικονομίας μας», ανέφερε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα