Ηλεία

Με το απόθεμα πετρελαίου λειτουργεί πλέον το Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας

Ακούστε το άρθρο

«Αν δεν έρθει άμεσα πετρέλαιο θα ξεπαγιάσουμε …», δηλώνει ο διευθυντής του κ. Διονύσης Χρυσάφης –Από χθες θερμαίνεται μια ώρα το πρωί και μια το απόγευμα –Σοβαρό πρόβλημα και η έλλειψη ιατρικού προσωπικού

Να «παγώσει» κινδυνεύει από χθες το Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας, καθώς τα αποθέματα πετρελαίου τελειώνουν από μέρα σε μέρα (είναι δύσκολο να φτάσουν έως την Παρασκευή) και αν δεν έρθει άμεσα ο προμηθευτής (είναι από την  Τρίπολη) για να εφοδιάσει το Κέντρο Υγείας με πετρέλαιο, η κατάσταση θα είναι δραματική την επόμενη εβδομάδα.

Ο διευθυντής του ΚΥ Ανδρίτσαινας, κ. Διονύσης Χρυσάφης, έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της 6ης ΥΠΕ να ξεκινήσουν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να γίνει η προμήθεια πετρελαίου, για να μην προκληθούν προβλήματα στη λειτουργία του, και περιμένει μέσα στις επόμενες ημέρες, το αργότερο έως την Πέμπτη, να εγκριθεί το σχετικό κονδύλι, για να επικοινωνήσει με τον προμηθευτή και να έρθει το πετρέλαιο.

Όμως η έλλειψη καυσίμων, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα, για το Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας, αφού υπάρχει και η ελλιπής στελέχωσή του, διότι οι γιατροί που είναι εκεί αναγκάζονται να πηγαίνουν και στον Πύργο, με αποτέλεσμα μόλις ένα Σαββατοκύριακο το μήνα, να είναι ανοικτό.

Μάλιστα τον προηγούμενο μήνα ούτε ένα Σαββατοκύριακο δεν ήταν ανοικτό το κέντρο υγείας Ανδρίτσαινας, αφού δεν υπήρχαν καθόλου γιατροί για να εφημερεύσουν σε αυτό!

Ο κ. Διονύσιος Χρυσάφης διευθυντής του ΚΥ Ανδρίτσαινας χαρακτήρισε αναγκαία την άμεση προμήθεια πετρελαίου για να μην «παγώσει», τονίζοντας ότι αν δεν εγκριθεί η απαραίτητη πίστωση και δεν έρθει ο προμηθευτής έως την Παρασκευή το αργότερο, από την επόμενη εβδομάδα τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα.

«Αυτή την στιγμή είμαστε σε αναμονή για την έγκριση του αιτήματος μας για αγορά πετρελαίου. Έχουμε κάποια αποθέματα σε περίπτωση που έχουμε κάποια έκτακτη ανάγκη, και χρησιμοποιούμε αυτά τα αποθέματα, μια ώρα το πρωί και μια το απόγευμα. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα εγκριθεί η πίστωση και θα έρθει το πετρέλαιο από την Τρίπολη όπου είναι και ο προμηθευτής μας. Έχουμε δώσει το όνομα του προμηθευτή στην 6η ΥΠΕ και περιμένουμε να εγκριθεί το ποσό για να προχωρήσουμε σε παραγγελία. Αν υπάρξει άμεσα η έγκριση του πόσου θα έρθει και το πετρέλαιο. Αν όμως, κάτι που δεν θέλω να πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί, δεν έρθει το πετρέλαιο έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε πρόβλημα. Δεν νομίζω ότι θα κρατήσει το απόθεμα που έχουμε παραπάνω από το τέλος της εβδομάδας. Αυτό που έχουμε είναι για 3-4 μέρες. Από σήμερα (σ.σ. χθες) χρησιμοποιούμε τα αποθέματα που έχουμε για έκτακτη ανάγκη, και αν δεν έχουμε άμεσα προμήθεια πετρελαίου θα έχουμε πρόβλημα με το τέλος της εβδομάδας».

Πέρα όμως από το θέμα με την θέρμανση στο ΚΥ Ανδρίτσαινας έχουμε πρόβλημα και με την υποστελέχωσή του.

«Είμαστε σε ορεινή και απομονωμένη περιοχή, όπου δεν υπάρχει σταθμός ΕΚΑΒ. Είχαμε πρόσφατο σοβαρό επεισόδιο με αιμορραγικό εγκεφαλικό και αναγκαστικά έστειλα την ασθενή με ταξί στο νοσοκομείο της Κυπαρισσίας. Επίσης όλοι οι ειδικευόμενοι γιατροί, δηλαδή οι δυο γενικοί, καθώς και εγώ ο παθολόγος, κάνουμε εφημερίες στο νοσοκομείο του Πύργου. Και ένας αγροτικός στο Σέκουλα κάνει εφημερίες στο νοσοκομείο στην παθολογική. Άρα αναγκαστικά μόνο ένα Σαββατοκύριακο μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες στην Ανδρίτσαινα. Έχουμε δυστυχώς περιστατικά και με τραγική κατάληψη και κάθε Σαββατοκύριακο έχουμε περιστατικά που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εδώ. Το προηγούμενο μήνα ούτε ένα Σαββατοκύριακο δεν ήταν ανοικτό το κέντρο υγείας, αφού δεν υπήρχαν καθόλου γιατροί. Είχα 11 εφημερίες, 2 στον Πύργο και 9 στην Ανδρίτσαινα. Πρέπει να βρεθεί λύση για το νοσοκομείο της Ηλείας, να φέρουν γιατρούς, παθολόγους, παιδιάτρους και άλλους, για να μπορούμε και εμείς να ανοίξουμε άλλα δυο Σαββατοκύριακα εδώ».

Να σημειωθεί ότι το Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας εξυπηρετεί πολλούς ασθενείς, όχι μόνο από την Ηλεία αλλά και από τους όμορους νομούς της Μεσσηνίας και της Αρκαδίας, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι και χρήζουν επιπλέον φροντίδας. Άρα αν δεν μπορεί να είναι ανοικτό, τα περισσότερα Σαββατοκύριακα του μήνα, τότε υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την παροχή ιατρικής περίθαλψης, που σε βαριά περιστατικά, μπορεί να αποβεί μοιραία.

Όλη η επικαιρότητα