Εκπαίδευση

Mε τριμερή συμφωνία ο αριθμός των εισακτέων

eisaktetoi.jpg
Ακούστε το άρθρο

Με τριμερή συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Παιδείας, των πρυτάνεων και της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΔΙΠ), θα καθοριστεί ο αριθμός των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Όλα αυτά, εφόσον τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ λάβουν όλα τα οικονομικά στοιχεία που χρειάζονται και τους αριθμούς του προσωπικού τους.

 
Αυτή, σύμφωνα με Το Βήμα, είναι η «χρυσή τομή» που προέκυψε από τη συζήτηση που έγινε για το θέμα τη Δευτέρα, στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ).
 
Όπως είναι γνωστό, οι διοικήσεις των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανέφεραν ότι θα αναλάβουν την ευθύνη ορισμού των εισακτέων τους, αλλά μόνο στο πλαίσιο των τετραετών προγραμματικών συμβάσεών τους με την πολιτεία.
 
Τα τρία σημεία της συμφωνίας
 
Στο ψήφισμα, μετά τη συζήτηση στο ΕΣΥΠ, οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ κατέληξαν σε τρία σημεία:
 
– Θεωρούν σημαντική την πρωτοβουλία του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου να τους προτείνει να αναλάβουν τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων τους και σύμφωνη με σχετικές αποφάσεις των Συνόδων τους.
 
– Διαπιστώνουν ωστόσο ότι αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των τετραετών προγραμματισμών τους (κάτι που άλλωστε ποτέ δεν εφαρμόστηκε, παρ’ ότι ήταν βασικό σημείο του τελευταίου νόμου-πλαισίου για τα ανώτατα ιδρύματα).
 
– Επειδή οι διαδικασίες για τον καθορισμό των εισακτέων του επόμενου ακαδημαϊκού έτους θα πρέπει σύντομα να ολοκληρωθούν, θα συγκροτηθεί μια ομάδα εργασίας μεταξύ όλων των μερών, η οποία εντός διμήνου θα πρέπει να καταθέσει τις προτάσεις της και να λάβει υπόψη της κριτήρια, όπως τα οικονομικά των ΑΕΙ και οι ανθρώπινοι πόροι τους.

«Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, στο μέτρο που μας ανήκει, στο θέμα των εισακτέων» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων Κωνσταντίνος Γάτσιος.

 
 
Πηγή: In.gr

Όλη η επικαιρότητα