Αρθρογραφία

Με βάση τα εισοδήματα του 2015 οι εισφορές για το Α’ εξάμηνο του 2017

eisfores_gia_to_a_examino_toy_2017.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και το εισόδημα δύο χρόνων πίσω θα χρησιμοποιηθεί το 2017 για να υπολογιστούν οι εισφορές εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και ενώ ακόμη στο υπουργείο Εργασίας δεν είναι έτοιμη η απαραίτητη και πολυαναμενόμενη εγκύκλιος που πιθανότατα θα φωτίσει κάποια από τα πολλά θολά σημεία του νόμου Κατρούγκαλου, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο, κατά τον πρώτο δύσκολο χρόνο εφαρμογής του νέου συστήματος, οι εισφορές να υπολογιστούν με βάση τα εισοδήματα του 2015 και του 2016.

Αναλυτικά, βάσει του σχεδιασμού, κατά το πρώτο 6μηνο του 2017, οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται με βάση τα εισοδήματα που είχαν δηλωθεί το 2015.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αφού υποστήριξε ότι η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώσει μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές, στη συνέχεια ανέλυσε τα διαφορετικά σενάρια που εξετάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, σχετικά με τις εισφορές.

Επικρατέστερο, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι ο υπολογισμός των εισφορών για το Α’ εξάμηνου του 2017 με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2015 και το Β’ εξάμηνο του 2017 θα γίνεται συμψηφισμός με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2016, όπως αυτά προέκυψαν μετά την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων.

Ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους με βάση τις εκκαθαρισμένες δηλώσεις εισοδήματος του προηγούμενου έτους θα ισχύσει αναγκαστικά για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, καθώς δεν έχει δημιουργηθεί κάποιος μηχανισμός ελέγχου του εισοδήματος σε πραγματικό χρόνο.

Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για τα έσοδα του Ενιαίου πλέον Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, θα γίνει αναγωγή σε 12μηνη βάση και συμψηφισμός με τα ποσά που καταβλήθηκαν κατά το πρώτο 6μηνο. Η οριστική εκκαθάριση των διαφορών που θα προκύπτουν με βάση τις προκαταβολές και τις τελικές πράξεις επιβολής ασφαλίστρων θα γίνει αναγκαστικά στο τέλος του επόμενου χρόνου, δημιουργώντας πολλά γραφειοκρατικά και λογιστικά ζητήματα επιστροφών εισφορών ως «αχρεωστήτως καταβληθείσες» ή καταβολής επιπλέον ποσών.

Όσον αφορά το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και για το θέμα αυτό, παράλληλα με τη συνολική διαχείριση του ιδιωτικού χρέους (επιχειρήσεων και νοικοκυριών) για οφειλές σε δημόσιο και τράπεζες.


Της Ναυσικάς Παλαιολόγου, Οικονομολόγου – Φοροτεχνικου

Όλη η επικαιρότητα