Περιβάλλον

Μέχρι και την 18η Ιανουαρίου απαγορεύεται το κυνήγι σε όλη τη χώρα – Τι λένε οι κυνηγοί της Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

Κίνηση με περισσότερο επικοινωνιακό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα θεωρούν οι κυνηγοί της Ηλείαςτη χθεσινή απόφαση του αναπλ. υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου, σχετικά με την απαγόρευση της θήρας πανελλαδικά εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών έως τις 18 Ιανουαρίου.

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Fopan83@gmail.com

Όπως τόνισε στην εφ.«Πατρίς» ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου, Άλκης Κωνσταντόπουλος, η απαγόρευση της θήρας όταν χιονίζει προβλέπεται ούτως ή άλλως από τη ρυθμιστική, ενώ και η διοίκηση της Γ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου (Γ’ ΚΟΠ) έστειλε χθες ενημερωτικό έγγραφο προς όλους τους συλλόγους για να λάβουν μέτρα προστασίας για τα θηράματα, όπως η ρίψη τροφής στους υδροβιότοπους, και υπενθύμισε ότι η μη άσκηση θήρας υπό τέτοιες συνθήκες είναι ένδειξη σεβασμού στον ρόλο του κυνηγού.

«Προφανώς και υπό τέτοιες καιρικές συνθήκες, ο κυνηγός σέβεται το θήραμα και δεν κυνηγά. Πολλές φορές οι σύλλογοι έχουν μοιράσει τροφή στα θηράματα. Οι διατάξεις της Ρυθμιστικής άλλωστε το προβλέπουν εδώ και χρόνια. Από εκέι και πέρα, θα περιμένουμε την απόφαση των δασαρχείων, σύμφωνα με όσα αναφέρει η υπουργική απόφαση», τόνισε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Κωνσταντόπουλος.

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Κωνσταντίνος Μουσάς, επισήμανε στην εφ.«Πατρίς» ότι θα έπρεπε να έχει εκδοθεί 3-4 μέρες νωρίτερα η απόφαση για να έχει νόημα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απόφαση ικανοποιεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες.

«Εμείς ως κυνηγοί και διαχειριστές της φύσης και των θηραμάτων πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να έχει ληφθεί νωρίτερα αυτή η απόφαση, τώρα δεν έχει ουσία. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν υποχωρήσει. Ικανοποίηθηκαν καθαρά οι επιθυμίες της Ορνιθολογικής. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στα αρμόδια δασαρχεία θα επικρατήσει η λογική και ότι δεν θα προβούν στην έκδοση απαγορευτικής διάταξης. Αν πάντως βγει εμεις θα σεβαστούμε τον νόμο», υπογράμμισε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Μουσάς.

Ο πρόεδρος του ΚΣ Ανδρίτσαινας, Σπ. Αναστασόπουλος, θεώρησε λάθος το χρονικό σημείο της απόφασης, τονίζοντας ότι θα έπρεπε το δασαρχείο Ολυμπίας να έχει λάβει ήδη τέτοια πρωτοβουλία από την προηγούμενη εβδομάδα για την προστασία των θηραμάτων. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι στην Ανδρίτσαινα οι κυνηγοί ούτως ή άλλως είχαν σταματήσει το κυνήγι, τόσο για λόγους ρυθμιστική αλλά κυρίως για λόγους ευσυνειδησίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΚΣ Ζαχάρως, Χρ. Πλιάγκος, δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ότι στο χρονικό σημείο που βγήκε η απόφαση, είναι λάθος, υπογραμμίζοντας ότι έπρεπε να έχει βγει όταν η κακοκαιρία είχε κορυφωθεί, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο πρόεδρος του ΚΣ Ολυμπίας, Γ.Αρέστης, υπενθύμισε ότι έτσι και αλλιώς όταν χιονίζει δεν επιτρέπεται το κυνήγι, ωστόσο δήλωσε ότι «εμείς συμφωνούμε με όποια απόφαση ωφελεί τα θηράματα», ενώ και ο πρόεδρος του ΚΣ Κρεστένων, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, το θεώρησε θετικό αν και επισήμανε ότι ανέκαθεν ισχύει απαγόρευση θήρας όταν χιονίζει.

Δείτε το έγγραφο ΕΔΩ…

Όλη η επικαιρότητα