WEB tv Ηλεία

Η μαρτυρική Μάκιστος κινδύνεψε με νέο ολοκαύτωμα – Οι φλόγες έγλειψαν τα ολοκαίνουργια σπίτια του χωριού (PHOTOS – VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Ο εφιαλτης «ζωντάνεψε» χθες το απόγευμα στο Μάκιστο καθώς το αναγεννημένο από τις στάχτες του,  χωριό της Ζαχάρως κινδύνεψε ξανά με ολοκαύτωμα.

Δέκα χρόνια μετά τον πύρινο όλεθρο του 2007 οι φλόγες έζωσαν κυριολεκτικά τα ολοκαίνουργια σπίτια του πανέμορφου οικισμού και η ολοκληρωτική καταστροφή τους αποσοβήθηκε   χάρις στην αυτοθυσία των πυροσβεστών αλλά και των ίδιων των κατοίκων.

Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι σε αγροτοδασική περιοχή, ένα χιλιόμετρο περίπου έξω από τα πρώτα σπίτια του χωριού. Μόλις οι καπνοί έγιναν ορατοί ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική και τα πρώτα οχήματα έφτασαν λίγη ώρα αργότερα. Ωστόσο η κατάσβεση της φωτιάς ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Οι φλόγες εξαπλώθηκαν πολύ γρήγορα λόγω του δύσβατου της περιοχής αλλά και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν.

«Συμμαχός» τους ήταν και τα ακαθάριστα χωράφια, γεμάτα με ξερά χόρτα.  Μέσα στην πρώτη ώρα η φωτιά είχε πλησιάσει στα 200 μέτρα από το χωριό με αποτέλεσμα να κληθούν ενισχύσεις με επίγεια και εναέρια μέσα. Από νωρίς το απόγευμα στη μάχη για την κατάσβεση είχαν μπει πάνω από 10 πυροσβεστικά οχήματα που κλήθηκαν και από γειτονικούς νομούς (Μεσσηνία, Αχαία, Αιτωλοακαρνανία) καθώς και δύο αεροπλάνα τύπου PZL. Αντίθετα η έλευση των Καναντερ καθυστέρησε γιατί ένα από τα δύο, υπέστη μηχανική βλάβη, εξαιτίας πτηνού που σφηνώθηκε στον ένα κινητήρα του.

«Εγλειψαν» τα σπίτια

Λίγο πριν τις 6.00 το απόγευμα η κατάσταση βρισκόταν εκτός έλεγχου. Οι καπνοί είχαν σκεπάσει όλο το χωριό και είχαν προξενήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα. Οι φλόγες έγλειφαν τις αυλές των σπιτιών, ενώ οι κάτοικοι μαζί με τους πυροσβέστες προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να σώσουν τις περιουσίες τους.

Οι υπεράνθωπες προσπαθείες τους έφεραν τελικά αποτέλεσμα. Στις 7.00 περίπου το βράδυ η Μάκιστος είχε γλυτώσει ένα δεύτερο ολοκαύτωμα. Σε αυτό συνέβαλλε και η αισθητή εξασθένηση των ανέμων. Η φωτιά είχε απομακρυνθεί από το χωριό αλλά συνέχιζε το καταστροφικό της έργο στο διπλανό δάσος με κατεύθυνση το άλλο μαρτυρικό χωριό την Αρτέμιδα. Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής εκτιμούσαν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας θα τη έθεταν σε μερικό έλεγχο και σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας και με τη συνδρομή εναέριων μέσων θα προχωρούσαν στην κατασβεσή της

Το συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων είχε αναλάβει ο Περιφερειακός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, ενώ από νωρίς το απόγευμα βρέθηκε στον τόπο της πυρκαγιάς και ο Αντιπεριφερείαρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα