Smile Αποδράσεις

Μεγαλείο και δέος στα Μετέωρα – Το «πέτρινο δάσος» όπου κυριαρχεί η κατάνυξη (PHOTOS)

Ακούστε το άρθρο

Χρονολογούνται περίπου πριν από εξήντα εκατομμύρια χρόνια. Στη συνέχεια η φύση ανέλαβε τον ρόλο του γλύπτη, δίνοντας στους απόκρημνους και επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων το σημερινό τους σχήμα.

Το σύμπλεγμα των τεράστιων βράχων από ψαμμίτη, έξω από την Καλαμπάκα, φιλοξενούν τα περίφημα μοναστήρια των Μετεώρων, το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα μετά το Άγιο Όρος.

Από τα κάποτε τριάντα μοναστήρια σήμερα λειτουργούν τα έξι. Είναι μάλιστα, εδώ και τριάντα χρόνια, χαρακτηρισμένα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Πρόκειται για τις μονές της Μεταμόρφωσης, του Βαρλαάμ, του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά, του Ρουσάνου, της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Στεφάνου,

Η εγκατάσταση των ασκητών στην περιοχή δεν είναι σαφές πότε ξεκίνησε, κάποιοι την τοποθετούν στον 11ο αιώνα, κι άλλοι ακόμα νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση, επί αιώνες, οι μοναχοί διέθεαν ως μόνη μέθοδο επικοινωνίας και ανεφοδιασμού τις ανεμόσκαλες και τα σχοινιά με τροχαλίες και καλάθια. Αυτό άλλαξε τη δεκαετία του 1920, όταν σκαλίστηκαν σκαλοπάτια και σήραγγες στους βράχους.

Η εντυπωσιακή εικόνα τους, η μοναδική ατμόσφαιρά τους και η μοναστική ταυτότητά τους αναδεικνύουν τα Μετέωρα σε πόλο έλξης, με περίπου δύο εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο.

Πηγή: newsbeast.gr

Όλη η επικαιρότητα