Ιστορικά

Οι μεγαλύτερες ληστείες τραπεζών στο σινεμά και στη ζωή

Ακούστε το άρθρο

Πέρα από την προφανή καταδίκη, οι ληστείες τραπεζών, και ειδικά οι αναίμακτες, εξακολουθούν να προκαλούν (έως) και θετικά αισθήματα για τους δράστες που τολμούν να μπουν στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών και να επιχειρήσουν να βγουν αλώβητοι. Για αυτό και πολύ συχνά οι κακοποιοί αυτού του είδους πρωταγωνίστησαν και πρωταγωνιστούν σε κινηματογραφικές ταινίες, έγιναν βιβλία λογοτεχνίας, στίχοι τραγουδιών. Και βέβαια γύρω από τις «περιπέτειες» τους στήνονταν ολόκληρες ιστορίες που κανείς δεν γνώριζε πότε ξέφευγαν από την πραγματικότητα και αποκτούσαν μυθικές διαστάσεις. Δεκαετίες πριν σε μια ληστεία τράπεζας στην Νάπολη της Ιταλίας, η πόλη συζητούσε, χαμογελώντας πονηρά, ότι οι καραμπινιέροι εντόπισαν στο λαγούμι των ληστών ένα άδειο μπουκάλι σαμπάνιας με τρία κρυστάλλινα ποτήρια.

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο στο «TheHEAT» του Μάικλ Μαν
Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο στο «TheHEAT» του Μάικλ Μαν

Οι ληστείες τραπεζών στη λαϊκή κουλτούρα 

Μπορεί η φαντασία κάποιων να κάλπαζε, αλλά είναι η φαντασία και η δημιουργικότητα που χάρισε στους σινεφίλ του είδους ταινίες διάσημων σκηνοθετών όπως του Μάικλ Μάν «ΤΗΕ ΗΕΑΤ» με το ανεπανάληπτο δίδυμο των Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Αλ Πατσίνο σε μια από τις καλύτερες οδομαχίες μεταξύ ληστών και αστυνομικών.

Ντένζελ Ουάσιγκτον και Κλάιβ Όουεν στο «Inside Man»
Ντένζελ Ουάσιγκτον και Κλάιβ Όουεν στο «Inside Man»

 Από τον  Σπάικ Λι ως τον Ρότζερ Ντόναλντον

Αλλες ανάλογου χαρακτήρα ταινίες είναι του Σπάικ Λί  το «Ιnside Man» με τους Ντένζελ Ουάσιγκτον, Τζούντι Φόστερ και Κλαίβ Όουεν, ο οποίος στο τρέιλερ της ταινίας με αποφασιστική φωνή προειδοποιούσε για το εγχείρημα του επειδή, όπως έλεγε, απλώς «μπορούσε» αλλά και του Ρότζερ Ντόναλντον το «Bank Job» με εμπλεκόμενους μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Σκηνή από τον «Κόκκινο κύκλο» με τον Αλέν Ντελόν
Σκηνή από τον «Κόκκινο κύκλο» με τον Αλέν Ντελόν

Ενας ατέλειωτος κατάλογος

Πολλά χρόνια πίσω στο 1970, ο Ζαν Πιέρ Μελβίλ σκηνοθετούσε ένα από τα «διαμάντια» του παγκόσμιου κινηματογράφου με τίτλο «Ο κόκκινος κύκλος» και πρωταγωνιστές τους Αλέν Ντελόν, Τζιαν Μαρία Βολοντέ και Ιβ Μοντάν. Αυτά (και άλλα πολλά καθώς ο κατάλογος στον κινηματογράφο δεν τελειώνει εδώ).  Υπήρξαν βέβαια και πρωταγωνιστές ταινιών όπως ο πρώην σύζυγος της Μόνικα Μπελούτσι, Βενσάν Κασέλ που υποδύθηκε στον «Δημόσιο Κίνδυνο» τη ζωή ενός από τους μεγαλύτερους ληστές τραπεζών της Γαλλίας και του Καναδά, τον Ζάκ Μεσρίν. 

Ο Ζακ Μεσρίν
Ο Ζακ Μεσρίν

Ο θρύλος Ζακ Μερσίν

Ο Μεσρίν έδρασε την δεκαετία του 1960 και του 1970. Έκανε δεκάδες ληστείες τραπεζών, πολλές την ίδια ημέρα, αλλά και κατάφερε να δραπετεύσει ουκ λίγες φορές και από τη φυλακή. Σε καμία από τις ληστείες δεν υπήρξαν θύματα, ενώ από το πιστόλι του έπεσαν νεκροί μόνο προαγωγοί. Πριν σωριαστεί ο ίδιος νεκρός από τις ειδικές δυνάμεις της Γαλλίας (1979) στο Παρίσι, πρόλαβε να γράψει  ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο που μεταφράστηκε και στα ελληνικά με τίτλο το «Ένστικτο του Θανάτου».

Η «μεγάλη ληστεία του τρένου»

Στην άλλη πλευρά της Μάγχης, στην Μεγάλη Βρετανία έχει μείνει αξέχαστη η επονομαζόμενη «μεγάλη ληστεία του τρένου». Έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 όταν μια 15μελής συμμορία λήστεψε ένα εμπορικό τραίνο με «λάφυρα» 2,6 εκατομμύρια λίρες. Η χαρά τους δεν κράτησε πολύ. Κάποια αποτυπώματα που βρέθηκαν πάνω στο ταμπλό μιας Monopoly που έπαιζαν όσο κρύβονταν τους πρόδωσαν. Λίγους μήνες αργότερα συνελήφθησαν οι 12 από τους 15. Οι τρεις που απέμειναν ελεύθεροι συνελήφθησαν αρκετά χρόνια αργότερα.

Ο «ψηλός» και ο «κοντός»
Ο «ψηλός» και ο «κοντός»

Ο «αυτιάς», ο «κοντός» κι ο«ψηλός»

Στην Ελλάδα γνωστοί έχουν μείνει για τη δράση τους ο «αυτιάς»  – κολλούσε το αυτί του στις πόρτες για να δει αν το σπίτι είναι άδειο – αλλά και ο «κοντός» και ο «ψηλός». Οι δύο τελευταίοι είχαν ληστέψει 14 υποκαταστήματα τραπεζών από το 1993 έως το 1995. Επικηρύχθηκαν μάλιστα με το ποσό των 30.000.000 δρχ. Τελικά συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν.

Οι δράστες της ληστείας στην Τράπεζα Εργασίας έσκαψαν τούνελ 20 μέτρων και πέρασαν μέσα από υπονόμους.
Οι δράστες της ληστείας στην Τράπεζα Εργασίας έσκαψαν τούνελ 20 μέτρων και πέρασαν μέσα από υπονόμους.

Το «ριφιφί του αιώνα».

Όλοι οι προηγούμενοι προφανώς θα «υποκλίνονταν» μπροστά στην ληστεία που φέρει το «βαρύ» τίτλο «Ριφιφί του αιώνα». Έγινε λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα του 1992 στην τράπεζα Εργασίας που βρίσκονταν στην οδό Καλλιρρόης. Οι δράστες έσκαψαν τούνελ 20 μέτρων και πέρασαν μέσα από υπονόμους. Χρησιμοποίησαν από τρυπάνια έως και βαγονέτα και παρέμειναν στην τράπεζα ανενόχλητοι ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο. Δεν τους ενόχλησε ούτε ο ήχος του συναγερμού αφού οι αστυνομικοί που έσπευσαν δεν βρήκαν ίχνη παραβίασης και αποχώρησαν. Έτσι συνέχισαν το έργο τους. Τη Δευτέρα το πρωί οι υπάλληλοι που μπήκαν στο υποκατάστημα βρήκαν ανοικτές τις 301 από τις 1151 θυρίδες., Σύμφωνα με πληροφορίες είχαν κάνει φτερά από χαρτονομίσματα έως ράβδοι χρυσού και κοσμήματα που η αξία τους υπολογίστηκε ότι έφτανε τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Οι «εγκέφαλοι» της ληστείας δεν βρέθηκαν ποτέ. Λίγα χρόνια αργότερα ένας έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού κατονόμασε τους δράστες. Οι πληροφορίες του όμως και πάλι δεν οδήγησαν πουθενά.

Το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς που έγινε η ληστεία την περασμένη Πέμπτη
Το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς που έγινε η ληστεία την περασμένη Πέμπτη

Επαγγελματίες οι δράστες της τελευταίας ληστείας της Τράπεζας Πειραιώς;

Όπως φαίνεται επαγγελματίες είναι και οι δράστες της ληστείας της τράπεζας Πειραιώς στον Πειραιά την περασμένη Πέμπτη. Πριν διαφύγουν πήραν το περιεχόμενο 50 θυρίδων και 10.000 ευρώ σε μετρητά. Όλοι πρέπει πάντως να γνωρίζουν ότι για τους ληστές των τραπεζών ισχύει ότι και για τους

έρα από την προφανή καταδίκη, οι ληστείες τραπεζών, και ειδικά οι αναίμακτες, εξακολουθούν να προκαλούν (έως) και θετικά αισθήματα για τους δράστες που τολμούν να μπουν στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών και να επιχειρήσουν να βγουν αλώβητοι. Για αυτό και πολύ συχνά οι κακοποιοί αυτού του είδους πρωταγωνίστησαν και πρωταγωνιστούν σε κινηματογραφικές ταινίες, έγιναν βιβλία λογοτεχνίας, στίχοι τραγουδιών. Και βέβαια γύρω από τις «περιπέτειες» τους στήνονταν ολόκληρες ιστορίες που κανείς δεν γνώριζε πότε ξέφευγαν από την πραγματικότητα και αποκτούσαν μυθικές διαστάσεις. Δεκαετίες πριν σε μια ληστεία τράπεζας στην Νάπολη της Ιταλίας, η πόλη συζητούσε, χαμογελώντας πονηρά, ότι οι καραμπινιέροι εντόπισαν στο λαγούμι των ληστών ένα άδειο μπουκάλι σαμπάνιας με τρία κρυστάλλινα ποτήρια.

Πηγή: THETOC 

Όλη η επικαιρότητα