Κινηματογράφος

Μέριλ Στριπ η μάγισσα και ένα παραμύθι όχι τόσο αθώο

meril_strip_i_magissa_kai_ena_paramythi_ohi_toso_athoo.jpg
Ακούστε το άρθρο
Το παραμύθι διαβάζεται ξανά με ενήλικη ματιά στο Χόλιγουντ. «Θέλαμε να υπάρχει το στοιχείο της πρόκλησης», δηλώνει η ηθοποιός Έμιλι Μπλαντ στο BBCγια την ταινία «Into the Woods» που σκηνοθετείται από τον Ρομπ Μάρσαλ, και βασίζεται στο ομώνυμο μιούζικαλ του Στίβεν Σοντχάιμ. 

Η ταινία, που θα κυκλοφορήσει από 1ης Ιανουαρίου στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, πρόκειται για μια πρωτότυπη ιστορία που αφορά ένα φούρναρη και τη σύζυγό του, οι οποίοι επιθυμούν να κάνουν οικογένεια και μια μάγισσα τους έχεις καταραστεί. 

Το μιούζικαλ, «Into The Woods», είχε αποσπάσει εγκωμιαστικά σχόλια στην επίσημη πρώτη τουτο 1987 στο Μπρόντγουεϊ. Οι διθυραμβικές κριτικές συνόδευσαν την παράσταση, λόγω τηςενήλικης προσέγγισης με την οποία παρουσιάστηκε ένα φαινομενικά απλό παραμύθι. 

Η παρουσίαση των παραμυθιών με ενήλικη χροιά είναι μια τάση που ακολουθεί τον διεθνή κινηματογράφο και τα θέατρα. Και στην Ελλάδα αυτή η τάση αρχίζει και ανεβαίνει στο σανίδι.

«Είμαι αντίθετη στην προκατάληψη που θέλει τα παιδιά να μην καταλαβαίνουν. Πιστεύω ότι είναι ισότιμοι συνομιλητές. Δεν χρειάζεται να τα έχουμε σε φούσκες. Είναι σφουγγάρια, απορροφούν πολύ γρήγορα την πληροφορία, και έχουν τρομερή σχέση με τεχνολογία», είχε σημειώσει η σκηνοθέτις και συγγραφέας Νάντια Δρακούλα. 

Παράλληλα, η διδάκτωρ του ινστιτούτου έρευνας παιδικής λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Roehampton, Alison Waller, είχε δηλώσει ότι μπορεί «τα παιδιά να μην καταλαβαίνουν απόλυτα τα ενήλικα μηνύματα, δεν σημαίνει όμως πως δεν τα απορροφούν». 

Ο βραβευμένος και αγαπημένος των παιδιών, βρετανός συγγραφέας, Μάικλ Μορπούργκο, από την άλλη, πιστεύει ότι τα παιδικά βιβλία πρέπει να μιλούν στα παιδιά «έξω από τα δόντια».

«Τα παιδιά γνωρίζουν πολύ καλά τον κόσμο γύρω τους. Μιλήστε τους χωρίς δισταγμούς, ευθεία και ανοιχτά για τον πόλεμο», είχε δηλώσει, συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο BBC.

Το «Into the Woods», λοιπόν, από την εποχή των 80’s «τόλμησε» να ξεμπροστιάσει την ενήλικη πτυχή του παραμυθιού και να «μιλήσει» χωρίς δισταγμούς. Έδωσε ακόμη ένα μεταμοντέρνο χρώμα , που αυτό θα επιχειρήσει να δώσει και η ομώνυμη ταινία, η οποία πλαισιώνεται απόμια πλειάδα γνωστών ηθοποιών. 

Μέριλ Στριπ, Τζόνι Ντεπ, Έμιλι Μπλαντ, Άννα Κέντρικ, Κρις Πάιν και Τρέισι Ούλμαν,μεταφέρουν το κοινό στον παραμυθένιο, σκοτεινό κόσμο των αδερφών Γκριμ, μεσα από μαύρο χιούμορ και γκοθ στοιχεία, όπως συνέβη και στην ταινία «Maleficent» με την Αντζελίνα Τζολί. 

Το «Into the Woods» αντλεί υλικό από τη «Σταχτοπούτα» και τη«Χιονάτη», όπου διαφαίνονται φροϋδικές θεωρίες, καθώς πραγματεύονται καταστάσεις που εισχωρούν στο ασυνείδητο. Το γνωστό, δε, σλόγκαν «ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα» αντικαθίσταται, κατά κάποιο τρόπο, από την προβολή σοβαρών θεμάτων της σύγχρονης πραγματικότητας. Θεμάτων όπως είναι ο θάνατος, η απιστία και η εγκατάλειψη παιδιών. 

Την προσοχή της Μέριλ Στριπ, όπως δηλώνει στο BBC, έχει προσελκύσει το δύσκολο κομμάτι της αντιμετώπισης των καταστάσεων. «Ορισμένες φορές η ευχή μας δεν έχει θετική εξέλιξη», σημειώνει χαρακτηριστικά. 

«Ξεκίνησα με τη Μέριλ Στριπ που ήταν και το κλειδί. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα είναι το μεγάλο cast. Είναι πολύ ενδιαφέρον να ενώνεις την ομάδα», δηλώνει, με τη σειρά του, ο σκηνοθέτης της ταινίας στο περιοδικό People. 


Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα