Κόσμος

Μέρκελ: Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τις δηλώσεις Ερντογάν περί Ναζί

Ακούστε το άρθρο

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει «απολύτως καμία δικαιολογία» για τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις οποίες συνέκρινε την απαγόρευση από τις γερμανικές αρχές πολιτικών εκδηλώσεων όπου θα συμμετείχαν τούρκοι υπουργοί με τις «φασιστικές πρακτικές» που παραπέμπουν στη ναζιστική περίοδο.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι τα σχόλια του επικεφαλής του τουρκικού κράτους συμβάλλουν μονάχα στον ευτελισμό του πόνου που βίωσαν τα θύματα των εγκλημάτων των ναζί εναντίον της ανθρωπότητας κι ήταν ιδιαιτέρως θλιβερά δεδομένων των πολλών κοινών που ενώνουν τις δύο χώρες συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Η γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν βαθιές διαφορές με την Άγκυρα σε θέματα όπως η ελευθερία του Τύπου και αναφέρθηκε στη σύλληψη του γερμανικής και τουρκικής υπηκοότητας δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ.

Εντούτοις, όπως σημείωσε, το Βερολίνο παραμένει προσηλωμένο στην προάσπιση της ελευθεροτυπίας, του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και της ελευθερίας της έκφρασης και θα συνεχίσει να επιτρέπει σε Τούρκους πολιτικούς να κάνουν εκστρατεία για το δημοψήφισμα της Τουρκίας στη Γερμανία, όσο οι επισκέψεις τους ανακοινώνονται με διαφανή τρόπο και εγκαίρως και με σεβασμό στη γερμανική νομοθεσία.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφαν Ζάιμπερτ, είπε: «Απευθυνόμενοι στους Τούρκους εταίρους μας (θέλω να τους πω), ας είστε επικριτικοί εκεί που είναι απαραίτητο, αλλά ας μην ξεχνάμε τη σημασία της συνεργασίας μας, της στενής μας σχέσης. Και ας διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας».

«Απορρίπτουμε έντονα οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ των πολιτικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της ναζιστικής εποχής», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

«Τέτοιες συγκρίσεις είναι πάντα παράλογες και εκτός τόπου διότι οδηγούν σε ένα μόνο πράγμα: να υποτιμούν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι η Γερμανία θα εξακολουθήσει να επιτρέπει στους Τούρκους πολιτικούς να μιλούν στη χώρα εφόσον δηλώνουν ανοικτά τις προθέσεις τους και δεν εισάγουν τις τουρκικές συγκρούσεις στη Γερμανία.

Επίσης σημείωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να διεξάγει έρευνα προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα χρήματα που δίνονται στην Τουρκία για να ανοίξουν τον δρόμο προς την ένταξή της στο μπλοκ εξυπηρετούν τον στόχο τους.

Την Κυριακή ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Γερμανία ότι χρησιμοποιεί «ναζιστικές πρακτικές» αφού κάποιες περιφερειακές γερμανικές αρχές απαγόρευσαν την προηγούμενη εβδομάδα προεκλογικές συναντήσεις υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί στην Τουρκία στα 16 Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα