Μέρκελ: Ελλάδα – Ισπανία θα δέχονται επιστροφές προσφύγων

epa06849886 German Chancellor Angela Merkel gives a press conference at the end of the second day of an European Council summit in Brussels, Belgium, 29 June 2018. EU countries' leaders meet on 28 and 29 June for a summit to discuss migration in general, the installation of asylum-seeker processing centers in northern Africa, and other security- and economy-related topics including Brexit. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Η Ελλάδα και η Ισπανία δήλωσαν έτοιμες να δεχθούν επιστροφές αιτούντων άσυλο οι οποίοι καταγράφηκαν για πρώτη φορά σε εδάφη τους και τελικώς έφθασαν στα σύνορα Γερμανίας – Αυστρίας, όπως δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

«Οι δύο χωρές έδειξαν ετοιμότητα να δεχθούν πίσω μετανάστες, που καταγράφηκαν για πρώτη φορά σε δικό τους έδαφος» ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος, ενώ παραδέχθηκε ότι δεν ήταν δυνατό να υπάρξει ανάλογη συμφωνία με την Ιταλία, η οποία άλλωστε δεν δεσμεύθηκε ούτε για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών.

Σε μία ένδειξη, εν τω μεταξύ, ότι ποχωρεί στις ασφυκτικές πιέσεις, που δέχεται από τον υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλής των Χριστιανοικοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ, η κ. Μέρκελ προανήγγειλε αλλαγές στην πολιτική ασύλου της Γερμανίας, οι οποίες θα διευκολύνουν ουσιαστικά τις απελάσεις.

Η καγκελάριος, η οποία θα ενημερώσει απόψε τους κυβερνητικούς εταίρους της για τα αποτελέσματα της Συνόδου, με την ελπίδα ότι θα βάλει έτσι τέλος στους κλυδωνισμούς των τελευταίων εβδομάδων, εμφανίστηκε ικανοποιημένη δηλώνοντας: «Αυτά που επιτύχαμε εδώ είναι μάλλον περισσότερα απ΄ όσα θα περίμενα».

Αν και αναγνώρισε πως «δεν βρισκόμαστε στο τέλος του δρόμο»  εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι 28 οδεύουν ολοένα και πιο κοντά σε μία ευρωπαϊκή λύση.

πηγή