Κόσμος

Μέρκελ – Ολάντ: Η ΕΕ χρειάζεται ξεκάθαρο όραμα απέναντι στις αδυναμίες

116751223d73392dd21f51f8adec86c7.jpg
Ακούστε το άρθρο
Το μέλλον της Ευρώπης μετά και την απόφαση της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ βρέθηκε στο μενού των επαφών του γάλλου προέδρου και της γερμανίδας καγκελαρίου στο Παρίσι, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβα. 

Η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι είναι κρίσιμης σημασίας να φανεί στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά αύριο, Παρασκευή -θα είναι η πρώτη μετά την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ- ότι η Ένωση μπορεί να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες της.

«Έχουμε καταλάβει ότι το να εφαρμόσουμε μια ατζέντα για την Μπρατισλάβα είναι αυτό που θα καταστήσει σαφές ότι είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε από κοινού στις αδυναμίες, στο έργο που αντιμετωπίζουμε» τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος από το Παρίσι.

Ο Ολάντ ζήτησε να παρουσιάσει η Ευρώπη ένα ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον της και σημείωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής θα πρέπει να καταλήξει σε ένα χρονοδιάγραμμα και έναν οδικό χάρτη για την πορεία της ΕΕ μετά το Brexit.

Ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι η ψήφος της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ έχει οδηγήσει σε μία κρίση που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της Ένωσης.

Τόνισε ότι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στην Μπρατισλάβα είναι το ζήτημα της ασφάλειας. «Πρώτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια: η ασφάλεια των συνόρων μας, η ασφάλειά μας απέναντι στις εξωτερικές απειλές» τόνισε ο Ολάντ.

Γερμανία και Γαλλία έχουν προχωρήσει σε προτάσεις για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στρατιωτική συνεργασία. Η Μέρκελ είπε ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα ζητήσουν από το Συμβούλιο να υιοθετήσει αυτές της προτάσεις, αλλά πρόσθεσε: «Θέλουμε να εργαστούμε κατά τέτοιον τρόπο ώστε και τα 27 κράτη μέλη να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και να αποφασίσουμε μαζί».

Τόνισε ότι χρειάζεται μία λύση για την προσφυγική κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη. «Πρέπει να μπορούμε να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας και φυσικά πρέπει όλοι μαζί να αναλάβουμε την ευθύνη γι’ αυτό» σημείωσε.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είπε ότι είναι κρίσιμης σημασίας να μπορέσουν τα μέλη της ΕΕ να μιλήσουν με μία φωνή.

«Αμέσως μόλις οι Βρετανοί έχουν αποφασίσει την στρατηγική τους για συνομιλίες με την ΕΕ, θα βρεθούμε αντιμέτωπη με μία ενιαία βρετανική γραμμή. Αυτό δεν θα πρέπει να έχει απέναντί του μία ΕΕ μη ενωμένη, γιατί σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι στο Λονδίνο που θα ήθελαν να στραφούμε ο ένας εναντίον του άλλου και αυτό θα μπορούσε να είναι θανατηφόρο πλήγμα για την ΕΕ» τόνισε ο Σουλτς.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα