Μεσσηνία

Μεσσηνία: Αποκλεισμένοι και άστεγοι οι κάτοικοι του Μαχαλά των οποίων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα

Ακούστε το άρθρο

Μπορεί σχεδόν καθημερινά ο Δήμος Καλαμάτας να στέλνει δελτία Τύπου σημειώνοντας ότι όλα στον Ταΰγετο πάνε καλά και οι ζημιές αποκαθίστανται, ωστόσο ο Γεώργιος Ψυχογιός που ζει στον Μαχαλά μεταφέρει στην εφ.«Θάρρος» μια άλλη πραγματικότητα.

Μάλιστα, το σπίτι του κρίθηκε από τον έλεγχο ακατάλληλο για διαμονή αν δε γίνουν κάποιες εργασίες. Έτσι αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει και να μεταφερθεί σε τουριστική μονάδα της Αλαγονίας, μονάδα που ο Δήμος Καλαμάτας τού υπέδειξε. Εκεί έμενε ο ίδιος και άλλες δύο οικογένειες από την Πάνω Μεριά, τα σπίτια των οποίων έχουν υποστεί σοβαρότερες ζημιές.
Όμως, η διαμονή έληξε ξαφνικά. Το πρωί της Τετάρτης ειδοποιήθηκαν όσοι διέμεναν στα δωμάτια ότι πρέπει να αποχωρήσουν, διότι το ποσό που είχε διαθέσει ο Δήμος για τη φιλοξενία των εν λόγω ανθρώπων καλύφθηκε.
Εκτός, όμως, από το θέμα της διαμονής, υπήρξαν καταγγελίες για τους δρόμους της περιοχής. Όπως μας είπαν, δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση πέραν κάποιων πρόχειρων εργασιών, ενώ το πεσμένο κομμάτι εντός Μαχαλά παραμένει στην ίδια κατάσταση.

Το ακατάλληλα σπίτια και η αδιαφορία από τις Αρχές
Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, ο κ. Ψυχογιός μάς ανέφερε ότι το σπίτι του βρίσκεται στο Μαχαλά και η επιτροπή που πέρασε μια φορά για έλεγχο έκρινε ότι έχει υποστεί πολλές ζημιές, σημειώνοντάς το ως κίτρινο. Έτσι, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες είναι ακατάλληλο για να διαμείνει. Από τότε μέχρι σήμερα, πάντως, κανείς δεν έχει περάσει ξανά.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι μετά το Δημοτικό Συμβούλιο που διεξήχθη τότε, αποφασίστηκε ότι οι άστεγοι θα φιλοξενηθούν σε χώρο που θα έβρισκε ο Δήμος. Όπως και έγινε, μέχρι όμως το πρωί της Τετάρτης, οπότε υπήρξε τηλεφώνημα ότι έως το βράδυ πρέπει να φύγουν από την τουριστική μονάδα που τους είχαν υποδείξει, αφού ο Δήμος Καλαμάτας αδυνατεί να πληρώσει το επιπλέον κόστος διαμονής.
Πέραν αυτού, ο κ. Ψυχογιός θέλησε να μιλήσει και για άλλα προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται. Όπως ανέφερε, κάποιες μέρες στην περιοχή δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση, ενώ τα τηλέφωνα δε λειτουργούν πάντα. Αν συμβεί κάτι –σχολίασε- είναι αδύνατον κάποιος να τους προσεγγίσει.
Αυτό που ζητά ο κ. Ψυχογιός, όπως και οι άλλοι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές, είναι να ενημερωθούν για το πώς θα κινηθούν, καθώς δεν ξέρει αν και πότε μπορεί να ξεκινήσει τις επιδιορθώσεις στο σπίτι του. Πρόσθεσε, δε, ότι οι κατολισθήσεις στο σημείο δεν έχουν σταματήσει, οπότε δεν είναι σίγουρος αν πρέπει να προβεί σε εργασίες.
Όσο για την κατάσταση των δρόμων, ανέφερε ότι οι μοναδικές εργασίες που έχουν κάνει είναι ένα «τσαπατσούλισμα» στο δρόμο από τις Πηγές μέχρι την Αλαγονία και τίποτε άλλο.

Παναγιώτα Ντίντα
Μετά τις διαμαρτυρίες απευθυνθήκαμε στην αρμόδια αντιδήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτα Ντίντα, ζητώντας ενημέρωση για τις εργασίες που εκτελούνται στην περιοχή, αλλά και για τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές.
Η κ. Ντίντα μάς ξεκαθάρισε αρχικά ότι στον Ταΰγετο αρμοδιότητες έχουν ο Δήμος, η Περιφέρεια, αλλά και η κυβέρνηση. Από το Δήμο, σε ό,τι αφορά τα έργα αποκατάστασης των κατολισθήσεων, αυτή τη στιγμή έχουν αποκατασταθεί με προσωρινή πρόσβαση οι δύο κατολισθήσεις στην περιοχή των Πηγών. Έτσι υπάρχει και οδική πρόσβαση εκεί.
Πρόσθεσε, δε, ότι αυτές τις μέρες βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ώστε να δοθεί προσωρινή πρόσβαση και στη μεγάλη κατολίσθηση του Πατατόσπορου, μήκους 200 μέτρων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, σήμερα θα δοθεί και αυτό το κομμάτι με προσωρινή πρόσβαση.
Επιπλέον, σημείωσε ότι ειδικοί μελετητές τοπογραφούν όλες τις περιοχές στις οποίες σημειώθηκαν προβλήματα. Όταν ολοκληρώσουν την τοπογράφηση, τα αποτελέσματα θα δοθούν σε ειδικούς γεωτεχνικούς, οι οποίοι εν συνεχεία θα μελετήσουν και θα παραδώσουν στο Δήμο μελέτη για οριστικά έργα παρέμβασης, ώστε με ορθό τρόπο να γίνουν εργασίες και να μην υπάρξει ξανά πρόβλημα, στο πλαίσιο βέβαια του δυνατού.
Σύμφωνα με την κα Ντίντα, η μελέτη θα παραδοθεί μέχρι την εβδομάδα της 25ης Μαρτίου και αμέσως μετά θα γίνει η ανάθεση των οριστικών έργων αποκατάστασης.
Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα, όπως είπε, θα πέσουν οι υπογραφές για τη μεγάλη εργολαβία των 3 εκατομμυρίων ευρώ για τον Ταΰγετο. Μέσω και αυτής της εργολαβίας θα γίνουν συμπληρωματικά έργα όπου κριθεί απαραίτητο.
Κατά την κα Ντίντα, θα χωριστούν σε πέντε εργολαβίες όλα τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στις περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σε ερώτησή μας αν υπάρχει πρόσβαση στο Μαχαλά, η κα Ντίντα απάντησε ότι από σήμερα θα υπάρξει προσωρινή, αλλά θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν ήταν εφικτό να γίνει κάτι συντομότερα, καθώς ήταν μια τεράστια κατολίσθηση σε μήκος 200 μέτρων και σε 160 στρέμματα, με τεράστιες ποσότητες νερών που έπρεπε να αποστραγγιστούν.

Τα σπίτια που κρίθηκαν ακατάλληλα και η ευθύνη της Περιφέρειας 
Ζητώντας από την κα Ντίνα να μας ενημερώσει τι γίνεται με τα σπίτια που κρίθηκαν ακατάλληλα, μας είπε ότι ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε από τη ΔΑΕΦΚ. Αφού, λοιπόν, έκρινε ποια σπίτια είναι ακατάλληλα, ο Δήμος Καλαμάτας έστειλε αίτημα οριοθέτησης στη ΔΑΕΦΚ, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία, να χαρακτηριστεί η περιοχή ως θεομηνιοπληκτη και να προχωρήσουν οι εργασίες για αποκατάσταση των ιδιοκτησιών. Αίτημα που, όπως είπε η κα Ντίντα, στάλθηκε στην Περιφέρεια, αφού είναι εκείνη που πρέπει να μεσολαβήσει σχετικά και κανονικά από αυτήν έπρεπε να ξεκινήσει. Εντούτοις, ο Δήμος μεσολάβησε προκειμένου να υπάρξει λύση συντομότερα, και τελικά κάπου εκεί (στην Περιφέρεια) το όλο ζήτημα έχει κολλήσει.
Όταν, λοιπόν, το αίτημα φύγει και από την Περιφέρεια προς το αρμόδιο υπουργείο και οριοθετηθεί η θεομηνιόπληκτη περιοχή, θα συνεχιστούν οι διαδικασίες για να υπάρξουν δανειοδότηση, αποζημιώσεις, αποκατάσταση των σπιτιών κ.λπ.
Κλείνοντας η κα Ντίντα παρατήρησε ότι το θέμα της οριοθέτησης είναι χρονοβόρο, αλλά ο Δήμος Καλαμάτας δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό, διότι είναι ευθύνη της Περιφέρειας.

Πού θα μείνουν οι κάτοικοι και τι θα κάνουν από εδώ και πέρα
Όσο για το ζήτημα που προέκυψε με τους κατοίκους που μέχρι την Τετάρτη έμεναν σε τουριστική μονάδα της Αλαγονίας, η κα Ντίντα σημείωσε ότι κι αυτό έχει να κάνει με την οριοθέτηση, προκειμένου να πάρουν επιδότηση ενοικίου. Ο Δήμος Καλαμάτας διέθεσε ένα ποσό, χωρίς να είναι υποχρεωμένος, για τη φιλοξενία τους στο συγκεκριμένο χώρο. Πλέον, όμως, αδυνατεί να συνεχίσει να καλύπτει το κόστος. Κατά την ίδια, οριστική λύση θα προκύψει μετά την οριοθέτηση, καθώς ένα από τα ευεργετήματά της είναι η επιδότηση ενοικίου.

Ο Δήμος Καλαμάτας θα συνεχίσει να καλύπτει τα έξοδα διαμονής
Κλείνοντας το ρεπορτάζ, σε επικοινωνία που είχαμε με την αντιδήμαρχο Κοινωνικών Θεμάτων, Μαρία Οικονομάκου, μας είπε ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια οι άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους και έμεναν αυτές τις μέρες στην τουριστική μονάδα της Αλαγονίας να παραμείνουν εκεί με έξοδα του Δήμου, αν και -όπως μας ξεκαθάρισε- αυτό είναι δύσκολο, διότι δεν αποτελεί υποχρέωση του Δήμου και μπορεί να υπάρξει κώλυμα στο συγκεκριμένο κονδύλι.

Όλη η επικαιρότητα