Υγεία

Μετ’ εμποδίων η πρόσβαση των πολιτών στα εμβόλια ιλαράς και γρίπης

Ακούστε το άρθρο
Είτε πληρώνουν από την τσέπη τους οι πολίτες τα εμβόλια για τη γρίπη και την ιλαρά, είτε περιμένουν να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με αποτέλεσμα να στήνονται στις ουρές στα φαρμακεία.

Όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, παρά το γεγονός ότι έγινε έκτακτη εισαγωγή εμβολίων ιλαράς λόγω της έξαρσης που παρατηρείται, οι πολίτες αναγκάζονται να τα πληρώνουν από την τσέπη τους γιατί δεν αναγνωρίζονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, επειδή έχουν διαφορετικό barcode από αυτόν που αναγνωρίζει το σύστημα.

Σε ότι αφορά τα αντιγριπικά εμβόλια το πρόβλημα παρουσιάζεται γιατί το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θεωρεί τα δυο τετραδύναμα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά διαφορετικά, ενώ έχουν ακριβώς την ίδια σύνθεση.

Κι ενώ ο ΠΦΣ έχει ενημερώσει τον ΕΟΦ για το θέμα δυστυχώς προς το παρόν δεν έχει βρεθεί λύση.  Ο ΕΟΦ έχει αποστείλει στο υπουργείο Υγείας γραπτή εντολή για την διόρθωση του προβλήματος, ωστόσο άγνωστο είναι γιατί η αρμόδια Διεύθυνση Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του υπουργείου δεν ενεργεί αναλόγως.

Οι φαρμακοποιοί σε ανακοίνωσή τους αφήνουν να εννοηθεί ότι με τη δημοσιοποίηση του προβλήματος θα βρεθεί η πολυπόθητη λύση και προσθέτουν με νόημα «αλλά εύλογα διερωτάται κάποιος αν αυτή είναι η ορθή πρακτική για την επίλυση των θεμάτων που άπτονται της προστασίας της Δημόσιας Υγείας».

Πηγή http://health.in.gr

Όλη η επικαιρότητα