Χωρίς κατηγορία

Μετά την επιδρομή διάρρηξης ΑΤΜ στη Μεσσηνία: Τους «έδωσαν» οι κάμερες

Ακούστε το άρθρο

Οι κατηγορούμενοι για τις απόπειρες διάρρηξης των ΑΤΜ που έφευγαν νύχτα από τον Ασπρόπυργο για να είναι ερημιά στους δρόμους και εντόπιζαν μηχανήματα αυτόματης ανάληψης σε απομακρυσμένες περιοχές, δεν είχαν υπολογίσει ότι στο διάβα τους υπάρχουν κάμερες.

Δεν είχαν καταφέρει επίσης να βρουν έναν αποτελεσματικό τρόπο για να απενεργοποιούν το συναγερμό, και όταν κτυπούσε εγκατέλειπαν την προσπάθεια. Κατάφερναν ωστόσο να γίνονται άφαντοι φεύγοντας την ίδια στιγμή για τον Ασπρόπυργο, μέχρι που συνελήφθησαν την Παρασκευή από αστυνομικούς της Ασφάλειας Καλαμάτας. Νωρίτερα είχαν “συλληφθεί” από κάμερες δρόμων και καταστημάτων. Χθες μετά την απολογία του στην ανακρίτρια Καλαμάτας ο 33χρονος ομογενής από τη Γεωργία και επίδοξος διαρρήκτης των ΑΤΜ κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος. Ο προφυλακισθείς κατηγορείται ότι μαζί με έναν ακόμη Αλβανό και έναν Ελληνα κατοίκους Αττικής είχαν προσπαθήσει να κόψουν με οξυγόνο τα ΑΤΜ στη Φοινικούντα του Δήμου Πύλου – Νέστορος (πέρυσι το Νοέμβριο και φέτος τον Απρίλιο), στον Αγιο Ανδρέα του Δήμου Μεσσήνης φέτος ανήμερα του Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς και στο Δερβένι Κορινθίας την επομένη – ενώ οι αστυνομικές αρχές δεν αποκλείουν την εμπλοκή και τέταρτου συνεργού.

Ωστόσο, ο ίδιος φέρεται να ισχυρίστηκε στην απολογία του στην ανακρίτρια πως είχε δώσει το αμάξι του στον Αλβανό ο οποίος κατηγορείται ως συνεργός, και εκκρεμούσε να γίνει η μεταβίβαση – γι’ αυτό και βρέθηκε να είναι το αμάξι στο όνομά του. Εν τω μεταξύ το συγκεκριμένο αυτοκίνητο έχει καταγραφεί σε κάμερα να περνάει από τα διόδια της Βελιγοστής τις επίδικες ημερομηνίες, ενώ υπάρχουν και μαρτυρίες ότι είδαν το αυτοκίνητο αυτό στο Δερβένι, τη νύχτα δηλαδή της 22ας Μαΐου οπότε και έγινε η απόπειρα διάρρηξης στο ΑΤΜ της Εθνικής, μέσα σε ένα μίνι μάρκετ.

Πάντως -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- ο 33χρονος δεν αρνείται ότι πέρυσι το Νοέμβριο είχε έρθει στη Μεσσηνία. Μάλιστα, δικαιολόγησε την παρουσία του εδώ, καθώς και τις 9 άδειες αυτοκινήτων που βρέθηκαν στο όνομά του, λέγοντας πως αγοράζει παλιά αμάξια, τα επισκευάζει και τα μεταπουλάει σε μάντρες στον Ασπρόπυργο. Ετσι και το Νοέμβριο, επικαλέστηκε πως είχε έρθει στη Λαχανάδα Πυλίας για να αγοράσει το αυτοκίνητο με το οποίο κατηγορείται ότι αυτός και οι συνεργοί του έρχονταν από την Αθήνα για να κάνουν τις διαρρήξεις.

ΧΤΥΠΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΕΦΕΥΓΑΝ

Ο προφυλακισθείς και οι φερόμενοι ως συνεργοί του δεν είχαν ξανά μπλεχτεί με διαρρήξεις ΑΤΜ, αν και ερευνάται η τυχόν δράση τους και σε άλλες περιοχές ανά την επικράτεια. Ωστόσο, τόσο ο ίδιος όσο και ο Αλβανός (για τον οποίο θα βγει ένταλμα σύλληψης, όπως και για τον έτερο Ελληνα) έχουν εμπλακεί και στο παρελθόν σε παρανομίες, κυρίως μικροκλοπές. Σε κάθε περίπτωση, τα κατηγορούμενα μέλη της εγκληματικής ομάδας φαίνεται ότι μελετούσαν το στόχο τους και κατέστρωναν από πριν ένα καλά οργανωμένο σχέδιο δράσης. Ερχονταν νύχτα από τον Ασπρόπυργο για να είναι ερημιά στους δρόμους και εντόπιζαν μηχανήματα αυτόματης ανάληψης σε απομακρυσμένες περιοχές, ώστε να χάνονται έτσι τα ίχνη τους. Αυτό που δεν είχαν καταφέρει ήταν να βρουν έναν αποτελεσματικό τρόπο για να απενεργοποιούν το συναγερμό, γι’ αυτό και κάθε φορά πριν προλάβουν να ανοίξουν σαν… κονσέρβα το μηχάνημα, ο συναγερμός χτυπούσε και εγκατέλειπαν την προσπάθεια. Κατάφερναν ωστόσο να γίνονται άφαντοι φεύγοντας την ίδια στιγμή για τον Ασπρόπυργο, χωρίς κάποιος να δει με τι μέσο το ‘σκαγαν και χωρίς να αφήνουν πίσω τους διαρρηκτικά εργαλεία ή άλλα αντικείμενα.

ΕΠΙΜΟΝΗ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ο καλά οργανωμένος τρόπος με τον οποίο δρούσαν οι κατηγορούμενοι έκανε δύσκολο τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές αρχές. Γι’ αυτό και οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας δούλεψαν συστηματικά πάνω στην υπόθεση από τον περασμένο Νοέμβριο, συλλέγοντας κάθε στοιχείο που θα μπορούσε να αποκαλύψει την ταυτότητα των δραστών. Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία και με άλλες αστυνομικές υπηρεσίες, εξέτασε κάθε μαρτυρία, σάρωσε ό,τι βιντεοληπτικό υλικό συγκέντρωσε από κάμερες καταστημάτων, δρόμους και απ’ όπου αλλού θα μπορούσε να προκύψει οτιδήποτε που θα οδηγούσε σε συλλήψεις. Αξίζει δε να σημειωθεί πως τίποτα δεν αφέθηκε στην τύχη, για κάθε ένδειξη ενοχής αναλύθηκαν συνδυαστικά τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί στη διάρκεια της πολύμηνης αστυνομικής έρευνας, και μετά αποδόθηκαν κατηγορίες. Εν τω μεταξύ όπως αναφερόταν και στο χθεσινό ρεπορτάζ της “Ε”, την Παρασκευή όταν έγινε η σύλληψη του 33χρονου για τις απόπειρες διάρρηξης των ΑΤΜ και τη συμμετοχή του στην εγκληματική ομάδα, προέκυψε και η δράση μιας συμμορίας αρχαιοκαπήλων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ 

Στην εν λόγω συμμορία εκτός από τον ομογενή από τη Γεωργία, κατηγορείται ότι συμμετείχαν ο πατέρας του και ένας ακόμα Ελληνας από τον Ασπρόπυργο. Χθες, μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια Καλαμάτας, ο πατέρας και ο έτερος κατηγορούμενος αφέθηκαν ελεύθεροι – ο τελευταίος με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισής του κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Θυμίζουμε ότι στη διάρκεια της έρευνας που έγινε την Παρασκευή στο σπίτι του 33χρονου -όπου μένει μαζί με την γυναίκα, τα 6 παιδιά του και τον πατέρα του-, οι αστυνομικοί βρήκαν κρυμμένα σε ένα παρτέρι στην αυλή τους 167 νομίσματα της βυζαντινής περιόδου. Πάντως χθες στην ανακρίτρια οι κατηγορούμενοι πατέρας και γιος φέρονται ότι ισχυρίστηκαν πως τα νομίσματα είναι οικογενειακά κειμήλια από μια γιαγιά, και τα έκρυβαν στο παρτέρι γιατί διαρρήκτες είχαν ανοίξει το σπίτι τους και φοβόντουσαν ότι θα τους τα κλέψουν. Οσο για τον συγκατηγορούμενό τους, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε ένας ανιχνευτής μετάλλων, μάθαμε από δικαστηριακές πηγές πως κατέχει το μηχάνημα με νόμιμη άδεια.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Όλη η επικαιρότητα